Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-04-19, 19:39
szyba
Autor Wiadomość
tomek1426 
Kierowca eLki
tomek1426

Wysłany: 2008-03-30, 00:37   szyba

mam problem z przednią szybą juz 3 raz ją wymieniam za kazdym razem pęka w innym
miejscu czy moze być to spowodowane że blacha a raczej podłoga i progi są do wymiany bo nie będe ukrywać że tak.
i jeszcze czy da sie takie pękniecie skleić zeby dalej nie pękało (to nie jest duze pękniecie) z góry dziękuje

luck69 
Autostopowicz

Wysłany: 2008-03-30, 11:25   

Hej!

Mi też przednia szybka niestety pęka...podobno (tak twierdzi fachura od klejenia szyb) winne jest u mni ognisko korozji pod szybą (po prostu Niemcy to spaprali podczas wymiany). U mnie niestety nie da się tego pęknięcia "złapać" bo pęka szyba wewnętrzna...Gdyby to była zewnętrzna to nie byłoby żadnego problemu aby to pęknięcie zatrzymać. Jeśli u Ciebie nie jest to duże pęknięcie o moim zdaniem warto to szybko skleić. To naprawdę działa...Jak widziałem szyby po takich skejeniach zrobiłem wielkie oczy. Warunek niestety taki jak zawsze - dobry fachowiec! A co do wpływu korozji progów na pękanie szyby....na pewno naprężenia karoserii mogą to powodować...Może jest sposób na usztywnienie??? Sam chętnie poczytam.

pozdr

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-03-30, 11:50   

Ja jadę wymieniać szybę przednią w poniedziałek. Pęknięcie mam od kamyczka. Kolega klubowy Gavel polecił mi nawiercić leciutko na końcu pęknięcia żeby sie nie posuwało. Ja tego nie zrobiłem bo już było za późno(pęknięcie za duże, i tak szybę mam do wymiany), ale jeśli u Ciebie jest jeszcze małe to pęknięcie to warto spróbować. :faja:

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2008-03-30, 11:58   

cinek82 napisał/a:
Kolega klubowy Gavel polecił mi nawiercić leciutko na końcu pęknięcia żeby sie nie posuwało

ale nie samemu :D
to też się robi w odpowiednim zakładzie i jak porządny zakład to nawet papiery na tak "naprawioną" szybę wystawią i w razie kontroli nie ma żadnych problemów

luck69 
Autostopowicz

Wysłany: 2008-03-30, 12:18   

Cinek - ile masz zapłacić za tą szybkę z wymianą??? Czy będzie to szybka z przyciemnieniem z góry? Też zabiorę sido wymiany...bo oprócz postępującego od góry pęknięcia mam jeszcze dwie dziury po kamolach...a nie chciałbym żeby to strzeliło w niespodziewanym momencie.

pozdr

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-03-30, 12:19   

Gavel napisał/a:
ale nie samemu :D ...

Fu.k zapomniałem dodać. :gafa:

[ Dodano: 2008-03-30, 12:23 ]
Szyba z wymianą 290 złociszy, szyba zielona z pasem przeciwsłonecznym. Ale nad tym pasem się zastanowię bo nie wiem czy to nie będzie wyglądać tak jak Spyro określił "jak fiat 125P". Wcześniej pytałem się w "Jaan Autoglass" to zaśpiewali za taką szybkę 480 PLN-ów. :wow:

luck69 
Autostopowicz

Wysłany: 2008-03-30, 12:32   

To bardzo dobra cena. Mój Ventyl jest zielony więc ten dodatek nie zepsuje wizerunku samochodu..generalnie chyba przy ciemnej karoserii nie wygląda to jak w 125p ;) ale każdy może mieć swoje zdanie. Na pewno nie jest to bezużyteczny gadżet!

pozdr

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-03-30, 12:32   

cinek82, -a tobie jak ten kamieni uderzył w szybie to zrobił sie pająk i dopiero pękło czy obrazu zrobiła sie smuga?bo mnie kilka dni temu poczęstował kamyczkiem i mam małą dziurkę i pajączka i sie zastanawiam czy z tego pająka to dalej nie pójdzie??? :(
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-03-30, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-03-30, 12:43   

Jak uderzyło to zrobiła się dziurka z krótkim pęknięciem, ale na drugi dzień już sie mocno posunęło. Także ta szyba już na starcie nie była do naprawy. A jak już masz pajączka to wątpię że się nie posunie. Chyba że w Finlandii masz drogi proste jak szklany stół to może zostanie jak jest. :D

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-03-30, 12:57   

No to ładnie... pocieszyłeś mnie na maksa :( :( :( ,pozostaje mi czekać i zobaczyć co będzie dalej sie działo!!! mam tylko nadzieje ze dalej nie pójdzie ;)

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-03-30, 13:06   

krzeszak napisał/a:
No to ładnie... pocieszyłeś mnie na maksa....

No Krzeszak a co miałem powiedzieć, że na pewno nie pójdzie dalej? Jakbym tak powiedział a poszło by dalej to wtedy byś się na mnie wkurzył :( . Ja też myślałem że nie pójdzie dalej... no ale niestety poszło. Oczywiście że możesz poczekać. Jeżeli masz już pajączka to z tego co się dopytywałem w firmach szklarskich to naprawie podlega tylko dziurka a nie pęknięcie (sądzę ze do słowa "pękniecie" kwalifikuję sie także "pajączek"). Także czekanie i tak już nie zaszkodzi bardziej niż teraz jest. :faja:

Odpowiedz do tematu