Mam problemy z ventką. Przy porannym rozruchu na benzynie sa kłopoty, silnik nierówno pracuje, szarpie. Po minutowym rozgrzaniu jak przejdzie na gaz wszystko wraca do normy. Analiza spalin na benzynie wykazuje zbyt bogata mieszankę, emisja CO pełen zakres. Na gazie emisja CO ok. 0,2-0,3%, czyli może być. Co może być przyczyną? Czujnik Halla? Monowtrysk?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-04-21, 14:46
Witaj.
Ja miałem identyczny problem. A mianowicie wyjeżdzałm z garażu na benzynie i po chwili samochód chodził jak na 3 gary. Wystarczyło nawet na ułamek sekundy przerzucić na gaz a potem znowu na benzynie i odziwo na benzynie już było ok.
Pomogło przegonienie samochodzu na benzynie tak do 4000 obrotów w problem zniknął.
Możliwe że we wtrysku coś się leciutko przytakało....
Jakby to nie pomogło...to możliwe że czujnik szwankuje i źle temperaturę odczytuje...spróbuj na zimnym silniku wyciągnąć wtycznę z czujnika i odpalić i obczaj czy w tedy bedzie dobrze...
P.S. ten temat to już nie w tym dziale bo teraz jest już podział...ale spokojnie...się go przeniesie...
Silnik: 2E Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 16 Kwi 2008 Posty: 78 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-04-22, 00:30
wasil1 napisał/a:
Czujnik Halla
jeśli to byłby czujnik to nie byłoby iskry
a czy przypadkiem gazior nie strzelił ci w dolot i przepływka sie nie rozsypała, pytam ponieważ wtedy silnik chodzi w trybie awaryjnym, lub sonda lambda która przy złych odczytach rozregulowuje miesznkę
[ Dodano: 2008-04-22, 00:32 ]
najlepiej jakbyś podłączył pod laptopa i vaga aby zdiagnozować problem
Czas zatankować dobrego paliwka na stacji i pogonić Ventyla na benzynie. W golfie miałem podobny problem, zrujnowałem się i zatankowałem paliwka do pełna. Jeździłem tylko na benzynce, pogoniłem po trasie i problem ustał. Potem jak golfa sprzedawałem to się ludzik co go kupował dziwił że tak ładnie i na benzynce i na LPG śmiga
Wywaliło mi błędy Halla i coś tam jeszcze. Przeczyściłem specjalnym preparatem styki złączki silnika krokowego i te dochodzące do bloku silnika. Wyjąłem i przedmuchałem sterownik silnika. I o dziwo na analizatorze 0% emisji CO, na gazie i benzynce. Silnik wchodzi na obroty aż miło, ciekawe jak długo?
Wywaliło mi błędy Halla i coś tam jeszcze. Przeczyściłem specjalnym preparatem styki złączki silnika krokowego i te dochodzące do bloku silnika. Wyjąłem i przedmuchałem sterownik silnika. I o dziwo na analizatorze 0% emisji CO, na gazie i benzynce. Silnik wchodzi na obroty aż miło, ciekawe jak długo?
No to ciekawy przypadek ważne że Ventka się elegancko toczy i Ty jesteś zadowolony, byle by sie już nie powtórzyło
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 99 Skąd: stalowa wola
Wysłany: 2008-04-24, 19:49
po podpieciu się w kompa auta i przekreceniu kluczykiem silnik nie pracuje stad brak jest impulsów z czujnika hala i urządzenie diagnostyczne wychwytuje to jako błąd a w rezultacie jest ok
[ Dodano: 2008-04-24, 19:52 ]
często przy jezdzie na gazie nagar podpiera delikatnie wtrysk i nie domyka do konca przez co wtrysk leje i stad masz te parametry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum