Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
czy można wyłączyć airbagi zeby zamontowac fotelik ?
Autor Wiadomość
kawalus 
Ventofan
Czarne vento :)

Silnik: 1.8 AAM
  Wysłany: 2008-06-20, 12:05   czy można wyłączyć airbagi zeby zamontowac fotelik ?

witam :)
mam małe pytanko. Niedgługo a dokładnei za miesiac spodziewam sie małego Kawaluska :) i teraz moje pytanko. chciałbym zeby on jezdził z przodu na siedzeniu pasazera - oczywiscie w swoim foteliku. Moje vento ma 2 poduszki- czy mozna je wyłączyc? niektórzy mówią ze lepiej zeby dziecko było w foteliku z tyłu- ale jak mam wtedy je obserwoac? zdaje mi sie ze bedzie lepiej jak bedzie na widoku- co Wy o tym myślicie? mam jzu zakupiony fotelik maxicosi- cabrio fix , teraz szukam do nei go bazy. gdzie ewenyualnei mozna wyłaczyc poduszki- aso?
pozdrawia mTomek " Kawalus"

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-06-20, 12:14   

kawalus napisał/a:
co Wy o tym myślicie?

Zdaje się że wożenie dziacka w foteliku na przednim siedzeniu jest karalne....tzn karalne mandatem...

kawalus 
Ventofan

Wysłany: 2008-06-20, 12:20   

tak??? a tego to niesłyszałem.
nimozliwe :(

zapytam sie kumpla - on oblatany w przepisach - był egzaminatore na prawo jazdy.
pozdr kawalus

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-06-20, 12:21   

Nie jestem pewny na 100%b ale coś takiego obiło mi się o uszy.... ;)

kawalus 
Ventofan

Wysłany: 2008-06-20, 12:28   

włanie gadam z kumplem zaraz powinienem widziec co przepisy mówią? ale on mówi ze u neigo w punto (L-ka) to jest jakis wyłaczni jak sie otworzy drzwi- a w vento nei ma takich bajerów hehe.to jak je ewentualnei wyłaczyc? buuu
zrobic dziure wiertarką w poduszce ?? ?? heheh

[ Dodano: 2008-06-20, 12:52 ]
znalzzłem takei coś
http://www.mas.auto.pl/content/view/4781/
Fotelik a poduszka powietrzna?
Polskie prawo – kodeks ruchu drogowego mówi wyraźnie: „zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera”. Ustawodawca nie dopuszcza możliwości wyłączenia poduszki powietrznej pasażera, dziecko można przewozić na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy tylko wtedy, gdy samochód nie jest w taką poduszkę wyposażony.

a kumpel nie wie :( ale mówi ze jak mozna fabrycznei wyłączyc to mozna. buuuuuu mozna zgłupiec

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-06-20, 17:56   

Na przednim siedzeniu można przewozić dziecko, ale tylko wtegy, gdy samochód nie ma poduszek. bo jeśli ma, to dziecko musi jeździć z tyłu. także, neistety, będziesz musiał dziecko wozić z tyłu, mimo, że jeśli Ci się uda poduszki wyłączyć, to i tak będziesz musial je wieźć z tyłu.

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-06-20, 20:01   

No jak obserwować.... Żonkę z boku wozić to Ci małego kawaluska przypilnuje, żeby się pięknym wnętrzem Ventylka nie za bardzo zachwyciło :rzygi: . Ja jeszcze dzieci nie mam, ale moja kuzynka to sobie kupiła takie dodatkowe lusterko wewnętrzne i zaczepiła je pod tym normalnym i skierowała sobie właśnie na dzidziusia, bo jak wiadomo nie zawsze się we dwójkę jeździ do opieki nada maleństwem, ale to lusterko daje radę. Widzi co za jej autkiem się dzieje i co z bobasem na tylnej kanapie.

silverek 
Ventomaniak

Silnik: PAROWY
Wysłany: 2008-06-20, 20:19   

jak jest podusia to nie wolno

kawalus 
Ventofan

Wysłany: 2008-06-21, 12:25   

własnei w tym najwiekszy problem ze często zonka sama jezdzi venciakiem, i lepiej zeby miała oko na maluszka.

hmm- z tyłu wozic i mieć dodatkowe lusterko to bardziej w póżnijszym okresie- jak dzieciak bedzie siedziec normalnie a tak to on bedzie tyłem do kierunku jady- czyli jak go wsadze z tyłu to nie ma szan zeby zobaczyc go - no chyba ze zamontuje dwa lusterka :) no trudno- zobacze jak to w zyciu wyjdzie:( Ale szkoda ze nie mozna poprostu odłaczyc poduszki. brr
aaaa a teraz kolejne moze głupie- a gdybym ją całkowicie wyciągnął i wsadził tam schowek?

pozdr Kawalus

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-21, 13:02   

Teoretycznie tak, natomiast jak to się przenosi na stronę praktyczną, tego już nie wiem - trzebaby było poczytac dokladnie w kodeksie, albo nawet spytać kogoś, w tym przypadku policjanta, na prawdę. Wiem, głupie to, ale jak spotkasz jakiegoś nacy na patrolu, to możesz go zaczepić i spytać. Bo tak to jeden przepis wynika z drugiego, jest ich cała masa i ciężko się połapać, a nawet najmniejszy szczegół może zakończyć się mandatem...

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-06-21, 13:11   

Ale czy airbag jest wbity w dowodzie rejestracyjnym? Bo jak nie to chyba by można wyjąć air-a i wsadzić schowek. Ale z drugiej strony czy nie lepiej dbać o bezpieczeństwo. :faja:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-21, 13:28   

:faja: no co Ty... Gdzie w dowodzie masz wbite, że masz poduszki? heh Jakby mieli wbijać wszystko, to by dowód był wielkości zeszytu A4 96-kartkowego. tego nie ma wbite w dowodzie, ale właśnie - oszczędzać na bezpieczeństwie? Fotelik po przeciwległej stronie postawić można przecież, za fotelem pasażera i zawsze jest oko na dziecko - wystarczy tylko lekko głowę przechylić i widać wszystko.

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-06-21, 13:31   

Jakież to proste, a jakie genialne, a co do dowodu to nie wiedziałem, bo ja nie mam Air-a, a nie widziałem dowodu kogoś kto ma....

kawalus 
Ventofan

Wysłany: 2008-06-21, 16:28   

witam :)
dziś przymierze fotelik (oczywiście bez maluszka) na tylniej kanapie, ale jakos hmm nie widze tego. a jęsli chodzi o bezpieczeństwo- to tak jest ono najwazniejsze. ale co jest mniej bezpieczne- ogladanie sie do tyłu i sprawdzanei co z dzieckiem czy trzymanie go koło siebie i zzerkanei? wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc.
dzięki za rady :) popróbuje z fotelikiem z tyłu :(

pozdrawiam Kawalus

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-06-21, 16:35   

kawalus napisał/a:
wiem wiem z tyłu niby bezpieczneij dla dziecka- ale tak samo ktoś w tył moze walnąc.

to najlepiej w ogóle z domu nei wychodzić, bo coś się może stać...
ile będziesz zerkać... przecież co 5 sekund nie będziesz się oglądać, a dziecko po chwili jazdy zasypia w samochodzie

kawalus 
Ventofan

Wysłany: 2008-06-21, 16:44   

hehe no tez fakt :) pozyjemy zobaczymy najpierw spróbuje pojezdzic z tyłu :) jak to bedzie mi albo zonie nie pasowało to bede dalej kombinowac :)
dzięki

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-06-24, 11:36   

Ja woże z tyłu i często jeżdżę sam z maluszkiem, radze sobie. Fotelik jest z tyłu po przeciwległej stronie. Zawsze można ręką sięgnąć i buzie też widać z pozycji kierowcy. Nie jest to komfort ale wyjścia niema. Podobno ze względów bezpieczeństwa najlepiej jak maluch jest za kierowcą z tyłu (odruch bezwarunkowy-kierowca chroni swoją stronę)

Odpowiedz do tematu