Słuchaliście pogody?? Ma być do - 30 stopni . Tak sobie myślę czy to coś groźnego dla mojego ventka??. Z racji tego że mieszkam w bloku i nie ma garażu. Chyba jest czego się obawiać??
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-04, 09:06
CINO napisał/a:
Chyba jest czego się obawiać??
Wiesz....ciężko powiedzieć....jeśli wszystko z paliwem i dopływem paliwa jest ok oraz prądem to nie powinienes się bać....zatankuj oczywiście markowe-dobre paliwo
Osobiści gdy spadnie temperatura poniżej -15 stopni to ja bym wyciągnął akumulator gdyz jest go szkoda no i rano bedzie pewnośc że odpali.
Jeśli furka dobrze utrzymana, dobry aku, to nic jej nie będzie. Faktem jest, że musisz najpierw przygotowac auto do takich mrozów - nasmarować wszystkie uszczelki czymś tłustym, np. sylikonem w sprayu, czy wazeliną, zaopatrzyć się w odmrażacz do zamków, który to powinieneś nosić przy sobie, a nie wozić z samochodzie (znam to z autopsji, hehe ) i zapalniczkę przy sobie, nawet, jeśli nie palisz... i chyba tyle... paliwo Ci nie zamarznie - godzej z ropniakami...
Ja się nie boję takich mrozów już, bo się porządnie zatroszczyłem o wszystko, co najważniejsze. Fakt, ze może aku nie będzie najlepszej kondycji, bo ma ponad dwa lata u mnie, a ile u poprzednika, tego nikt nie wie, ale nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze odpalał, nawet na mrozie przy -7, także... chyba będzie oki. Ale pocieszajace może być to, bynajmniej dla mnie, że na ziemi lubuskiej aż takich mrózów chyba nie będzie... Najgorzej ponoć na lubelszczyźnie, no i pewnie standardowo na naszym biegunie zimna, warmii...
Powiem wam, że przy takim mrozie to nawet garażowane diesle jak np. 2 letni peugeot 2.0 hdi mają ostre problemy z odpaleniem. nie muszą się jedynie bać właściciele benzyniaków (bez lpg) ktorzy mają naprawde sprawne aku generalnie odpalanie w zimie diesli nie jest niczym przyjemnym co wg. mnie jest ich minusem. no ale jak sie ma sprawne świece żarowe i dobre sprężanie- nie powinno byc problemów.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-01-04, 11:24
Ja taką zimę przeżyłem jak na stacji pracowałem, mieliśmy akurat remont całego obiektu i siedzieliśmy w takim kontenerze. Samo siedzenie w tym ustrojstwie nie było takie złe, bo to małe pomieszczenie, mieliśmy grzejnik elektryczny i było cieplutko.
Jeździłem wtedy kaszlakiem, akumulator miałem stary chyba jak ten maluch ale ssanie się zaciągnęło i palił od strzała, taka dobra maszyna to była. Tylko że jak się jechało przez zaspy to śnieg miałem na podłodze w środku, bo takie dziury (przerdzewiałe) były i uszczelki w drzwiach już nie te. Ale na taką zimę maluch to była najlepsza maszyna
No a teraz Ventką jeszcze też nie miałem problemów z odpaleniem nawet jak całą noc autko stało pod firmą na dworze (jak chodziłem na nocki), fakt że od tej pory jeszcze nie było mrozów -30st ale bywało już całkiem zimniuteńko ale Ventka dała radę też od pierwszego przekręcenia. Dobrze jest dla posiadaczy benzyniaków (w ogóle z LPG) nalać do zbiornika trochę denaturatu, który niweluje ilość wody skraplającą się w bakach z benzyną.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Posiadajac praprzodka Vento - 23 letnia VW Jette benzyna+lpg podczas 25 stopniowych mrozow trzeba bylo sie napracowac ale dawalo sie jezdzic ;] Samochod stal pod chmurka i polegl dopiero przy spadku sporo ponizej 25 stopni... nawet swiezy aku mu nie pomogl...
Teraz jedynym problemem jest zamarzajacy zamek od strony kierowcy - po dzisiejszym kombo odmrazacz+gliceryna przemyslowa zobaczymy jak zniesie wieksze spadki temperatury.
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2009-01-04, 21:02
spyro, da sie odpalic diesla jezeli aku bedzie dobry oraz diesel zalany zimowy a nie letni
_________________ 1st. auto IZ Combi 1.5 benzyna white 85r. - Dead
2nd. Opel Ascona 1.6i GLS silver sedan 87r. - Almost Dead
NOW!!! VW Vento 1,9TD AAZ GL Blue Metalic FOREVER!
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-05, 00:16
Pamiętm jakis czas temu, chyba jeszcze na starym forum, Kovval miał problemy w srgą zimę i w końcu chyba olał furaczka. Ale, że nigdy diesla nie miałem to tylko mogę gdybać.
Silnik: 1.9 Td 55Kw Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 809 Skąd: Litwa, Wilno
Wysłany: 2009-01-05, 08:27
u nas juz -18 pojde o jakiej 10-11 odpalac autko zobacze jak to bedzie wygladalo jezeli aku niezawiedzie bedzie oka jezeli.... to
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-01-05, 15:57
Mi dzisiaj wyszła prawda o moim aku. Wczoraj autko stało pół dnia na mrozie, wieczorem poszedłem go wstawić do garażu. Wsiadłem odpaliłem normalnie, wstawiłem do garażu i finito. Dzisiaj rano wchodzę do garażu i aku wydojone. trzy razy tak zakręcił z musu ale odpalił. Ale tak już z nim było słabo że się zegar wyzerował. I dzisiaj w pracy też się zastanawiałem jak będzie palił o tej 14, ale nie było tak źle. Odpalił od pierwszego strzała
Moj niestety padl kompletnie, wczoraj przyjechalem ok 17 postawilem Ventylka na parkingu przy sklepie, dzis chcialem jechac do szkoly o 7:30 i kilka razy zakrecil no i padlo wszystko ;(( trzeba kupic nowe swiece zarowe i nowy aku ;((
Ja dziś odpaliłem normalnie za pierwszy razem. Po jakiś kilkunastu minutach... (w tym czasie skrobałem szyby) wsiadłem do samochodu i zawracam... a tu nagle... zgasł :O... Odpaliłem znów... wszystko pięknie i fajnie... zajechałem prawie pod prace... zgasł mi na jednym skrzyżowaniu potem na drugi... ale za 4 razem już nie odpalił Od kręcenia padła baterie... na szczęście szef po mnie przyjechał i mnie odholował do pracy .
Wysłany: 2009-01-05, 19:57
ja dzisiai odpalilem przy -18. aku kretnal jak nalezy autyko sie odpalilo i zgaslo, za drugim razem odpalilo sie swietnie.
Dzisiaj wieczorkiem po peacy... Autko odpalilo i zgasło. No i zalało świece, jak zwykle i długo musoiałem kręcić, by odpalić, ale odpalił ledow ledwo...
U mnie wczoraj przez cały dzień było 0, a dzisiaj od rana tak ze 6 w minusie, a teraz... maakra się robi. Koleś dzwonil do mnie z mieściny oddalonej ze 20 kilosków, to tam 20 jest
HHAHAHAHAH . odpalil !! wczoraj przy -18 zastrajkowal . trzeba go bylo reanimowac , troszku sie wczoraj nalatalem za prostownikami...... ( nie macie pojecia jak ciezko kupic dobry prostownik.) , podladowalismy do wieczorka , do autka i rano pyknal , chocial pokazalo na temperaturomierzu -23.
ps. jak ja (*^*^%$ (*^*^%$ nie nawidze zimy.....
Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-01-06, 06:44, w całości zmieniany 1 raz
Ja dzisiaj odpaliłem bez problemu, podgrzałem raz świecami, i od pierwszego strzała zapalił, mignęła kilka razy kontrolka oleju, wszedł na obroty i już normalnie chodził. Dodam, że temperatura koło -15 może mniej, nie mam termometru żeby zmierzyć.
Ostatnio zmieniony przez piotrek_inf 2009-01-06, 08:43, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-01-06, 09:15
zapowiadali że dziś w nocy będzie zimniej ale z rana było podobnie jak wczoraj - chyba coś ok. -14
a Ventka odpaliła na dotyk
przemolas4 napisał/a:
ps. jak ja &^$&^$&$ nie nawidze zimy.....
a ja lubię bo stare dziadki siedzą w domu i blokują ulic
Tylko Ci drogowcy mogliby nie sypać tyle tej soli bo szlag mnie trafia jak mija mnie taki debil i walnie serią po boku jak z kałacha
A potem się wszyscy dziwią że im blacha rdzewieje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum