Witam wszystkich. Mam takie pytanko dotyczace oleju. Do mojej ventki (1.9 TD) leje olej elf 15 W 40 TURBO DIESEL. Olej spelnia wymagania vw itd. Jakies 5000 tysi temu robilem wymiane i zauwazylem ostatnio ze ten olej po wyciagnieciu bagnetu na ciepłym silniku dziwnie sie zachowuje. Mianowicie chodzi o to ze olej wogóle nie ma przyczepnosci do bagnetu i spływa po nim jak woda po kaczce. Skoro olej nie trzyma sie metalowego bagnetu to ciekawe jak wyglada smarowanie silnika??? Pracuje jako kierowca juz troche lat i jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem. Radzicie wymianke czy olac to i czekac do wymiany?? Dodam ,ze ventek zawsze trzymal temp. 80stopni a teraz czsem wyskoczy lekko ponad 90. Płyn nowy i niema przeciekow płynu do leju i na odwrót. Co sądzicie???? P.S. NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU FOR ALL!!!!
zauwazylem ostatnio ze ten olej po wyciagnieciu bagnetu na ciepłym silniku dziwnie sie zachowuje.
rawablus, - a co uczyli na kursie ze kiedy sie sprawdza olej???pamiętasz ...mówili zawsze za na zimnym silniku,na równej powierzchni, wątpię żeby olej elf był zły i nie zachowywał podstawowych parametrów lepkosci skoro piszesz ze nic sie nie dzieje ja bym nic nie ruszał i nic nie zmieniał
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-12-31, 15:54, w całości zmieniany 1 raz
na zimnym silniku jest git ale tak jak mówie przerobilem juz mase aut ciezarowych i osobowych i w zyciu nie widzialem zeby olej tak sie zachowywal jak jest cieply. Kupilem olej na promocii w makro. moze wcisneli mi jakis stary szajs...
spływa po bagnecie jak delma po nożu ? ? ? tzn. co pozostawia ślad na bagnecie po spłynięciu czy w ogóle nic nie widać ? generalnie olej jest tłusty i powinien przywierać do powierzchni tworząc tzw. film. sa takie obiawy u ciebie? Mnie jakoś uczyli że olej sie sprawdza na ciepłym silniku ale nie od razu po jego zgaszeniu. musi silniczek troszke postać po to by cały olej spłynął myśle że te 15 minut po jego zgaszeniu w zupełnosci starcza i nie ważne czy jest ciepły czy zimny
Ostatnio zmieniony przez 100P 2008-12-31, 16:20, w całości zmieniany 1 raz
sorki panowie ale chyba nie jestescie w stanie sobie wyobrazic o czym mówie. bylem na kanale i upuscilem troche oleju. ma dziwna konsystencje,prawie jak galaretka. szok normalnie. wymiana.
Olej na paluszek i rozcierac kciukiem i wskazujacym. Jesli bedziesz wyczuwal skore to znaczy, ze tamten olej jest do d. bo nie tworzy filmu. 5tys i juz zmiana oleju? Hmm to cos malo jezdzisz.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
oleju. ma dziwna konsystencje,prawie jak galaretka.
Tygrysisko napisał/a:
wygląda na to że chyba się zważył....nie mieszałeś go z innym olejem nie dolewałeś żanych ulepszaczy itp
rawablus napisał/a:
co ty. mam przejechane niecale 5 tysi. silniczek chula az milo wiec szkoda mu lac jakichs dodatkow.
rawablus napisał/a:
Płyn nowy i niema przeciekow płynu do leju i na odwrót.
dziwna sprawa...pierwsze słyszę żeby takie cuda działy sie z olejem i to markowym skoro nie ma ingerencji innych czynników pozostaje wymienić olej ,kup na wszelki wypadek w dobrym sklepie i popatrz na datę produkcji i na bieżąco doglądaj co sie dzieje
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2008-12-31, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
no i po sprawie.wymienilem olej na nowy.po spuszczeniu olej miał konsystencje,delikatnie galaretowaty. pierwszy raz cos takiego widzialem. wlalem nowego elfa i jest tak jak powinno byc, no i temperaturka nie skoczy wiecej niz 85 stopni. poprostu trafilem na trefny olej. pozdro.
Nikt Ci nie wlewal pod oslona nocy cud miod ceramizerow?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum