Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-04-21, 20:34
Zbyt bogata mieszanka
Autor Wiadomość
wasil1 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 AAM+LPG
Wysłany: 2008-04-21, 14:00   Zbyt bogata mieszanka

Mam problemy z ventką. Przy porannym rozruchu na benzynie sa kłopoty, silnik nierówno pracuje, szarpie. Po minutowym rozgrzaniu jak przejdzie na gaz wszystko wraca do normy. Analiza spalin na benzynie wykazuje zbyt bogata mieszankę, emisja CO pełen zakres. Na gazie emisja CO ok. 0,2-0,3%, czyli może być. Co może być przyczyną? Czujnik Halla? Monowtrysk?

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-04-21, 14:46   

Witaj.
Ja miałem identyczny problem. A mianowicie wyjeżdzałm z garażu na benzynie i po chwili samochód chodził jak na 3 gary. Wystarczyło nawet na ułamek sekundy przerzucić na gaz a potem znowu na benzynie i odziwo na benzynie już było ok.

Pomogło przegonienie samochodzu na benzynie tak do 4000 obrotów w problem zniknął.

Możliwe że we wtrysku coś się leciutko przytakało....

Jakby to nie pomogło...to możliwe że czujnik szwankuje i źle temperaturę odczytuje...spróbuj na zimnym silniku wyciągnąć wtycznę z czujnika i odpalić i obczaj czy w tedy bedzie dobrze...

P.S. ten temat to już nie w tym dziale bo teraz jest już podział...ale spokojnie...się go przeniesie...

mikusw 
Niedzielny kierowca
Michał

Silnik: 2E
Wysłany: 2008-04-22, 00:30   

wasil1 napisał/a:
Czujnik Halla
jeśli to byłby czujnik to nie byłoby iskry
a czy przypadkiem gazior nie strzelił ci w dolot i przepływka sie nie rozsypała, pytam ponieważ wtedy silnik chodzi w trybie awaryjnym, lub sonda lambda która przy złych odczytach rozregulowuje miesznkę

[ Dodano: 2008-04-22, 00:32 ]
najlepiej jakbyś podłączył pod laptopa i vaga aby zdiagnozować problem

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2008-04-22, 12:12   

Czas zatankować dobrego paliwka na stacji i pogonić Ventyla na benzynie. W golfie miałem podobny problem, zrujnowałem się i zatankowałem paliwka do pełna. Jeździłem tylko na benzynce, pogoniłem po trasie i problem ustał. Potem jak golfa sprzedawałem to się ludzik co go kupował dziwił że tak ładnie i na benzynce i na LPG śmiga :D

wasil1 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 AAM+LPG
Wysłany: 2008-04-22, 13:41   

Wywaliło mi błędy Halla i coś tam jeszcze. Przeczyściłem specjalnym preparatem styki złączki silnika krokowego i te dochodzące do bloku silnika. Wyjąłem i przedmuchałem sterownik silnika. I o dziwo na analizatorze 0% emisji CO, na gazie i benzynce. Silnik wchodzi na obroty aż miło, ciekawe jak długo?

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2008-04-22, 15:38   

wasil1 napisał/a:
Wywaliło mi błędy Halla i coś tam jeszcze. Przeczyściłem specjalnym preparatem styki złączki silnika krokowego i te dochodzące do bloku silnika. Wyjąłem i przedmuchałem sterownik silnika. I o dziwo na analizatorze 0% emisji CO, na gazie i benzynce. Silnik wchodzi na obroty aż miło, ciekawe jak długo?

No to ciekawy przypadek :faja: ważne że Ventka się elegancko toczy i Ty jesteś zadowolony, byle by sie już nie powtórzyło ;)

egos 
Ventofan
ventylek 1.8 abs

Wysłany: 2008-04-24, 19:49   

po podpieciu się w kompa auta i przekreceniu kluczykiem silnik nie pracuje stad brak jest impulsów z czujnika hala i urządzenie diagnostyczne wychwytuje to jako błąd a w rezultacie jest ok

[ Dodano: 2008-04-24, 19:52 ]
często przy jezdzie na gazie nagar podpiera delikatnie wtrysk i nie domyka do konca przez co wtrysk leje i stad masz te parametry

Odpowiedz do tematu