Wysłany: 2008-06-20, 12:05 czy można wyłączyć airbagi zeby zamontowac fotelik ?
witam
mam małe pytanko. Niedgługo a dokładnei za miesiac spodziewam sie małego Kawaluska i teraz moje pytanko. chciałbym zeby on jezdził z przodu na siedzeniu pasazera - oczywiscie w swoim foteliku. Moje vento ma 2 poduszki- czy mozna je wyłączyc? niektórzy mówią ze lepiej zeby dziecko było w foteliku z tyłu- ale jak mam wtedy je obserwoac? zdaje mi sie ze bedzie lepiej jak bedzie na widoku- co Wy o tym myślicie? mam jzu zakupiony fotelik maxicosi- cabrio fix , teraz szukam do nei go bazy. gdzie ewenyualnei mozna wyłaczyc poduszki- aso?
pozdrawia mTomek " Kawalus"
włanie gadam z kumplem zaraz powinienem widziec co przepisy mówią? ale on mówi ze u neigo w punto (L-ka) to jest jakis wyłaczni jak sie otworzy drzwi- a w vento nei ma takich bajerów hehe.to jak je ewentualnei wyłaczyc? buuu
zrobic dziure wiertarką w poduszce ?? heheh
[ Dodano: 2008-06-20, 12:52 ]
znalzzłem takei coś
http://www.mas.auto.pl/content/view/4781/
Fotelik a poduszka powietrzna?
Polskie prawo – kodeks ruchu drogowego mówi wyraźnie: „zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera”. Ustawodawca nie dopuszcza możliwości wyłączenia poduszki powietrznej pasażera, dziecko można przewozić na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy tylko wtedy, gdy samochód nie jest w taką poduszkę wyposażony.
a kumpel nie wie ale mówi ze jak mozna fabrycznei wyłączyc to mozna. buuuuuu mozna zgłupiec
Na przednim siedzeniu można przewozić dziecko, ale tylko wtegy, gdy samochód nie ma poduszek. bo jeśli ma, to dziecko musi jeździć z tyłu. także, neistety, będziesz musiał dziecko wozić z tyłu, mimo, że jeśli Ci się uda poduszki wyłączyć, to i tak będziesz musial je wieźć z tyłu.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-06-20, 20:01
No jak obserwować.... Żonkę z boku wozić to Ci małego kawaluska przypilnuje, żeby się pięknym wnętrzem Ventylka nie za bardzo zachwyciło . Ja jeszcze dzieci nie mam, ale moja kuzynka to sobie kupiła takie dodatkowe lusterko wewnętrzne i zaczepiła je pod tym normalnym i skierowała sobie właśnie na dzidziusia, bo jak wiadomo nie zawsze się we dwójkę jeździ do opieki nada maleństwem, ale to lusterko daje radę. Widzi co za jej autkiem się dzieje i co z bobasem na tylnej kanapie.
własnei w tym najwiekszy problem ze często zonka sama jezdzi venciakiem, i lepiej zeby miała oko na maluszka.
hmm- z tyłu wozic i mieć dodatkowe lusterko to bardziej w póżnijszym okresie- jak dzieciak bedzie siedziec normalnie a tak to on bedzie tyłem do kierunku jady- czyli jak go wsadze z tyłu to nie ma szan zeby zobaczyc go - no chyba ze zamontuje dwa lusterka no trudno- zobacze jak to w zyciu wyjdzie:( Ale szkoda ze nie mozna poprostu odłaczyc poduszki. brr
aaaa a teraz kolejne moze głupie- a gdybym ją całkowicie wyciągnął i wsadził tam schowek?
Teoretycznie tak, natomiast jak to się przenosi na stronę praktyczną, tego już nie wiem - trzebaby było poczytac dokladnie w kodeksie, albo nawet spytać kogoś, w tym przypadku policjanta, na prawdę. Wiem, głupie to, ale jak spotkasz jakiegoś nacy na patrolu, to możesz go zaczepić i spytać. Bo tak to jeden przepis wynika z drugiego, jest ich cała masa i ciężko się połapać, a nawet najmniejszy szczegół może zakończyć się mandatem...
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-06-21, 13:11
Ale czy airbag jest wbity w dowodzie rejestracyjnym? Bo jak nie to chyba by można wyjąć air-a i wsadzić schowek. Ale z drugiej strony czy nie lepiej dbać o bezpieczeństwo.
no co Ty... Gdzie w dowodzie masz wbite, że masz poduszki? heh Jakby mieli wbijać wszystko, to by dowód był wielkości zeszytu A4 96-kartkowego. tego nie ma wbite w dowodzie, ale właśnie - oszczędzać na bezpieczeństwie? Fotelik po przeciwległej stronie postawić można przecież, za fotelem pasażera i zawsze jest oko na dziecko - wystarczy tylko lekko głowę przechylić i widać wszystko.
witam
dziś przymierze fotelik (oczywiście bez maluszka) na tylniej kanapie, ale jakos hmm nie widze tego. a jęsli chodzi o bezpieczeństwo- to tak jest ono najwazniejsze. ale co jest mniej bezpieczne- ogladanie sie do tyłu i sprawdzanei co z dzieckiem czy trzymanie go koło siebie i zzerkanei? wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc.
dzięki za rady popróbuje z fotelikiem z tyłu
wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc.
to najlepiej w ogóle z domu nei wychodzić, bo coś się może stać...
ile będziesz zerkać... przecież co 5 sekund nie będziesz się oglądać, a dziecko po chwili jazdy zasypia w samochodzie
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-06-24, 11:36
Ja woże z tyłu i często jeżdżę sam z maluszkiem, radze sobie. Fotelik jest z tyłu po przeciwległej stronie. Zawsze można ręką sięgnąć i buzie też widać z pozycji kierowcy. Nie jest to komfort ale wyjścia niema. Podobno ze względów bezpieczeństwa najlepiej jak maluch jest za kierowcą z tyłu (odruch bezwarunkowy-kierowca chroni swoją stronę)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum