Witam. Mam pytanie. Pękł mi wąż odmy przy samym silniku z którego kapie troszkę oleju. Kolega powiedział mi ze jak tak się dzieje to silnik się kończy. Trochę się wystraszyłem. Mam dopiero niecałe 200000 przebiegu. Silniczek 1.9 TDI Czy to prawda. Pozdrawiam.
Tak, tak, a jak wcisniesz gaz 7x i spluniesz przez prawe ramie to silnik eksploduje
Slady oleju w odmie sa normalne. Wazne, zeby waz byl drozny i tyle.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
panowie kozystajac z tego tematu to ma pyutanie
w odmie musi byc alej ale tej prowadzacej to miski olejowej a nie do filtru powietrza czy nie tak??czy mnie zle uczono???
Ten waz z pokrywy zaworow jest laczony w silniku benzynowym z wezem, ktory wychodzi z filtra powietrza i idzie do przepustnicy. Z racji tego, ze diesel przepustnicy nie ma to laczony jest z kolektorem ssacym a w turbodieslu przed sprezarka. Opary oleju byly, sa i beda.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
w silniku 1.8 rurka która pokazałem na fotce ma od strony pokrywy zaworów w sobie- siteczko z drucików. które lubi się zabić oleistym syfem. czego efektem potrafi być wiecznie lecący olej spod pokrywy zaworów . wtedy trzeba ja zdemontować. wyciągnąć siteczko z i przemyć najlepiej w benzynie ekstrakcyjnej. to samo z rurką. wtedy nie powinien lecieć olej spod pokrywy a najlepiej to zdemontować całą pokrywę zaworów i również przemyć przejście do odmy
Ostatnio zmieniony przez 100P 2008-12-21, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
a u nas w TD tu sie syfi i ta rurka idzie olej do turbiny dlatego ja se odme wywalilem na bok tylko nie mam swiezego zdjecia
a to jest normalne ze bedzie tam olej
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-12-21, 22:51
100P napisał/a:
w silniku 1.8 rurka która pokazałem na fotce ma od strony pokrywy zaworów w sobie- siteczko z drucików. które lubi się zabić oleistym syfem. czego efektem potrafi być wiecznie lecący olej spod pokrywy zaworów
A o tym to nie wiedziałem....dzięki 100P
jakub, poprosze plusik (czytaj pomógł) w moim imieniu dla 100P, gdyż trochę mi pomógł i rozjaśnił sytuację
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2009-09-03, 18:57
witam koledzy mam pytanie gdzie znajduje sie filterek odmy czy jest jeden czy dwa czy w miescu zaznaczenia jest tez czy tylko w jednym miejscu i dlaczego mam olej pod nakladką wtrysku
POŻYCZONE ZDJECIE CHYBA SIE NIE BEDZIE SIĘ KOLEGA GNIEWAŁ ZA TO100P,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum