Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-12, 22:00 bieg wyskakuje
Podczas cofania wypada mi wsteczny bieg. Wbijam bieg jade pomału do tyłu... jest ok. Puszcze całkowicie sprzegło i docisne gaz, wtedy następuje szarpnięcie i już nie jade.Co to jest?
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2006-12-12, 22:16
synchronizator polecial czyli frez sie skonczyl to znaczy trzeba wymienic albo zmienic skrzynieale zawsze niewiadomo w jakim stanie jest ta cą kupisz . ja bym naprawial tylko ze pewnie kosztuje pozdrowienia
Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 199 Skąd: Orneta
Wysłany: 2006-12-12, 22:32
niemam pojenciea skrzynie mozna na alegro wyczaic podobno za jakies 550zl nawet ja mam ale od dizla 1.9td za jakies 500. a wymiana synchronizatora powiecmy ze sie zamknie w tych samych granicach naprawde nieiem
Wysłany: 2006-12-12, 22:57
To jest wsteczny bieg i wyskakuje tylko jak jade szybciej. Biegi I-V działają bez zarzutu. Mam się spodziewać, że szybko pojawią się problemy na innych biegach czy jest szansa, że da się jakiś czas na tym jeszcze pojeździć?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-12, 23:32
Poldi, ja ma od lat problem z tym, że jak jadę na wstecznym to mi tyka, taki dochodzi dźwięk, jak z rozwalającego się przegubu. Od lat od każdego mechanika słyszę ż jak nie zrobię tego to za tydzień padnie skrzynia, daj Boże jeżdżę już tak od paru lat, poprostu wiem, że kupując skrzynię używaną nie wiesz na co trafisz, może się okazać, że wytrzyma pół roku i co wtedy? A z kolei naprawa skrzyni jest bardzo droga, no ale masz pewność, że masz prawie nówkę (nie licząc obudowy itp itd).
Wysłany: 2006-12-13, 08:50
Gdybym się decydował to tylko naprawa wchodzi w grę. Wątpię, żebym łatwo znalazł skrzynie z 97r i stosunkowo niewielkim przebiegu, tak jak moja. Ale narazie dam temu spokuj i zostawie tak jak jest.
witam
obawiam się, że mi też padł synchronizator o którym dużo piszecie jeżeli chodzi o skrzynię. Objaw mam taki, że jak za szyko ruszę z I biegu i koła zabuksują to gałka zmiany biegów zaczyna mi walić i auto nie chce jechać, muszę szybko zmienić na II bieg, albo jeszcze raz ruszyć powoli z jedynki. Czy to ten synchronizator czy może coś tańszego?
A może ta poduszka zawieszenia skrzyni biegów jest już wyrobiona i należałoby ją wymienić?
Na moje oko, jeśli nic Ci w skrzyni nie zgrzyta, to synchro będzie wporzo. Ewentualnie można zastosować zestaw naprawczy dźwigni zmiany biegów. Parę plasticzków za ok. 20 zł i może być po kłopocie. Ale tą poduchę też mógłbyś sprawdzić.
Witam wszystkich.
Mam VENTO 1.8 75KM od kilku miesiecy zaczął wyskakiwać mi 2 bieg. Zaczynam sie obawiać że będę musiał zrobić jej remont bądź kupić przechodzoną. Chciałbym żeby ktoś mi doradził jak ten problem lepiej rozwiązać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum