Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-04-19, 19:35
osłona silnika
Autor Wiadomość
gucio 
Zapalony Ventkarz

Silnik: ABS
Wysłany: 2008-03-25, 10:00   

wymien kable i swiece , bedzie git

Sir_Kamil 
Ventofan

Silnik: 2.0 115 KM
Wysłany: 2008-03-25, 10:44   

Big_Mac napisał/a:
Sir_Kamil napisał/a:
Osłony nie posiadam, ale dzięki temu wygląd silnika wskazuje na to, że samochód jest używany :rotfl: ;) .

A tak już bardziej na poważnie, chyba sobie ją jednak wstawię :)

Mozesz nie miec tej oslony-to jest Twoja sprawa i Twoje auto.Jesli Twoja komora silnika wyglada tak jak to opisujesz to jest Twoja sprawa.Sa tam tez paski gumowe / i nie tylko / i inne elementy.Ja mam ja od poczatku i nigdy nie bede sie jej pozbywal.
Pozdrowka
Mac

Tej osłony nie miałem od początku. Fakt, silnik nie wygląda za ciekawie, jakiś piach, błotko itp.

Ale zanim zamontuję osłonę, najpierw czeka mnie mycie silnika. :]

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2008-03-25, 12:39   

Cytat:
moze jednak ktos wie oco chodzi

Wjezdzajac w kaluze zalales silnik lekko. A ze byl goracy to po chwili woda odparowala i dalej pojechales.

Cytat:
wymien kable i swiece , bedzie git

zaloz oslone i wolniej jezdzij po kaluzach

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-03-26, 20:17   

piru napisał/a:
krzeszak napisał/a:
mellow, - kupiłeś coś takiego?: http://moto.allegro.pl/it...arancji_pe.html
a ta dziura na środku to na co? a pod spodem do czego sie to przykręca?są specjalne otwory czy jak sie to ma?

To cudo przykręca się na śrubki i na spinki (takie małe kułeczka). Przynajmniej w moim klekocie tak jest. ;)

No właśnie... Tez się powoli szykuję na zakup takiej osłonki, bo zawsze mnóstwo syfu, piachu mam w środku. A co do tych spinek, śrubek - wiadomo, one nie sa w komplecie na pewno z taką nową osłoną, tylko gdzie takie dostać można? I jakie przede wszystkim? Ew. jak by mógł ktoś rzucić fotkę tych spinek. Czy jakoś zwykłymi śrubkami można to przykręcić?
A ktoś już zamawiał z allegro te osłony za 70-80 zł? W jakim one są stanie, jak zrobione?

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-03-26, 20:25   

sebastian, - zadałeś dużo konkretnych pytań które mówiąc szczere mnie tez nie dają spokoju i z ciekawością będę czekał na konkretne odpowiedzi na twoje pytania ;)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-03-26, 21:01   

Przyłączam się do pytań bo i ja się powoli przekonuje do osłony silnika. Zastanawia mnei jeszcze po co ta dziura? W dieslach jest niże micha i to dlatego, a osłony z allegro sa uniwersalne i pewnie stąd ta dziura...

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2008-03-27, 07:32   

spyro napisał/a:
Przyłączam się do pytań bo i ja się powoli przekonuje do osłony silnika. Zastanawia mnei jeszcze po co ta dziura? W dieslach jest niże micha i to dlatego, a osłony z allegro sa uniwersalne i pewnie stąd ta dziura...

Dokładnie tak, nic dodać nic ująć :D

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-03-27, 14:41   

Zapytałem się na allegro sprzedającego te osłony i oto, co mi odpowiedział:
Cytat:
1,8 benzyna hm – zasadniczo VW nie przewidziało osłony do tego modelu (jak również do innych wersji benzynowych)

Ale do pańskiego modelu będzie pasowała w 95 % (nasz pracownik montował do tej wersji 1,8) osłona jest krótsza i brakuje jej z przodu ale swoja funkcję spełni

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-03-27, 14:48   

No to chociaż szczerze powiedział ze do końca nie pasi do 1,8 ale kolega Mellow do swojego kopił i napisał tak:,, no i założyłem osłonke (kupiłem na giełdzie 90 zeta) pasuje idealnie otwory co do milimetra powiem full wypas autko od spodu wygląda extra pomijam oczywiście walory praktyczne oczywiści na zewnątrz jest cichszy o jakieś 20% na moje oko .powiem tak nie żałuje wydanych pieniędzy i zachęcam ."

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2008-03-27, 20:23   

sebastian napisał/a:
Zapytałem się na allegro sprzedającego te osłony i oto, co mi odpowiedział:
Cytat:
1,8 benzyna hm – zasadniczo VW nie przewidziało osłony do tego modelu (jak również do innych wersji benzynowych)

Ale do pańskiego modelu będzie pasowała w 95 % (nasz pracownik montował do tej wersji 1,8) osłona jest krótsza i brakuje jej z przodu ale swoja funkcję spełni

Kufna jak może brakować osłony z przodu ?? Jak ona będzie sie wtedy trzymać ? Zdjąłem dzisiaj swoją przy okazji leczenia pompy od wspomy. Osłona jest przykręcona na 4 śruby 10-tki a z przodu ma zęby :diabełek: i jest wsunięta na mijankę i niczym nie jest przód osłony przykręcony. Mogłem zrobić fotki :( ale aparat został w pracy. Osłona klekota wycisza a i w benzynce też by była jak znalazł. Więc ja nie wyobrażam sobie rzeźby do benzyny skoro ma być za krótka i będzie tylko utrapieniem skoro nie będzie się trzymać. Chodź dla chcącego nic trudnego i przód też będzie można jakoś przykręcić :D

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-27, 23:20   

nie no ja tez nie wyobrażam sobie że ma być za krótka i że trzeba ją przerabiać, bo po co mi za krótka osłona... Trzeba by poszukac dedykowanej do benzyniaków.

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2008-03-28, 09:16   

spyro napisał/a:
nie no ja tez nie wyobrażam sobie że ma być za krótka i że trzeba ją przerabiać, bo po co mi za krótka osłona... Trzeba by poszukac dedykowanej do benzyniaków.

Spyro o to chodzi że ta osłona jest przewidziana do klekotów a do benzyniaków producent nie przewidział takowej osłony. Pytałem się wczoraj gościa co tym handluje i potwierdził że klekot tak benzyna nie, ale zakładają i kombinują z mocowaniem.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-28, 10:48   

naprawdę w Ventkach z końca produkcji tez nie było w benzyniakach? W szoku jestem. Napisałem właśnie do producenta osłon czy nie mogliby zrobić pełnej osłony, na pewno paru z nas by wzięło.

idgray 
Pan i władca oktanów
vwVento-Fans.com

Silnik: z przodu
Wysłany: 2008-03-28, 11:51   

spyro napisał/a:
pewno paru z nas by wzięło

nawet ja bym się skusił jak i cena by była dobra ;)

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-03-28, 14:17   

spyro, - dobre podejście do sprawy czy coś jucz wiesz? może i ja bym łyknął jakby pasila bez wiek szych problemów! Ja już nic nie rozumie jeden z klubowiczów pisał zresztą cytowałem jego wypowiedz kilka postów wyżej ze osłona pasi idealnie a tu teraz opinie ze jest za krótka :młotek:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-28, 22:25   

niestety dali mi tylko link d takowej, niby specjalnie zrobionej do benzyny:

http://www.allegro.pl/ite...na_produce.html

Ale to nadal lipa bo jest ta dziura na miskę olejową a ja jej nie chce...

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2008-03-29, 13:35   

to w czym problem?? Kawalek cienkiego plastiku nity lub spawarka i nie ma dziury :diabełek:
Rozymiem ze kupujac oslone chcialbys miec dopasowana idealne zeby tylko przykrecic. Ale skoro nie ma co sie chce to sie bierze co jest:P

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-29, 14:45   

babyy82, nawet nie wiesz jak mi sie marzy spędzić jeden dzień na dłubanie w aucie, ale teraz nie mam kiedy :-( W piwnicy leży masa gratów do założenia, ciągle wpadają mi w ręce jakieś pierdółki, a to z allegro a to gdzieś na szrocie wyrwę okazyjnie i lądują na kupce w piwnicy... Może będzie w końcu jakiś wony dzień żeby przysiąść i to wszystko pozakładać. A pod łóżkiem w pokoju to już nawet pasy od baku leżą...

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-03-29, 21:01   

Kod:
Ale to nadal lipa bo jest ta dziura na miskę olejową a ja jej nie chce...

To jakby miska była cała zakryta tą osłoną, w takim razie jak byś olej spuścił? Co trochę bawić się i zdejmować osłonę, by olej wymienić?

Sir_Kamil 
Ventofan

Wysłany: 2008-03-29, 21:06   

No i mam już piękną nową osłonę :D . Co prawda jest jednak z otworem na miskę olejową no i oczywiście jest od diesla, ale z montażem nie było problemów. Tak jak pisał piru, jest montowana z przodu "na mijankę" i wkręty (gość, który mi montował, dał dla pewności 6 wkrętów)... i przy okazji obejrzałem podwozie :rotfl: .
Koszty: 100 zł osłona + 20 zł montaż.

A teraz mały offtop - połaziłem dziś trochę po sklepach motoryzacyjnych w poszukiwaniu czujnika temperatury wody (bo mój na bank padnięty, wskazówka leży na 70 i dalej ani drgnie). Na sześć sklepów w jednym w ogóle nie było czujnika na składzie, w pozostałych pięciu były "HansSzajsy", a poza tym proponowali mi jeszcze (ale na zamówienie, bo na magazynie "akurat nie ma") czujnik bodajże SKF-a, Hellę (za 108 zł) i jakiejś firmy na W lub V (ale nie Valeo)..... nic tylko czujniki kupować :]

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-03-29, 21:15   

Sir_Kamil, - i nie zbrakowało ci osłony z przodu? jaka kopiłeś może te z allegro? masz jakieś foty jak to wygląda lub jak montowałeś?

Sir_Kamil 
Ventofan

Wysłany: 2008-03-29, 21:21   

krzeszak napisał/a:
Sir_Kamil, - i nie zbrakowało ci osłony z przodu? jaka kopiłeś może te z allegro? masz jakieś foty jak to wygląda lub jak montowałeś?

Właśnie nie zbrakło :) . w tę "mijankę" zmieściło się idealnie.

Tyle tylko, że gość mi dowiercił dwa dodatkowe otwory na wkręty.

Z allegro nie brałem, zamawiałem sobie w AutoLandzie.

Zdjęć nie mam niestety. Montaż był w zasadzie prosty, tylko trzeba najpierw dopasować tę "mijankę" a dopiero później martwić się o wkręty ;) .

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-03-29, 21:21   

a odnośnie czujnika już kolega sebastian przekonal sie co znaczy nie orginalny czujnik oto cytat,,:wziąłem za telefon, zadzwoniłem do serwisu VW, zamówiłem, kumpel mi przywiózł, założyłem i... nio oki wsio. Gra i buczy, elegancko chodzi, a co najważniejsze, że teraz trzyma się temperaturka na wskaźniku w granicach 90 stopnii - tak oscyluje, między 85-90, później włącza się wiatraczek, ale generalnie stoi na 90 i basta! :) 5 czujników wymieniłem w swojej karierze i żaden nie pokazywał prawidłowej, raz 70, raz 110, ale w końcu orginalny jest w sam raz - tak, jak być powinno. Ale i ta przyjemność wyniosła mnie 80 zł, za czujnik, ale gra i to najważniejsze. Pojeździ się trochę i zaobserwuję, czy faktycznie to tylko czujnik"...

[ Dodano: 2008-03-29, 21:24 ]
szkoda ze nie zrobiłeś foty ,a może przy okazji wymiany czujnika chociaż foty jak to już wygoda po wszystkim ;) :D

Sir_Kamil 
Ventofan

Wysłany: 2008-03-29, 21:26   

Zastanawiam się nad tą Hellą :mysli: . Albo podjadę gdzie do ASO i wezmę ten oryginał, w sumie trochę tańszy jest.

Acha, tu jest osłona do benzyniaków.... troszkę droższa od tej mojej :]
http://www.czesci.v10.pl/...nto,p26054.html

Po wymianie czujnika mogę zrobić foty, jak wygląda osłona z góry ;) .
Nie mam niestety gdzie wjechać na kanał, żeby zrobić zdjęcia od spodu :|
Ostatnio zmieniony przez Sir_Kamil 2008-03-29, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-30, 19:42   

Cytat:
To jakby miska była cała zakryta tą osłoną, w takim razie jak byś olej spuścił? Co trochę bawić się i zdejmować osłonę, by olej wymienić?

Stopa bodajże pisał o tym w swoim nowym nabyrku - Renault Scenic. Do wymiany oleju zdejmujesz klapkę w osłonie i gotowe, masz dostęp żeby spuścić olej.

Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze :D

Sir_Kamil napisał/a:
A teraz mały offtop - połaziłem dziś trochę po sklepach motoryzacyjnych w poszukiwaniu czujnika temperatury wody (bo mój na bank padnięty, wskazówka leży na 70 i dalej ani drgnie). Na sześć sklepów w jednym w ogóle nie było czujnika na składzie, w pozostałych pięciu były "HansSzajsy", a poza tym proponowali mi jeszcze (ale na zamówienie, bo na magazynie "akurat nie ma") czujnik bodajże SKF-a, Hellę (za 108 zł) i jakiejś firmy na W lub V (ale nie Valeo)..... nic tylko czujniki kupować :]

Poczytałbyś forum to byś wiedział... Jedź do ASO SKody i kup czujnik do skody Felicji. To oryginał VW, a cena 80-90 PLN w tej chwili. I masz spokój na kolejne 10 lat.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-03-30, 20:28   

Cytat:
Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze

Oni może i tak twierdzą, bo pewnie nie chce im się auta do góry podnosić, albo włazić do kanału i bawić się w odkręcanie korków itp., a tak włożą wąż i wysśe, ale wszystkiego i tak nie wysśie, nie ma szans. Na spodzie miski i tak zostanie jeszcze olej zużyty. Przekonałem się o tym, jak mi kolega wyssał olej bez odkręcania korka w misce. Niby wyssało do końca i skończyło, ale jak powiedziałem, żeby dla pewności jeszcze odkręcił korek, to wyleciało z miski dobre pół szklanki oleju...

Moim zdaniem dziura na miskę być powinna - o wiele praktyczniejsze rozwiązanie.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-30, 21:08   

sebastian napisał/a:
Moim zdaniem dziura na miskę być powinna

spyro napisał/a:
Renault Scenic. Do wymiany oleju zdejmujesz klapkę w osłonie i gotowe

Sir_Kamil 
Ventofan

Wysłany: 2008-03-30, 23:00   

spyro napisał/a:

Poczytałbyś forum to byś wiedział... Jedź do ASO SKody i kup czujnik do skody Felicji. To oryginał VW, a cena 80-90 PLN w tej chwili. I masz spokój na kolejne 10 lat.

Czytałem spyro, czytałem :P . Przejrzałem chyba wszystkie tematy z tego zakresu ;) .

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-30, 23:06   

no to nie wahaj sie nawet tylko popędź do ASO Skody - przetestowany na moim aucie kupę lat temu - za namowa speca od VW, wtedy jeszcze chciał robić takie drobnostki jak wywiana czujnika temp i on mi właśnie poddał ten pomysł i rzeczywiście to jest ten sam czujnik co sprzedawany w ASO VW a za to tańszy spor. A nawet ma znaczek VW wybity :D

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2008-03-31, 07:40   

Poza tym olej można tez wyciągnąć poprzez miejsce gdzie wkładasz bagnet oleju, kilka razy w paru warsztatach tak mi wyciągali olej twierdząc że to lepsze rozwiązanie bo wszystko wyciągną. Choc średnio mi sie to podobało mówiąc szczerze :D

I dobrze że Ci się średnio to podobało !! ! W ten sposób to się wymienia olej w ,,młodych" samochodach do 5-ciu lat. W starszych należy spuścić olej poprzez miskę i wymienić podkładkę pod kurkiem spustu oleju ! Kufna lenią co wymieniają olej nawet nie chce się schodzić do kanału. :boks:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-09, 14:51   

piru napisał/a:
coś spyro ostatnio pisał że do benzyniaka będzie kombinował nową osłonę u producenta

no i mamy możliwość zamówić takową, ale niestety i tak z dziura na michę :-( W każdym razie twierdzą że jest dopasowana do benzyniaka.\Może i by nam dali rabacik przy zakupie paru sztuk. ja w każdym razie się piszę.

Kt jeszcze chętny na osłonę do benzyniaka?

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-04-09, 15:02   

cena???? :D

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-04-09, 18:47   

http://www.allegro.pl/ite...na_produce.html

tylko, że tu jest napisane że to benzyna 16v 1997-1998, czy to będzie pasować? To najlepsze osłony jakie można kupić w tej chwili, ta firma to pełna profeska, z nimi gadałem właśnie o osłonach do naszych ventek, ale nie dali mi 100% zapewnienia że będą pasować. Czym te 16 zaworowe silniki sie różnią od spodu od naszych poczciwych 8v?

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-04-09, 19:04   

cena też przyzwoita jedyne wyjściu to jednemu kupić na czuja przymierzy i wtedy będzie wszystko jasne ;)

Sir_Kamil 
Ventofan

Wysłany: 2008-04-09, 21:56   

Cholera... miałem zrobić zdjęcia swojej osłony :burak: ... ale nie mam kiedy na kanał podjechać :(

Odpowiedz do tematu