Witam, mam problem z kołem. Otóż podczas jazdy słychać jakby coś ocierało. Jest to odgłos nie jednostajny, przypomina to jakby koło było jajowate i na tych górkach ocierało o coś, ale koło jest ok, na oponie nie zauważyłem żadnych otarć. Odgłos przyspiesza wraz prędkością auta.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-08, 16:25
piotrek_inf napisał/a:
Odgłos przyspiesza wraz prędkością auta.
zdejmij to koło bo "bąbel mógł wyskoczyć od wewnętrznej strony na boku opony a nie bieżniku
Poza tym padające łożysko tez objawia się takim charakterystycznym buczeniem.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-08, 18:58
piotrek_inf napisał/a:
Jest to odgłos nie jednostajny, przypomina to jakby koło było jajowate i na tych górkach ocierało
piotrek_inf napisał/a:
buczało
To w końcu jak to jest buczy ciągle czy ten dżwięk jest na przemian z ciszą
piotrek_inf napisał/a:
A co się może stać w najgorszym wypadku.
Jeśli to tylko huczenie to jedyne co może się stać to Twój słuch przy dłuższej trasie może się pogorszyc...swego czasu od przednich jak i wcześniej tylnych łożysk aż mi głowę rozsadzało.
A jeśli coś tam tylko cyklicznie zahacza to możliwe że łożysko sie rozlatuje a wiadomo, że koło na tym łożysku chodzi i różnie moze byc.
W moim przypadku to było tylko huczenie...początkowo delikatne i słyszalne tylko przy prędkości 60-70km/h potem coraz bardziej huczało i zakres prędkości się zwiększał aż doszło to tego że nawet kilka obrotów koła były słyszalne.
Odgłos jest naprzemienny z ciszą. I jeszcze co zauważyłem to to że jak dodaje gazu to jest głośniej niż jeżeli się rozpędzę i samochód hamuje biegiem. Ile może kosztować wymiana łożyska i czy da radę to zrobić samemu, czy lepiej powierzyć jakiemuś serwisowi?
Lozyska raczej bucza. A popiskuja cyklicznie zwichrowane tarcze hamulcowe.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-08, 20:00
piotrek_inf napisał/a:
Ile może kosztować wymiana łożyska i czy da radę to zrobić samemu, czy lepiej powierzyć jakiemuś serwisowi?
Pewnie zależy gdzie uderzysz....no ale myśle że koło 150-200zł
Ja bym tam sam się w to nie bawił, takie rzeczy wolę fachowcom powierzyć. No ale wiesz...zalezy kto ma jakie pojęcie o mechanice...jeśli trochę grzebałeś przy autach to powinno Ci się udać.
Zobacz jeszcze czy koło nie ma żadnych luzów i czy nie masz bicia na kierownicy.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-11-08, 23:41
no dlatego nie ma co zwlekać z wymianą łlożysk bo to poprostu niebezpieczne. Ja miałem farta i dojechałem do mechaniora, on zaczął rozkładać i wszystko mu się w rękach rozleciało. To mi dało do myślenia i nie ma co zwlekać z takimi naprawami.
jak bedziesz wymienial lozysko to radze Ci wyjac caly amortyzator ze zwrotnica tzn odkrecasz swozen koncowke drazka zacisk i od gory talez amorka . Jak bedziesz mial wszystko na wierzchu to wzbij piastke jakas szeroka nasadka (UWARZAJ NA CZUJNIK ABS) nastepnie zdejmujesz zegerek zabezpieczajacy i mozna wyprasowac lozysko przy wprasowywaniu uwazaj na ktora bierznie naciskasz . Jak wcisasz lozysko to za zewnetrzna a jak piaste to za wewnetrzna niezapomnij o zegerku powodzenia wprasowac mozna na duzym imadle
Dodam że nie pasuje mi to na łożysko bo nie mam na nim luzów, tarcza niby była przetaczana przed moim kupnem i na taką wygląda, klocki też nie są za bardzo wytarte.
najlepiej łozyska wymienic samemu ja sie sam za to bede zabierał:) juz nie ufam zadnym mechanikom:) i zaoszczedzisz za wymiane jednego łozyska musisz zapłacic od 60zł do nawet 100zł wiec??:) a łozyska kup SKF tak mi tutaj doradzili sam na dniach bede zakładał takie:)
No fajnie ,wybijałeś i wbijałeś kiedyś łożyska z przednich kół ?! Nie radzę w domowych warunkach .Oczywiście jak to mawiali "starożytni indianie" ,wsio wazmożno tylko astarożno(spolszczony rosyjski) ,czyli wszystko da się ale ostrożnie .Ogólnie rzecz biorąc można ale duży kłopot .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum