Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-06-01, 23:18
Kurde Ventomania jest telepatyczna :!: :!:
Dziś jak czekałem na narzeczoną po pracy to na parkingu też mnie coś tak wzięło i zdjąłem ten sam plastik :!:
Zdążyłem tylko pomyśleć do czego może to służyć. Wróciłem do domu, wchodze na forum i jest odpowiedź Normalnie czary
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-01, 23:57
Wczoraj o tym gadaliśmy z mareckim, Ty masz wypasik autko, ja mam prostą wersję, więc niemam przycisków od szyb tylnich ani od drugiego ogrzewania (opróćz tylniej szyby) i u mnie wtyka od kompa jest w miejscu gdzie Ty masz szybki elektryczne i to pierwsze ogrzewanie, po zdjęciu 2 zaślepek pojawiają się 2 wtyki...
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-06-02, 01:32
Stopa napisał/a:
Złącze OBD 2, do diagnostyki auta za pomocą Vag.
Stopa To wiem ze to jest złącze OBD II bo już nie raz diagnozowałem auto
Chodzi mi o to drugie zdjęcie - tej wtyczki co się wsadza do gniazda OBD , na wtyczce jest jakiś mostek i tu własnie leży cały problem bo nie wiem co się będzie działo jak ta wtyczka jest wsadzona w Gniazdo OBD i ku czemu to ma słóżyć :?:
Też miałem Plastiki z tym ze w innym kolorze , poprostu ten czarny plastki na panelu sterowania okleiłem okleiną drewnopodobną i już nabrało jakiegoś innego wyglądu. Wogóle JEst cały kokpit oklejony :roll:
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-06-02, 11:29
u mnie to jest zwykła zaślepka - goły plastik, a na tym zdjęciu co marecki przedstawił to wygląda to bardziej skomplikowanie więc pewnie ma jeszcze jakąś inną funkcje
[ Dodano: 2 Czerwiec 2006, 11:46 ]
zszedlem do garażu i u mnie wygląda to tak
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-06-02, 14:23
admin napisał/a:
a nie jest to poprostu zaślepka na to łącze?
Zaślepka to jest to co pokazał Gavel na drugim zdjeciu u mnie ta zaślepka wygląda tak samo .
Ale u mnie na drugim zdjęciu jest wtyczka w gniazdo OBD z widocznym na zdjęciu mostkiem miedzianym dwóch kanałów - to mnie interesuje , co się dzieje po zmostkowaniu( wsadzeniu wtyczki w OBD) Kanałów.
Już sie tak zastanawiałem i czy to przypadkiem nie jest odłączenie poduszki pasażera , przy przewożeniu dzieci w foteliku na przednim siedzeniu :roll:
Wysłany: 2006-06-02, 16:35
To u ciebie Spyro to jest też wejscie do kompa ., Jak bede miał okazje to podjade do serwisu VW i zobacze co oni mi o tym powiedzą . Moz to jest faktycznie rozłączenie tej własnie poduszki pasarzera.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-02, 20:04
No właśnie zawsze mam problemy z podłączeniem do kompa przez to , żemam jakieś dziwne (jak to wszyscy spece twierdzą) wejście do komputera, zamiast takiego jak Wy macie mam takie coś dziwnego. Aktualnie moejmu mechaniorowi gwizdneli z warsztatu laptopa i wszystkie wtyczki i nie mam gdzie podłączyć się do kompa...
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-06-02, 21:40
Każdy mechanik raczej ma interfejs diagnostyczny z tzw. szpilkami, czyli umożliwiający wetknięcie każdej żyły przewodu w odpowiedni pin. To co masz, Spyro, to klasyczne OBD. U mnie jest to samo i nikt jeszcze się nie dziwił.
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-06-04, 17:14
dobry temat to i ja sie podlacze....z cyklu co to jest? niestety nie mam zdjatka bo mi aparat siadl. jak zdjalem plastik od progow kolo drzwi, pod nogami pasazeraz z przodu po prawej, oczom mym ukazalo sie COS. COS jest w kształcie rurki: 30 cm dlugie, 3 cm srednicy, i jakby wogole nie pasowalo w to miejsce. ni chu chu z bracholem nie moglismy dojsc co to za zwierz. tez cos takiego macie, czy to pozostalosc po poprzednim wlascicelu?
Wysłany: 2006-06-05, 00:36
Też mam przewody od głośników puszczone pod tymi plastikowymi osłonami progów wewnątrz auta oraz brzęczek żebym nie zapomniał wyłączać świateł po wyjęciu kluczyka ze stacyjki...
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-06-06, 19:58
Marecki, chyba mnie zbiłeś z tropu tymi pinami, ale: myśle, myslę, myślę...
I mam dwie opcje-niekoniecznie ostatnie. Według tego co wiem, istniały modele, które miały przeglądy serwisowe na 14 czy 15 pinie. Zobacz, czy po wyjęciu tego ustrojstwa nie znikają komunikaty przegłądów (o ile nie masz cjągle In00 8) ). Druga - zasoilanie sterownika, czyli bez tego autko nie powinno palić. Więcej grzechów nie pamiętam...
Wysłany: 2006-07-05, 12:34
Co prawda nie trafiłeś Stopa w sedno ale naprowadziłeś mnie na pewien motyw i już wiem do czego słóży ta wtyczka . Do kasowania kodów usterek z komputera a jesli pozostawie ją w gniezdzie i zapale i zgasze autko to kasują mi się również komunikaty przegladów
Wysłany: 2006-07-05, 22:34
Bajerne i to na maxa!!! Nie musisz jeździć i podłączać autka pod kompa buląc za to tylko hop siup, wtyk wsadzony i gotowe... Naprawde przydatne. W mojej Ventce to bym musiał chyba pinezki powsadzać żeby coś się stało
A może powiecie od czego są dwa gniazdka dyndające za tablicą bezpieczników na wysokości pedałów? Jeden czerwony drugi zielony
Tzn nie dyndają - poprostu tam są wcisnięte i można je wyciągnąć. Są dosyć dużych rozmiarów. Rzekłbym że rozmiarami jak złącze diagnostyczne.
_________________ Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź" www.lodz-eksploracja.org
A może powiecie od czego są dwa gniazdka dyndające za tablicą bezpieczników na wysokości pedałów? Jeden czerwony drugi zielony
Tzn nie dyndają - poprostu tam są wcisnięte i można je wyciągnąć. Są dosyć dużych rozmiarów. Rzekłbym że rozmiarami jak złącze diagnostyczne.
Kolego przylacze sie to tego pytanka.
Wczoraj gdy wpadlem w jakas koleine na pedaly spadla mi puleczka bezpiecznikow... nastepnego dnia jak ja montowalem spowrotem na zaczepy zobaczylem niepodlaczone kostki chyba wlasnie tych kolorkow i jakies kable poprzecinane... od czego to moze byc?
jakies sugestie czy fotke trzeba robic?
Silnik: 1.9 td Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: polska
Wysłany: 2010-03-07, 19:26
witam panowie, mam takie pytanie odnośnie złącza i jego funkcji. mam w aucie takie dwie wtyczki pod panelem ogrzewania(obd?) co mogę sprawdzić dzięki tym wyjściu w podstawowej wersji 1.9td? przecież tam nie ma komputera
Kolego przylacze sie to tego pytanka.
Wczoraj gdy wpadlem w jakas koleine na pedaly spadla mi puleczka bezpiecznikow... nastepnego dnia jak ja montowalem spowrotem na zaczepy zobaczylem niepodlaczone kostki chyba wlasnie tych kolorkow i jakies kable poprzecinane... od czego to moze byc?
jakies sugestie czy fotke trzeba robic?
lepiej zrób zdjęcia ale jeśli wszystko działa to jest dobrze bo najczęściej te niepodłączone są do tzw opcji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum