Szukam, szukam i na razie nic nie mogę konkretnego znaleźć.
Problem polega na tym, że jadąc z jakąś określoną prędkością zdejmuję nogę z gazu np. dojeżdżając do skrzyżowania a ten pieron sam dodaje gazu i ujmuje i dodaje i ujmuje.
I szlag mnie trafia bo zaliczę jeszcze przez to dzwona.
Poza tym na niskich obrotach trzęsie silnikiem, co jest wyczuwalne w środku.
Wymieniłem świece, przewody, silnik krokowy i nadal to samo.
Ma ktoś jakieś pojęcie co można by jeszcze w tym temacie zadziałać?
ale nie ma efektu hamowania silnikiem. Sam dodaje gazu a jak trzymasz delikatnie nogę na pedale gazu to czujesz jak sama się wciska.
Mówimy tu o prędkości powiedzmy 80km/h, sam ją utrzymuje mimo, że ja nie trzymam nogi na gazie.
Jak tempomat
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-06-25, 16:40
my_kel napisał/a:
Problem polega na tym, że jadąc z jakąś określoną prędkością zdejmuję nogę z gazu np. dojeżdżając do skrzyżowania a ten pieron sam dodaje gazu i ujmuje i dodaje i ujmuje.
I szlag mnie trafia bo zaliczę jeszcze przez to dzwona.
Poza tym na niskich obrotach trzęsie silnikiem, co jest wyczuwalne w środku.
Wymieniłem świece, przewody, silnik krokowy i nadal to samo.
ma dodawać sobie gazu sam ale dopiero po spadku obrotów poniżej zadanych w ECU (poniżej 700-800). Ale nie może to być odczuwalne jako szarpanie. Szarpanie oznacza że silniczek krokowy działa i podnosi przepusnicę, ale jest niewłasciwie sterowany przez ECU (błąd TPS, błąd ECU od lpg na przykład, błąd lambdy itp. ). Spróbuj najpierw resetu kompa a jak nie pomoże diagnozuj Vagiem.
Reset kompa robiłem. VAG nic nie wykazuje poza :Zwarcie sondy lambda - błąd sporadyczny.
A on swoje. Jadę 2000obr/min zdejmuję nogę z gazu a on trzyma uparcie 2000.
Dodam, że nie dzieję się to cały czas, ale co jakiś czas (10 razy na 5km jazdy miejskiej)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 99 Skąd: stalowa wola
Wysłany: 2008-06-25, 18:04
sprawdzic wszelkiej masci podcisnienia a w szczególności podstawe wtrysku-wez srodek łatwopalny w sprayu np do czyszczenia gazników nawet głupi dezodorant i na zapalonym nagrzanym i na wolnych obrotach walnij dawke na podstawe wtrysku i zwróc uwage czy nie zmieni chwilowo obrotów a jak nie to potraktuj sprayem po kolektorze ssącym-jak nawet minimalnie podniesie obroty to masz przyczyne
W silnik krokowy wchodzi 6 przewodów. W przeciwieństwie do tych z 4 przewodami.
Poczytałem że:
Cytat:
Należy wypiąć tylko jeden przewód z sześciu. Ten który jest odpowiedzialny za sygnał z hallotrona. Autko pracuje dobrze. Jak tylko krokowiec stracił sygnał z czujnika hallotronowego to jest OK.
bo:
Cytat:
Poza tym z tego co wiem istnieją "4-pinowe" silniczki krokowe bez czujnika w podobnych modelach silników i działają, więc wydaje się, że skoro silnik pracuje a komputer mu na to pozwala, czujnik halla w krokowcu do strategicznych nie należy.
No i już mi nie przyspiesza, ale pojawił się za to błąd:
670 - Czujnik zepołu przepustnicy G127 - brak sygnału.
No i usterka nie usunięta, tylko pominięta.
A na wolnych obrotach nadal szarpie.
ale nie ma efektu hamowania silnikiem. Sam dodaje gazu a jak trzymasz delikatnie nogę na pedale gazu to czujesz jak sama się wciska.
Mówimy tu o prędkości powiedzmy 80km/h, sam ją utrzymuje mimo, że ja nie trzymam nogi na gazie.
Jak tempomat
U mnie też tak jest. Jak jadę np na 3 lub 2 lub rzadziej na 4 biegu z określoną szybkością i dodam gazu, a następnie zdejmę nogę z gazu to później sam mi dodaje gazu (pedał gazu sam się wciska), ale tylko jeden raz, nie ma szarpania. Jest tak na benzynie i LPG.
jeżeli chodzi o mnie to było tak od kiedy sprowadziłem samochód, filtr powietrza był wymieniany i nic to nie zmieniło. Nie jest to aż tak uciążliwe, więc nie zwracam na to uwagi.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-06-27, 21:22
Ale, Panowie...jak wrzucicie na luz to obroty Wam spadają normalnie czy jakoś powoli lub spadają tylko do pewnego momentu, czy może w ogóle nie spadają?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum