witam ponownie panowie i panie, tym razem wyskakuje z takim problemem, zaświeciła mi sie kontrolka od absu i oczywiscie niedziała, ale..... jak odłączyłem akumulator na pare chwil potem go podłączyłem o dziwo kontrolka nieświeci a abs działa, pojezdziłem tak troche i sie ucieszyłem ale nienadługo poniewaz gdy tylko zgasiłem silnik i potem ponownie go uruchomiłem to kontrolka absu znów sie świeciła i absu nima, nieraz pare razy zapale i sie nieświeci ale po jakims czasie znów nima absu, no więc moje pytanie jest takie, co mam z tym czymś zrobić????
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-23, 22:45
waldi-1, grrrr, zacznij używać opcji SZUKAJ na forum po znowu dublujesz temat!. O ABSie nie raz pisaliśmy. Na 99% padł Ci któryś czujnik absu, montowane są w kołach.
przednie czujniki sa bardzo tanie w necie, po max 30 zł sztuka.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-24, 00:08
no jasnę że może być kabel, tez tak miałem i wtedy lpa bo tylko w oryginale występuje, nie bede sie powtarzał bo statnio pisaliśmy o tym samym dokładnie. Podłącz pod komp i będziesz wiedział, choć nie wiem ile w Twojej okolicy może to kosztować, w Łodzi to nawet za 10 zł podłączają a inni bora kosmos kasę (W ASO Boscha zapłaciłem 100 PLN za samo podłączenie)
Silnik: VR6
Wysłany: 2008-01-24, 00:47
no i co myslisz ze lepszym pomyslem jest kupeinie czujnika na pale? rownie dobrze moze kupci 4 i to nei pomorze i co dalej dalsze zakupy? dla mnie bez sensu!
rownei dobrze moze byc to elektorzawor pompy jak ja mialem i kupi czujniki kable a i tak to nei to!
jedyne co moze zrobci to przeczyscic sloneczka i czujniki i ja bym nic nie kupowal bo to bezsens
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Wysłany: 2008-01-24, 00:53
no jasne że bezsens ale zazwyczaj problemem są czujniki, ale wiadomo, że po to wymyślili złącze do kompa w aucie żeby szybko i prosto zdiagnozować pewne rzeczy. Poza tym na kompie tak Ci nie wyjdzie czy to kabel czy czujnik tylko że jest błąd w danej stronie, nic więcej...
Ogólnie chyba w końcu kupie ten kabel OBD ile człowiek by nerwów i kasy zaoszczędził na tym, ale ciągle mam obawy czy nic przy tym nie spitolę.
MAPET a Ty w końcu dałeś radę z tym kablem? Bo pamiętam, że na Zlocie biegałeś z laptopem od auta do auta i coś nie działało...
Silnik: VR6
Wysłany: 2008-01-24, 01:04
tak pozniej zatrybil
nie byl ustawiona ameualcja portu com czy jakos tak ale od tamtej pory jak ras przetestowalem to nei mialem czasu sie tym pobawic fakt ze zatrybilo ale wtedy mialem juz abs w porzadku
vwg pokaze mu przynajmniej kotr czujnik lub kabel ew pokaze ze to np pompa
i nie bedzie wymeinial twedy 4 czujek i kalbi bo to bezsensowen koszty a jak znam zycie i tak sie ksonczy na kompie...
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
a czy niema możliwości sprawdzenie poza kompem, np w mitsubishi jest to możliwe poprzez dione podłancza sie do gniazda i sa potem kody błedów , liczy sie poprostu mrugnięcia
Wysłany: 2008-01-24, 10:16
waldi-1 napisał/a:
a czy niema możliwości sprawdzenie poza kompem, np w mitsubishi jest to możliwe poprzez dione podłancza sie do gniazda i sa potem kody błedów , liczy sie poprostu mrugnięcia
no jasne że jest ale musisz mieć do tego tester diagnostyczny więc na jedno CI wyjdzie...
no ja mam juz swój abs działający , mam jeszcze takie jedno pytanie związane z tym postem, kolega kupił sobie seata toledo z 94 roku, silnik i wszystko jest tam takie same a chodzi mu głłównie o abs, kontrolka żadna mu nieświeci czujniki wymienione a nadal niema absu, co to może być za zjawisko dziwne , co moze byc padnięte?
dobra ale mnie trzeba powiedziec dokładnie gdzie ten elektrozawór jest i jak wyglada, tyle co jest napisane to mało, a pozatym jak by coś było uszkodzone to świeciła by kontrolka a ona nieświeci
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-01-27, 20:20
waldi-1 napisał/a:
to moze ten elektrozawór
któryś z ośmiu chyba, jak to zdiagnozujesz? Zacznij od kontroli bezpieczników (również nad skrzynką dodatkowe), otem podłączenie tej lampki jak koledzy radzą, potem podłączenie do VAGA. Można pokombinować miernikiem, opis jest w książce " volkswagen golf i vento", ale kto ma czas na to?
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2008-01-27, 20:20, w całości zmieniany 1 raz
pablomed, widze ze jesteś z małopolski, moze wiesz gdzie jest dobry fachowiec od takich spraw, dał jednemu niby on to robi a nic niezrobiłniema pojecia co jest
ok juz rozumie , dzieki wszystkim za rady duzo sie nauczyłem , zrobie tak jak mówicie , komp na 1 miejscu, tylko czy on pokarze przyczyne awarii czy tylko ze jest awaria???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum