Wysłany: 2008-12-03, 21:51 Jakie i jakiej firmy lampy do vento?
Jako ze na rynku pojawiło sie wiele firm tuningowych (DEPO, FK ,IN-PRO, dectane, HBM...itd.)
oferujących wszelkiego rodzaju lampy i reflektory do naszych poczciwych ventek, wiec rodzi sie pytanie co wybrać?,a czego lepiej unikać?
I stad pytanie ,co koledzy polecacie bo jest dobre i godne polecenia a czego lepiej sie wystrzegać i omijać szerokim łukiem?
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
A ja może z innej beczki... skoro te tjuningowe lampy paruję, to nie można ich sylikonem zaklajstrować? Wszystkie łączenia uszczelnić sylikonem, zostawiając tylko miejsce na wymianę żarówek. A w sumie to tez można zakleić, w razie czego można rozciąc sylikon i znów przykleić - i parować nie powinno...
Ja jestem za zwyklymi, oryginalnymi, Helli+dobre żarówki=bardzo dobra widoczność.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-03, 21:57
sebastian napisał/a:
to nie można ich sylikonem zaklajstrować?
sebastian napisał/a:
Wszystkie łączenia uszczelnić sylikonem, zostawiając tylko miejsce na wymianę żarówek
Dobra myśl...taki patent widziałem na zlocie.
Wydaje mi się że samo złożenie kloszy na silikon powinno pomóc, tymi łączeniami to aż tak wilgoc sie chyba nie dostaje...no ale nie mam takich światełek, więc mogę się mylić.
Jakoś Hella nie ma takich problemów. Nic nie klejone, z tyłu klosz na wymiane żarówek tez nie klejony, tylko zakręcany lekko i nigdzie ani drobinki pary nie ma.
U nas taka już chyba tradycja, ze nie na temat gadamy, ale co zrobić
krzeszak napisał/a:
Jako ze na rynku pojawiło sie wiele firm tuningowych (DEPO, FK ,IN-PRO, dectane, HBM...itd.)
oferujących wszelkiego rodzaju lampy i reflektory do naszych poczciwych ventek, wiec rodzi sie pytanie co wybrać?,a czego lepiej unikać?
I stad pytanie ,co koledzy polecacie bo jest dobre i godne polecenia a czego lepiej sie wystrzegać i omijać szerokim łukiem?
Szerokim łukiem omijać te, co parują - powiem krótko i wystrzegać się made in china podrób itp.
Cytat:
Kup diody...ja Ci furkę udostępnie i się poradę zrobi.
Diody nie... lipa będzie. Owszem, mocno będzie może i świecić, ale nie oświetli Ci nawet drogi. Trzeba szukać mocnych żarówek.
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2008-12-03, 22:25, w całości zmieniany 1 raz
To ja może odpowiem w końcu na temat Z tego co mi wiadomo w tej chwili firma DEPO jest własnością firmy FK Automotive więc jeden h... czy kupisz lampy DEPO czy FK. Informacji tych nie wyssałem z palca, zamawiając lampy u Venoma otrzymałem jakiś certyfikat czy coś w ten deseń w którym wyraźnie napisane było że DEPO i FK to jest to samo (gdzieś mi się to zapodziało bo wrzuciłbym skan). Ja mam ringi FK i czasami parują. Czasami to znaczy tylko jak jest strasznie mokro, w taką pogodę jak teraz nie widać nawet kawałka pary. In Pro robi chyba tylko smoked i soczewki więc jak chcesz kupić ringi to dużego wyboru nie masz
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
bradley, - to ze jest wszędzie lamp pod dostatkiem to ja niestety wiem ,i dlatego probuje sie dowiedzieć co jest godne uwagi co by sie nie wpakować w bagno.
A swoja droga czy takie lampy z amerykańskiego rynku dozwolone są w europie ,bo ciekawie wyglądają?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-04, 14:32
krzeszak napisał/a:
A swoja droga czy takie lampy z amerykańskiego rynku dozwolone są w europie ,bo ciekawie wyglądają?
Są dozwolone....ale coś mi świta w pamięci że jakoś to różnie było z mocowaniem....ale nie pamiętam dokładnie.
To są słowa kovvala: "grrr no poszperalem i .... jest maly probliem. lapmy z usa maja lekko inne zaczepy monujace. zdjecia ponizej to pokazuja. szczegolnie ten zaczep na gorze jest inny. w USA version jest prosty do gory, w in pro jest zagiety w kierunku kierowcy. moze da sie to jakos przerobic....
i drugie ....znalazlem te lampy odrazu z xenonem, tyle ze bez wycieraczek, spryskiwaczy. co na to w RP powiedza ? "
A tutaj link do tego tematu:
http://forum.vwvento.org/...0&postorder=asc(str.6)
bo to właśnie tam wyrwałem...jednak mam dobrą pamięć i kilka rzeczy jestem w stanie zapamiętać.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-12-04, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
coś mi świta w pamięci że jakoś to różnie było z mocowaniem..
dobrze ci Tygrysisko, świta różnica jest w mocowaniu, w naszych ventach uchwyty górne mocowania są w poziomie ,a w wersji USA w pionie jeśli dobrze pamiętam.
A poza ta różnica wszystko pasuje? nie świeca jakoś inaczej co by było u nas zabronione?
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-12-04, 14:44
To są lampy do amerykańskiej Jetty i do Vento bez przeróbek nie podejdą niestety
Mocowania inne, elektryka inna, świecą po amerykańsku więc nie mają homologacji europejskiej....
Jak widać same pozytywy ale cóż począć - chyba zamówię
krzeszak, nie kupisz takich żeby miały jakość orginałów, nie ma się co oszukiwać że będa idealne bo zawsze coś bedzi enie tak, ja kupiłem in pro do tej pory nie parują na szczęście, ale miałem problem z regulacja, świecą o niebo lepiej ale trzeba na nie uważac bo wszystkie uchwyty sa marnej jakości.
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
Wlasnie nie wiem jak to wyglada w przypadku soczewek. Bo swiatla hamerykanskie swieca symetrycznie oba, a u nas jedno symetrycznie a drugie asymetrycznie. LAdnie wygladaja, ale jak czytam to nei pasuja, a szkoda Choc na jednej aukcji bylo cos napisane o jakiejs podkladce czy cyzms takim, zeby mozna bylo zamontowac w jetta usa bo lampa jest euro.
nie kupisz takich żeby miały jakość orginałów, nie ma się co oszukiwać że będa idealne bo zawsze coś bedzi enie tak,
to właśnie ja wiem ,ale chodzi oto żeby ze wszystkich zamienników wybrać to co najlepsze ,ze by sie bardzo nie wykosztować a potem trzymać na autku bubel z odpustu Gavel, - a jak sie spisują Twoje tylne lampy?,parują? czyjej to firmy ?jak z jakością wykonania,nic sie nie topi itd?
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-12-06, 21:15
krzeszak napisał/a:
Gavel, - a jak sie spisują Twoje tylne lampy?,parują? czyjej to firmy ?jak z jakością wykonania,nic sie nie topi itd?
Moje tylne - jak dla mnie rewelacja. Wyglądają lepiej, świecą lepiej. Mam je już w sumie długo a jeszcze ani razy nie zaparowały (odpukać!). Topienie? Nic takiego. Jakiej firmy to szczerze mówiąc nie wiem. Niby jest na nich napisane FK ale np. pudełko w którym przyszły nie było w ogóle opisane. Wg mnie to jest jakaś podróba FK ale za to naprawdę dobrze wykonana. A sprowadzałem je bezpośrednio z Niemiec bo wtedy u nas takich nie było.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-06, 22:49
Ja o swoich FK tylnych tez mogę tylko w superlatywach, nic nie paruje, nic się nie topi, a kupione przez net, równi przyszły w białym pudełku bez napisów - może FK oszczędza na nadruku na pudłach
to nie chodzi ze ja mam kupić,chodzi ogólnie dla wszystkich ,dla ogólnej wiadomości żeby było jasne które lampki dobre a które badziewie żeby nie szukać po necie ,żebyśmy mieli swoje opinie i spostrzegania a z czasem może i ja sie skusze na jakieś
Wiec wszelkie porady mile widziane
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-09, 23:03
Cytat:
spyro, -a jak przednie lampki?
równiez OK, naprawdę akurat na lampki nie moge narzekać. Raz m zaparowały jak jechalismy w tym roku na zlot, lało jak z cebra cała drogę, ale po chwili nie było śladu pary. Tak nigdy więcej się to nie zdarzyło a ostatnio w ulewę jechałem traske wawa-łódź i z powrotem.
Wyglądają na fotce podobnie do moich
Ale już kiedyś pisałem że one wszystkie wyglądają podobnie Dzola lampy też na zdjęciu wyglądały podobnie a jak na żywo obejrzeliśmy jedne i drugie to okazało się że mamy całkowicie inne lampy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum