witam zmieniał ktoś położenie szybra bo jak jest wietrzny dzień i prędkość dojdzie do okoł 100km/h do śfiszcze i trzeba go lekko tył do góry i przestaje ale wtedy jest deczko uchylony
I tak przy 150km/h swiszczy nawet jak jest zamkniety
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2008-11-21, 18:21
Baro napisał/a:
a jakby przeciekał to bym wśrodku miał wode i podsufitka by była mokra a tak nie jest
szyber chyba tylko przy nowej uszczelce nie przecieka a po latach używania zawsze coś się wlewa tylko jest odprowadzenie tej wody więc w środku jej nie zobaczysz
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-11-21, 18:24
Baro napisał/a:
czy trudno jest to zmienić ?
Nie. Pod szybą masz śruby imbusowe, poluzujesz sobie śrubki dociskasz na równo z dachem. Potem otwórz sobie szyber i zamknij, sprawdź czy ułożenie pozostało takie jak chciałeś.
Ja to robiłem jak wymieniałem cięgno, odkręcałem szybę od prowadnic i potem tak właśnie ustawiałem, naprawdę nic trudnego.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-11-21, 21:57
cinek82 napisał/a:
na równo z dachem
nie dokładnie równo. Z przodu szyba ma być milimetr poniżej blachy dachu, z tyłu 1 mm powyżej blachy. Ja tak ustawiam i nawet przy prędkości maksymalnej nie świszczy nic, a uszczelka ma 15 lat
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2008-11-21, 21:58, w całości zmieniany 1 raz
tylko wiesz Baro najpierw sobie odsuń ta plastikową rynienkę bo inaczej śrub nie zobaczysz od szaberka A wygląda to tak że najpierw odsuwasz tą osłonę główna wtedy widzisz po lewej i po prawej plastikowa rynienkę Wtedy delikatnie wypinasz ja do tyłu i widzisz śrubki, tam są "torksy" Jak ja się dowiadywałem o uszczelkę to mi powiedzieli 200zł na zamówienie także koszt spoty nie wiem ile płacił bo z tego co czytam to wymieniał.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-21, 22:33
adbaca napisał/a:
nie wiem ile płacił bo z tego co czytam to wymieniał.
Nic nie płaciłem
Po prostu w domu miałem taka gumę i nałożyłem ją na szyber i pasuje jak ulał...no z tym, że u mnie szyber to jedyna rzecz, która nie działa w moim vento...więc go nie używam...dla mnie jest ważne że nie przecieka...gdyż po kupnie furki miałem z tym przeboje i wiem co to znaczy jak woda kapie na głowę...dlatego zrobiłem to tak żeby nie ciekło a to że nie działa to pikuś w porównaniu z wodą w furce po każdym myciu autka.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-21, 22:36, w całości zmieniany 2 razy
widze że Ty jak Spyro zawsze coś w domu w zapasie macie. U mnie tez jest to jedyna rzecz która nie działa w Venciaku. ale jakby był człowiek w niemczech to spokojnie można zakupić cały działając szaberek za grosze. Apropo przeciekania to u mnie leje się wtedy jak zacznę jednostajnie lać wodę po szaberku jak myje auto
Wysłany: 2008-11-21, 22:58
adbaca napisał/a:
widze że Ty jak Spyro zawsze coś w domu w zapasie macie
No baaaa....to podstawa....tak samo naprawiłem mechanizm zmiany biegów z pewnej części od kombajnu zbożowego...ostatnio przyszdł m do głowy jeszcze jeden myk odnośnie biegów i myślę że go wprowadzę w życie...no ale to nie ten temat, więc i nie robie OT.
adbaca napisał/a:
ale jakby był człowiek w niemczech to spokojnie można zakupić cały działając szaberek za grosze. Apropo przeciekania to u mnie leje się wtedy jak zacznę jednostajnie lać wodę po szaberku jak myje auto
Kolego...prosta sprawa jeśli szyberka nie używasz...
Bierzesz stare, zużyte pióro wycieraczki samochodowej...nacinasz je wzdłuż (3 warstwy) np nożem lub żyletką i w ten sposób z jednego pióra masz 3 cieniutkie warstwy gumy...owe warstwy gumy wtykasz (np tępą stroną noża) na około szyberka miedzy uszczelkę a blachę dachu i sprawa załatwiona...efekt jest bardzo ale to bardzo mało widoczny a co najważniejsze szyberek nie cieknie.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-11-21, 23:01
A ja se przed latem naprawiłem szyber i go używałem do późnej jesieni (pogoda na to pozwoliła). Mi woda tfu,tfu na razie nie leci do środka, wiem bo sprawdzałem jak miałem zdjętą podsufitkę.
Wysłany: 2008-11-21, 23:10
cinek82 napisał/a:
A ja se przed latem naprawiłem szyber i go używałem do późnej jesieni (pogoda na to pozwoliła).
Ja kolego w końcu tez tak zrobię, ale jakoś brak mi zapału.
cinek82 napisał/a:
Mi woda tfu,tfu na razie nie leci do środka, wiem bo sprawdzałem jak miałem zdjętą podsufitkę.
najlepiej to wetknąć palec na spojenie uszczelki i dachu (w momencie polewania wodą szyberku) jeśli woda z palca w ułamku sekundy pocieknie Ci do dłoni, a dalej aż do łokcia tzn że coś jest nie tak...u mnie tak było więc musiałem działać.
Wysłany: 2008-11-21, 23:16
cinek82 napisał/a:
To życzę Ci żebyś tego zapału dostał.
Dziękuje bardzo
cinek82 napisał/a:
Szyber fajna sprawa, ciepło szybciej uchodzi z woziku.
Wiem, wiem drogi kolego ale zawsze coś mi na drodze stanie...wiem tylko jedno...muszę kupić dobrą oryginalną używkę z vento lub golfa3 i jakoś to "zainstalować" z cinka82, pomocą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum