Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
VW Vento by Martinez
Autor Wiadomość
martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-09-22, 20:26   VW Vento by Martinez

Witajcie.

Chciałbym przedstawić wam swojego ventylka. Po krótce opiszę co nie co o nim.
Samochód jest z 1992 roku. Pojemność 1.8 benzynka. Silnik AAM 75 kucyków. Kolor grafitowy metallik.

Został on sprowadzony z Niemiec. Jedyne co przy nim robiłem to kapitalny remont głowicy, wymiana paska rozrządu, wymiana opon (posiadał zimowe założone), wymiana licznika na nowy (w starym nie działał prędkościomierz), wymiana czujników na filtrze od oleju. W najbliższym czasie (może w tym miesiącu jeszcze) zostaną wymienione amortyzatory w nim.

Auto to nie posiada elektrycznych szyb czy regulowanych lusterek. Jest to wersja CL. Na zamieszczonym jednym zdjęciu widać jeszcze założony stary (niebieski) mieszek na wajchę od zmiany biegów. Został ona wymieniony na nowy :) .

Autko sprawuje się teraz bardzo dobrze (po remoncie). Blachara jest zdrowa. Oczywiście wsiadać, lać paliwo i jechać :) . Silniczek chodzi jak pszczółka.

Oto foty jakie posiadam zrobione aparatem komórkowym. Zbiegiem czasu będę wstawiać nowe wykonane już aparatem cyfrowym.

To na razie tyle :)
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-22, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-09-22, 20:42   

no no śliczna furka :oklaski: kolorek bomba niczym moj ;)
piszesz kolego ze vento z 92r. a grill nowszy ,masz pomarańczowe tylne lampy a w błotniku białe,z przodu blendy czarne ,wersja CL a halogeny ma to jest zagadka w tych naszych furkach...

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-22, 20:44   

Z grillem muszę coś zrobić bo mi na dziurach jak jadę to terkocze co mnie wkurza to. Muszę go jakoś przymocować. Z lampami to już tak było jak kupiłem.

EDIT:

Zapomniałem dodać że wymieniłem jeszcze pokrowiec od hamulca ręcznego jeszcze...
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-22, 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-09-22, 21:29   

martinez2006 napisał/a:
Z grillem muszę coś zrobić bo mi na dziurach jak jadę to terkocze co mnie wkurza to.
pobaw sie spinkami, wiesz tymi "elektrycznymi" co sie kable spina, Świetnie się do tego nadają i grill będzie ise pięnie trzymał.

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-22, 21:38   

spyro napisał/a:
pobaw sie spinkami, wiesz tymi "elektrycznymi" co sie kable spina, Świetnie się do tego nadają i grill będzie ise pięnie trzymał.

Właśnie nad tym myślałem żeby te spinki zastosować, ostatnio kupowałem je w sklepie do czegoś to się przydadzą :)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2008-09-22, 21:54   

I zaglowki z tylu sa. U mnie nie ma, a wersja niby lepsza bo CLX. Zagadka z tymi wersjami ;)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2008-09-22, 22:52   

krzeszak napisał/a:
piszesz kolego ze vento z 92r. a grill nowszy

Ja mam identyko :D
bradley napisał/a:
Zagadka z tymi wersjami

Żadna zagadka - fotele, halogeny, lampki - wszystko można zamontować i pomimo, iż to będzie tylko CL, to z wysposażenia będzie walił na kolana niejednego GL-a :P

Widze - radyjko już graje i buczy - no no :)
Fajnie, fajnie :)

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-09-23, 10:43   

W końcu. kolego wrzuciłeś te foty :OK:
Samochodzik...hmmm...po fotach można wywnioskować, że ładnym jest stanie :OK:
Zawieszka-super.....
Jedyne co mi nie pasuje to hokej od golfa...
bradley napisał/a:
I zaglowki z tylu sa. U mnie nie ma

Zagłówki łatwo można zaadoptować z innej furki....wystarczy mieć kompletne pokrowce...

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 14:43   

Cytat:
Jedyne co mi nie pasuje to hokej od golfa...

Możliwe że od golfa, ja go nie zmieniałem, taki już był jak kupiłem. Już niebawem kolejne fotki będą :)

Zagłówki już były w nim z tyłu. Pokrowce jak widać na zdjęciach kupowane były w Anglii. Fajnie wyglądają na żywca. Do venciaka pasują jak ulał.

Radyjko gra zajefajnie. Przy tych głośnikach co mam vento (standardowe) to nawet całkiem super brzmienie. Najwidoczniej drzwi były wytłumiane. Ale tego nie wiem na 100%

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 14:45   

martinez2006 napisał/a:
Radyjko gra zajefajnie.

No i super....najbardziej podoba ni się przenośna pamieć...w dzisiejszych czasach wszystko jest takie proste.... ;)

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 14:49   

Tygrysisko napisał/a:
najbardziej podoba ni się przenośna pamieć...

Racja. Ten dodatek do radia jest po prostu extra. Można zmieniać muzykę w kilka chwil a nie bawić się w nagrywanie płyt i katalogowanie ich w samochodzie a na dziurach później przeskakuje laser. Dostęp bardzo szybki po włożeniu w gniazdo w radiu - zaledwie 7 sekund (mierzone) i już odczytuje

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 14:52   

martinez2006 napisał/a:
a na dziurach później przeskakuje laser

Jakoś ten problem mnie omija...za to spotkałem się kilka razy z takimi przypadkami...

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 14:53   

Kiedyś miałem takowe radio z którym ciągle miałem problem z cd na dziurach.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 14:55   

martinez2006, tam zwykłego pen drive-a można zapodać ?? Tam jest zwykłe złącze USB ??

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 15:03   

To znaczy dokładnie nie wiem tygrysie. W instrukcji pisze tak:

Kod:
Odtwarzanie plików z niektórych typów urządzeń USB może być nie możliwe

Niektóre urządzenia USB mogą działać lub mogą wymagać innego zasilania

Urządzenie nie obsługuje urządzeń USB wposażonych w funkcje specjalne np. funkcje zabezpieczania danych.

Nie używać urządzeń USB z 2 lub większą ilością partycji

Urządzenie może rozpoznać 2500 plików, 255 folderów (999 plików w folderze) oraz 8 hierarchii.

Urządzenie może nie wykryć urządzenia USB podłączonego za pośrednictwem czytnika kart USB

Prawidłowe odtwarzania plików znajdujących się w pamięci  urządzenia USB podłączonego za pośrednictwem przedłużacza USB może być nie możliwe

tTo tak pokrótce na temat USB. W instrukcji jest tego więcej.
Ja osobiście używam pena o pojemności 2 GB i w bezproblemowo mi go odczytuje

Ze zwykłym penem nie powinno być problemu. Ja mam w domu 2 i obydwa są odczytywane w radyjku.
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-23, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 15:04   

martinez2006 napisał/a:
Ja osobiście używam pena o pojemności 2 GB i w bezproblemowo mi go odczytuje

Ale on był w komplecie do radia ??

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 15:07   

Tygrysisko napisał/a:
Ale on był w komplecie do radia

Nie - nie było w komplecie. Tu jeszcze doczytałem się że:

Kod:
w zależności od kształtu urządzenia USB prawidłowe podłączenie niektórych urządzeń USB może być nie możliwe lub połączenie może być nie trwałe.

Wejście USB w radiu jest standardowe

Takiego pena ja używam w samochodzie na codzień:

[/code]
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-23, 15:18, w całości zmieniany 3 razy  

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-09-23, 15:29   

Tygrysisko, co to panikujesz? ;) Przeciez do tego radia wejdzie kazda pamiec przenosna, ktora ma zwykly wtyk usb, odtwarzacz mp3,mp4 ktory mozesz polaczyc kablem z mala koncowka i drugim koncem usb.
Ja tam jestem zboczencem i albo plytki sa oryginalne albo jak cos sciagam to w formacie bezstratnym flac, ew. mp3 ktore sa min, jakosci 256 lub VBR :P
Teraz musze poczekac do weekendu na kolege z forum daewoo, ktory zalatwi dla mnie maty do wygluszenia drzwi, wtedy moglbym powoli dzialac z przekladka mojego CA z Kadetta do Venta. Z racji tego, ze Vento jest juz przystosowane do instalacji glosnika w drzwiach i wystarcyz dokupic dystans, z ktorym nie ma problemu (bo jest w sklepie) zestaw PB 2XL-6C powinien zagrac jeszcze glosniej i wydajniej :D

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 15:47   

bradley napisał/a:
Tygrysisko, co to panikujesz?

Nie....nie wiem skąd ten pomysł....po prostu jestem ciekaw i tyle.
bradley napisał/a:
Przeciez do tego radia wejdzie kazda pamiec przenosna, ktora ma zwykly wtyk usb

Dziękuję za odpowiedź...własnie tego nie byłem pewien-więc pytałem.

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 16:46   

bradley napisał/a:
Przeciez do tego radia wejdzie kazda pamiec przenosna, ktora ma zwykly wtyk usb, odtwarzacz mp3,mp4 ktory mozesz polaczyc kablem z mala koncowka i drugim koncem usb.

Wg instrukcji mojego radia mogę tutaj się nie zgodzić z tą wypowiedzią bradley-a.

Teoretycznie tak powinno to wyglądać że każda pamięć przenośna. Ale w instrukcji pisze że nie każdy pendrive może być obsługiwany np. i tu kolejny przytaczam fragment z instrukcji:

Kod:
Urządzenie nie wykryje urządzenia USB którego napięcie zasilania jest inne niż 5V, a natężenie przekracza 500 mA.

Prawidłowe odtwarzania plików znajdujących się w pamięci  urządzenia USB podłączonego za pośrednictwem przedłużacza USB może być nie możliwe

Mnie akurat 2 pendrivy które mam bezproblemowo odtwarza.

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-09-23, 16:57   

ladnie sie prezentuje ja bym jeszcze wymienil tylne lampy na jakies ciemne ,fele z dobrym rantem i bedzie git :brawa:

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 17:00   

To już lesny1982 będzie zrobione gdzieś w następnym roku. Aczkolwiek ciemne tylne lampy ostatnio siedziały mi w głowie :)

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2008-09-23, 17:02   

jakby co to ja mam lampy tylne ale nie ciemne ale czarne :P

http://allegro.pl/item439...o_vw_vento.html

Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2008-09-23, 17:04, w całości zmieniany 1 raz  

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 17:05   

Dobrze wiedzieć jak by co :)

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Wysłany: 2008-09-23, 17:16   

martinez2006, instrukcja swoje, a praktyka swoje ;) Nie spotkalem sie z urzadzeniem USB, ktore korzysta z napiecia wiekszego niz w porcie USB 5V.
Poza tym to radio ma wejscie AUX, wiec nawet jesli nie zadzialaloby podlaczenie odtwarzacza poprzez "przedluzacz" (w co watpie) to i tak odtworzysz muzyke podlaczajac do AUXa.

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 17:21   

No to ok :) . Dobrze wiedzieć bradley

Przymierzam się do kupna chlapaczy do vento bo nie mam. Co sądzicie o tej aukcji: ?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=438593681
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-23, 17:27, w całości zmieniany 2 razy  

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-09-23, 17:59   

martinez2006 napisał/a:
Przymierzam się do kupna chlapaczy do vento bo nie mam. Co sądzicie o tej aukcji

no cena zachęcająca,lecz na pewno nie będą one idealnie pasowały do vento :(
znając życie trzeba będzie pokombinować co by je zaadoptować do furki ,trzeba tylko uważać co by więcej szkody nie zrobić jak chlapacze maja nam zapewnić,(orginal mocowany na zatrzaski i jednego wkręta przynajmniej z przodu ,tyl bezproblemowo na 4 wkrety w zdezak)w twoim przypadku z przodem może być lekki problem choć kolega Tygrysisko, założył coś podobnego i chwali sobie.
Ja mogę od siebie Ci podpowiedzieć szukaj gdzieś po ogłoszeniach vento na części i kture ma orginalne chlapacze :D ja tak wyrwałem swoje(60zl) pasują idealnie tylko nie mogę sie zebrać do montażu.
ogólnie chlapacze dobra sprawa,ja jestem za ;)

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 18:05   

Czyli nie kupować tych z allegro a lepiej pojeździć po szrotach i tam szukać oryginalnych coby nie było problemu ? :)

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 18:33   

martinez2006 napisał/a:
Przymierzam się do kupna chlapaczy do vento bo nie mam. Co sądzicie o tej aukcji: ?

No to i ja się wypowiem...w sumie można powiedzieć, że jestem fachowcem w tej dziedzinie:

krzeszak napisał/a:
Tygrysisko, założył coś podobnego i chwali sobie.

Tak, mam coś podobnego i fakt-chwalę sobie...no ale tylko dlatego, ze trzeba te chlapcze odpowiednio umocować i eksploatować.

krzeszak napisał/a:
w twoim przypadku z przodem może być lekki problem

Nie koniecznie, jak dobrze się przyjrzysz to zobaczysz że tam są takie jakby wyrysowane linię...po których sobie tniesz gumę i dopasowujesz pod autko.

Jako posiadacz uniwersalnych chlapaczy twierdze że oryginały sa lepsze...gdyż takie trzeba odpowiednio eksploatować

Chlapacze jak dla mnie super sprawa....chodzi dokładnie o to, że VW trochę głupio zrobił przedni błotnik, a dokładniej mówiąc, tą dolną część błotnika, która jest wyprofilowana jak próg...chodzi o to, że cały syf spod koła wali bezpośrednio w tą część i teraz większość vent i golfów 3 ma w tym miejscu rudego...ja jedną zimę bez chlapaczy przejeżdziłem no i obiłem sobie błotnik (tzn wyżej wymienione miejsce) lodem i po prostu lakier zaczął w tym miejscu odłazić....zabezpieczyłem to i pomalowałem na czarno...przyszła wiosna-drogowcy zaczęli drogi łatać...wszędzie żwir, który walił spod kół prosto w blachę i smoła, która brudziła błotniki...powiedziałem :stop: tak być nie może....kupiłem chlapacze....(pierwszy komplet) dociąłem je tak aby zasłaniały tylko tą częśc błotnika która jest wyprofilowana jak próg...oczywiście pomogło....ale jako, ze za bardzo je przyciąłem zostawiały sporą część błotnika nieosłoniętą...przyszedł czas na drugi komplet...tym razem nie powtórzyłem błędy s przeszłości i ich nie skracałem tylko ładnie dopasowałem pod krągłości autka....no i jest ok...

Niestety nie jest też tak kolorowo...troche tam błotko załazi...no ale załazi tak samo jak bez chlapaczy no z tym, że trudniej je usunąc...dlatego ja gdy gdzieś leciutko w błotko wpadnę i w czasie jazdy woda spod kół mi go nie zmyje to od razu leję wodę w butelkę i przed wjazdem do garażu polewam chlapacze i całe błotko spływa...oczywiście nie jest tak źłe z tym błotkiem....podoba mi się że jak w coś wjadę to nie mam zafajdanego całego progu i obu drzwi tylko syf zostaje na chlapaczach...i to jest w tym dobre bo furka się znacznie mniej brudzi...

Kolejna sprawa to mocowanie...zwykłe mocowanie tylko może przyspieszyć zgon błotnika...chodzi o to aby mocując zamaczać wkręć w dobrym podkładzie...gdzyż wkręcając go w blachą na sucho zrobi się na to samo co z klapą bagażnika gdy wymieniamy podświetlanie tylnych blach i wkręcamy wkręt na sucho...śmiem twierdzić, że 99% bąbli na klapie bagażnika w środkowej jej części bierze się własnie z takiej wymiany podświetlania...czyli jak ja to nazywam-na sucho...to samo jest z chlapaczami...ogólnie-jak nie posmarujesz to nie pojedziesz-żarcik oczywiście...

Tak samo powinno się posmarować podkładem dociski do chlapaczy-ten sam powód co z wkrętem.

Reasumując....chlapacze jak dla mnie fajna sprawa...jeśli chodzi o walory estetyczne to zdania są podzielone-jednym się nie podobają-innym nie przeszkadzaja...ja osobiście do tych drugich należę...w moim przypadku bardzo się sprawdziły gdyż świetnie chronią błotniki i progi autka przed różnego rodzaju żwirkiem i syfem lecącym spod kół...chronią także pewną część podłogi..bo jak zauważyłem po sobie w pewnym miejscu woda spod kół świetnie wypłukuje konserwacje..tzn może nie wypłukuje a powoli ją ściera...z roku na rok zmniejszając jej grubość...
W przypadku chlapaczy nieoryginalnych trzeba troszkę nie dbać, ale skoro nie masz styczności ze świeżutkim jesiennym błotkiem to ok....No i najważniejsza sprawa to odpowiedni montaż...

Jeśli masz możliwość to kupuj oryginały... ;)
Mam nadzieję, że troszkę przybliżyłem to zagadnienie...starałem się to zrobić w sposób obiektywny i przedstawiłem plusy i minusy...

Jakby co to pytaj... ;)
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-09-23, 18:38, w całości zmieniany 2 razy  

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Wysłany: 2008-09-23, 18:36   

martinez2006 napisał/a:
Czyli nie kupować tych z allegro

ja tego nie powiedziałem :D
Twoja decyzja ,jeśli masz chęci i czas trochę pokombinować ,proszę
lecz rożnie może z tym być będą odstawać albo coś, rant błotnika przędnego i tak jest słabym punktem w vento a jeszcze w nim wiercić dziury i wkręcać wkręty to już wogule szybko sie posypie :(
martinez2006 napisał/a:
lepiej pojeździć po szrotach i tam szukać oryginalnych

no mi sie wydaje ze tak będzie najprościej i bez zdanych kombinacji :D
kolega sebastian, może ma jeszcze namiary na gościa który handlował chlapaczami oryginalnymi za śmieszne pieniądze wprawdzie sebie wysłał do vento ale do wersji vr6,a te do zwyklej wersji nie pasują :( ale sprawa sie wyjaśniła,warto zapytać sebe ;)

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 18:38   

No jestem pod wrażeniem :tygrysek: :oklaski: Fachowe podejście do sprawy. Bardzo ciekawy materiał przygotowany.

Jeśli chodzi o chlapacze to będę szukał oryginalnych.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-09-23, 18:40   

Tygrysisko napisał/a:
martinez2006, tam zwykłego pen drive-a można zapodać
no jasne, teraz 3/4 radyjek ma tą funkcję a wyższe modele maja złącze z tyłu dzięki czemu możesz sobie puścić kabelek np. do schwka i pendrive'a nie widać.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2008-09-23, 18:41   

krzeszak napisał/a:
rant błotnika przędnego i tak jest słabym punktem w vento a jeszcze w nim wiercić dziury i wkręcać wkręty to już wogule szybko sie posypie

Śmiem się nie zgodzić....w błotniku na dole jest jedna dziura na wkręt i nic nie trzeba wiercić...a u góry masz zaciski i chlapacz gotowy....

Właśnie dlatego mówie o odpowiednim montażu...jak ktoś wierci dziury a potem dowala wkręty "na sucho" no to niestety-rudy wyjdzie....

martinez2006 
Zapalony Ventkarz
Drukarz

Wysłany: 2008-09-23, 18:43   

spyro napisał/a:
maja złącze z tyłu dzięki czemu możesz sobie puścić kabelek np. do schwka i pendrive'a nie widać.

No ja takiego czegoś niestety w swoim radiu nie mam
Ostatnio zmieniony przez martinez2006 2008-09-23, 18:44, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-09-23, 18:54   

no w tych wyższych modelach tak dają dzięki czemu nie musisz wkładać pendraka za każdym razem tylko leży sobie w schowku i odpoczywa :D Fajny bajerek, widziałem to u Tomka od nas z Klubu, on niedawno kupił wypasionego Blaupunkta i jest właśnie wejście usb z tyłu radyjka.

Odpowiedz do tematu