Ma któryś z kolegów w swoim vento tempomat?
Ostatnio miałem okazje nabyć takowy gadżet i go zainstalowałem.
Działa bez zarzutów a i noga odpoczywa podczas jazdy...:)
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2008-02-03, 13:22
gdzie go wykorzystujesz? mieszkasz blisko naszych kawalkow autostrady ? na moja jazde po okolicy nie wyobrazam sobie, a juz wogole po jakiejs zatloczonej krajowej, gdzie co pochwile szybciej wolniej, tir, maluch P K S !!!!!! pozdrawiam.
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
??
jazda na tempomacie nie polega na nabieraniu predkosci rzedu 130 i wlaczaniu tempomatu .
mi bardzo brakuje tego gadzetu w osobowce.
mam takowe w ciezarowce i na trasie juz nie potrafie bez tego jezdzic.
kolego ..... bardzo prosimy o przedstawienie (najlepiej porady montazu) i specyfikacjie cenowa.
pozdrawiam.
Tempomat wymontowałem z golfa III który został sprowadzony jakiś czas temu z Holandii. Podłączenie jest proste. Wystarczy odkręcić kierownice i osłonę od stacyjki. Później rozkręcamy manetki od wycieraczek i kierunków, odłączając znajdujące się tam kostki. Wyciągamy manetkę od kierunków i wkładamy na jej miejsce "tempomatową". Odkręcamy osłonę od bezpieczników pod kierownicą i wyciągamy wiązkę kabli i wtyczek. Od tempomatu wychodzi kabel zakończony wtyczką, którą należy podłączyć do wolnej kostki znajdującej się pod kierownicą. Trochę zabrało czasu znalezienie tej odpowiedniej ale jednak sie udało. Po podłączeniu całość skręcamy. Teraz trzeba aktywować tempomat w komputerze. Potrzebny jest laptop i program VAG-COM. To zrobił kolega w 15 minut i tak szybko klikał że nie pamiętam dokładnie co i jak. Wiem że trzeba nacisnąć sprzęgło i hamulec w celu "nauczenia" tempomatu kiedy chcę hamować i kiedy ma przestać działać. Gdy nacisnę hamulec lub sprzęgło tempomat się wyłącza, czyli nie utrzymuje żądanej prędkości. w moim przypadku dowiedziałem się, że czujnik znajdujący się przy pedale sprzęgła był rozłączony, dlatego występował błąd w instalacji. Po paru próbach rozpięcia go i podłączenia czujnik działał i można było zakończyć instalacje tempomatu.
Koszt tempomatu to 150,- + 0,7 za aktywacje w komputerze
a czy moglbys porade z tego zrobic
pare fotek tej wtyczki naprzyklad .
takie rzeczy pomagaja .
Nie obiecuje...ale jak będzie czas i ponowne rozkręcanie to postaram się zrobić zdjęcia
[ Dodano: 2008-02-05, 09:02 ]
AndrzejJ napisał/a:
U nas to urządzenie jest zupełnie niepotrzebne, ale na Zachodzie, a w szczególności w USAjest bardzo przydatne.
Skąd ten stereotyp, że urządzenie nie jest potrzebne...?? Dojeżdzam do pracy i nie widzę negatywów w jego działaniu...Trzeba umiejętnie z niego korzystać a nie sprawi problemów na trasie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum