Wysłany: 2008-05-11, 18:13 Wyciek płynu ze zbiornika wyrównawczego cieczy chłodzącej!
witam wszystkich posiadaczy venciora;) panowie mam problem, ktory niby minal a jednak daje sie we znaki:/ dzis znowu zauwazylem, że ze zbiornika wyrównawczego (silnik 1.8 ABS 90 KM 66 kW) wycieka mi płyn! 2 mieisace temu tak sie działo, wiec sprawdzilem przewody cieczy chlodzacej czy są drożne i było wszystko ok, wiec spuściłem stare petrygo i wlałem nowe ( tak zeby w zbiorniku wyrównawczym płyn był między kreskami MIN i MAX- wiec tak jak trzeba).. przez jakis czas było wporządku ale dzis zauważyłem, ze znowu zbiorniczek wyrównawczy "wypluwa" płyn i jest teraz znowu płynu pod kreską MINimum:/ wiec co jest grane, skoro przewody były drożne i termostat też się otwiera?? jak wtedy wymieniałem płyn, to wyjąłem termostat i sprawdziłem go w garnuszku z wodą i sie otwierał lecz tuż przed zagotowaniem wody, czyli woda miała ok 93-95 st celsjusza, czyli chyba troche za późno się otworzył ale był dobry (termostat miał napis FRANCE).. Więcy czy to jest wina termostatu, ktory może za późno się otwiera, a rozgotowany płyn chłodzący wywala zbiornikiem wyrównawczym?? Co o tym myślicie?? Musze do tego dojść bo nie ma sensu co chwile dolewac Petrygo skoro silnik wypluwa go:/ Poradzcie cos panowie!!!
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2008-05-11, 18:15, w całości zmieniany 1 raz
Tak, są drożne i szczelne.. Mam wrażenie, że termostat sie za późno otwiera i płyn tak sie "rozrasta" że go musi gdzieś wywalić pod cisnieniem.. zbiorniczek wyrównawczy ma taki specjalny odpływ, że w razie czego go wywali ale normalnie nie powinno tak sie dziać, bo termostat powienien sie otwierać już przy 85 st C zeby dawało płyn chlodzący na duzy obieg.. doradźcie mi jaki kupić termostat, bo chyba on szwankuje, jaka firma i jaki jest naprawde dobry (cena nie gra roli)..
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2008-05-11, 20:15, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli cena nie gra roli, to kup oryginalny, w serwisie. Cenowo to przedstawia się tak około 80 zł, bo sie jakiś czas temu pytałem. Kupisz i masz święty spokój. A normalnie za podrubę, Wahlera np. dasz ok. 30 zł.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-11, 20:48
Majkel, dziwię Ci się jak już wyjąłeś termostat że go nie wymieniłeś. Nowy to koszt niewielki a miałbyś już z głowy. W tej chwili kup oryginalny termostat VW, ja chciałem tez takowy ale że na czasie mi zależało to a nie było na stanie to założyli jakiś podrabiany za 36 zł jak dobrze pamiętam. Na razie działa. Ale lepiej założyć oryginalny bo kosztuje stówki a jakość na pewno nieporównywalnie lepsza.
Ale moim zdaniem to nie jest wina termostatu że Ci wywala płyn ze zbiornika niekiedy. Tak jak piszesz zbiorniczek ma z boku przy kielichu amortyzatora taki odpływ, żeby nie wysadziło go jak ciśnienie wzrośnie. Nie chce Cie martwić, ale jak u mnie uszczelka pod głowica padła (o czym nie wiedziałem) to właśnie miałem podobne objawy przed zniszczeniem silnika. Płyn uciekał non-stop a czasem go wywalało przez wyrównawczy. |o podobno klasyczne objawy uszczelki.
Spyro nie martw mnie:/ jak narazie wymienie termostat, a jezeli nadal bedzie wyrzucalo płyn to bedzie grubo pracy nad ta uszczelka:/ ale jak macie jeszcze jakies przypadki z wypluwaniem plyny przez zbiornik to pisac! Dodam, ze ciecz chlodzaca zauwazylem tez zaschnieta przy wylocie z weza nad swiecami, ktory prowadzi ciecz do silnika :/ a na allegro kupowac termostat czy lepiej nie?
no to musze smignac i kupie.. a wiecie może jaki numer katalogowy ma oryginalny termostat do vento 1.8 ABS? bo z doswiadczenia wiem, ze serwis zawsze ma racje i z usmiechem na twarzy da klientowi towar, za ktory niemalo skasuje a potem czesc nie pasuje.. mialem tak z migaczami z blotnika- potem musialem jezdzic i zamieniac bo koles mi wciskal inny numer katalogowy kirunkowskazu niz ja mu powiedzialem, ktory mial byc super odpowiedni do modelu z 94 r. i dupa, jezdzilem i oddawalem i czekalem za innym typem heh!
[ Dodano: 2008-05-11, 22:08 ]
Tygrysisko, ten trójnik, który rozdziela węże z ciecza przed wlotem do silnika tu przy swiecach?
ja mam taki sam problem przy tym samym silniku co u ciebie. tylko ze wlasnie mi sie wydaje ze plyn wylatuje bezposrednio ze zbiornika spod korka, bo widac bialy osad na zbiorniku. u siebie jeszcze zauwazylem ze w pewnym miejscu na przewodach tez jest nieszczelne ale nie sadze zeby tam moglo wyciekac az tyle plynu. jak bedziesz wiedzial juz na pewno co jest nie tak to napisz tutaj. z gory dzieki
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-12, 00:10
Korek zbiorniczka też jest ważny, bo jak jest walnięty to nie trzyma ciśnienia, też to przechodziłem swego czasu, kupiłem wtedy NOWY korek i problem zniknął.
Myślę, że jednak termostat tu nie ma nic do wywalania płynu przez zbiorniczek wyrównawczy, termostat za co innego jest odpowiedzialny.
Spyro raczej Cię nie straszy. Podobne objawy miałem w golfie jak uszczelkę spod głowicy wywaliło Korek wymień na początek bo to nie wielkie koszta a wykluczyć trzeba na początek. Potem proponuje wjechać na kanał niech silnik trochę popracuje i zobaczyć czy faktycznie gdzieś nie wycieka. Rozbierz front Venciaka i zobacz czy z chłodnicą wszystko jest oki, czy gdzieś czasem się nie rozszczelniła. Jeśli wszystko wykluczysz to będzie raczej uszczelka
jeżeli to faktycznie jest uszczelka walnieta to zalamka:/ tym bardziej, ze w srode jade kupic i zalozyc letnie opony wiec siano juz mam porozdzielane na wydatki a tu moze byc zonk:/ brat ma golfa III diesel'a 1,9 TDI- czy korki zbiornika wyrównawczego vento benzyna i golf diesel maja takie same? wtedy wkrece jego i pojezdze i zobacze jak sie bedzie zachowywal ten plyn..
Ostatnio zmieniony przez Majkel 2008-05-12, 19:28, w całości zmieniany 1 raz
18 to i tak sporo, hehe. Ja ostatnio kupiłem za 10 zł - i trzyma jak pierun ciśnienie, wodę, i w ogóle daje rady
[ Dodano: 2008-05-14, 18:08 ]
A tylko dlatego kupilem nowy, bo stary bardzo ciężko się odkręcał, trzeba było używac na prawde mega ogromnej siły, bo go odkręcić, czasami po prostu się zapiekł. A poza tym był dobry, i to oryginał. A na ten nie narzekam, leciutko się odkręca i wszystko wporząsiu
Silnik: 1,8 ABS 90 K Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 334 Skąd: Skarzysko Kamienna
Wysłany: 2008-05-16, 22:22
Majkel napisał/a:
a możliwe, że korek od zbiorniczka jest walnięty i nie odprowadza cieśnienia więc ciecz ucieka wszystkimi możliwymi otworami??
He he i to jest to:-)Na korku jest juz do du..y uszczelka gumowa i cisnienia nie trzyma.Ja sie tyle obszukalem az mi zbrzydlo.W koncu przez pomylke zalozylem inny korek od kolegi jak porownywalismy po odpaleniu czy u niego tez wywali:-)i nagle przestalo....
_________________ Na początku był chaos potem ktoś stworzył VENTO...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum