Wysłany: 2008-06-22, 16:42 chłodnica nowa
witam wszystkich
ostatnio pisałem o przeciekającej chłodnicy po zakupie nowej nadal cieknie w tym samym miejscu.
wczesnie nie ciekło ale kiedy wymieniłem zbiornik wyrównawczy te problemy sa nawet z nową chłodnicą jak i ze starą
moje pytanie jest takie czy sa rózne rodzaje zbiorniczków wyrównawczych niestety stary wyrzuciłem i nie mam jak sprawdzić czy nadal z niego by ciekło
posiadam vw vento z silnikiem 2 l z autom skrzy biegów bez klimy
dzieki
Z tego, co wiem, to są dwa rodzaje zbiorniczków: takie, gdzie się podłącza wtyczkę (bodaj z czujnikiem), i takie, gdzie tego miejsca na tą wtyczkę nie ma. Ja mam ten drugi, ale jak widziałem, to te zwykłe raczej ciężko, żeby zdobyć, bez tej wtyczki...
Może to dlatego...? Ale to by było nie gorzej, jak dziwne...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Kwi 2008 Posty: 99 Skąd: stalowa wola
Wysłany: 2008-06-28, 07:32
raczej z tymi zbiorniczkami to tylko zbieg okolicznosci- problem to albo cos z węzem w tym miejscu -sciągnij go powyginaj i porosciagaj na wszystkie mozliwe sposoby moze byc minimalna dziureczka przez która dopiero pod cisnieniem spiernicza i sprawdz sobie droznosc węza odpowietrzającego przy przytkanym robi spore cis i tez będa cyrki
Wysłany: 2008-07-21, 22:48
okazało sie ze termostat nie otwiera i cisnienie rosadziło chłodnice i jeden z wezy
ale mam pytanie co moze byc przyczyną jazdy bez termostatu ja mam tak narazie zrobione w swoim wozie
Silnik: 1.8 ABS +LPG Pomógł: 18 razy Wiek: 49 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 620 Skąd: wielkopolska,okolice Kalisza
Wysłany: 2008-07-22, 00:40
jazda bez termostatu wiąże sie z tym że silnik nie będzie miał odpowiedniej temperatury pracy, co dalej ma wpływ na jego sprawność.Silnik pracuje lepiej gdy jest ciepły niż niedogrzany. Załóż termostat dobrej firmy i sprawa z głowy
Za osiemdziesiąd parę złotych masz w serwisie oryginalny termostat. proponowałbym Ci taki właśnie założyć, bo nie ma co ukrywać, że wymiana jego nie należy do przyjemnych, a co miesiąc go nie wymieniasz. Wymienisz i masz spokój na długi okres czasu. A z tymi zamiennikami to różnie bywa... Tylko pamiętaj, żeby założyć nowy oring i mieć w zanadrzu uszczelkę od pompy wody, bo u mnie była rozwalona, nigdzie nie mogłem jej od ręki dostać, więc poszło na sylikon, ale to takie nie profecjonalne było. jeździ, płynu nic nie ubywa, ale następnym razem trzeba taką kupić.
Między zamiennikiem, a oryginałem różnica cenowa jest zaledwie dwukrotna, ale warto mieć dobry, niż później znów jakies problemy...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-07-22, 21:16
dokładnie, tak jak już isaliśmy na forum, oryginalny termostat nie jest wcale drogi (no bo to żadna filozofia w jego działaniu) także nie kupuj podróbek bo to nie ma sensu a robota nie jest łatwa (u mnie w 1,8 trzeba było nawet podstawę wspomagania zdemontować)
Ja dodam jeszcze, że przy okazji wymiany termostatu warto zrobić oględziny czujnika temperatury. Bowiem, może się okazać, że nie będzie poprawnie wyświetlał temperatury pracy silnika, bądź źle podawał informacje do komputera, co skutkować może wieloma problemami z pracą silnika. Koszt nowego, również oryginalneto, to też w granicach 80 zł, ale równiez tylko i wyłącznie oryginał... Ja w swojej karierze przejechałem na chyba pięciu czujnikach, z czego jeden kupiłem nowy i od razu coś nie tak było po jego założeniu, a co poskutkowało w niedługim terminie tym, iż nie mogłem rano samochodu odpalić. Kupiłem oryginalny i problem jak ręką odjął...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-07-23, 22:28
A cena? Bo te parę lat temu jak u mnie był wymieniane to cena w ASO SKOdy za ten sam czujnik (nie rózni sie niczym, na czujniku jest wybite logo VW AUDI) była parę razy niższa od tego samego kupionego w ASO VW, teraz się wyrównało?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum