Wysłany: 2009-01-21, 23:32 Problem przy odpalaniu rano! pomóżcie
Witam! Jestem posiadaczem VW Vento 1.8 benzyna+gaz r.92 . Od jakiegoś czasu zaczął dręczyć mnie pewien problem podczas odpalania rano silnik, aż cały się trzesie, trzeba dodać gazu żeby w ogóle odpalił, czasami nawet gaśnie. Problem mija gdy się choć troszkę nagrzeje lub po kilkakrotnym przygazowaniu. Najgorzej jest rano, poźniej już pali w miarę normalnie. Dodam, że dzieje się tak obojętnie czy pali się go na benzynie czy na gazie. Wymieniłem już aparat zapłonowy, palec, kopułkę i świece, nic to nie dało więc proszę o pomoc bo fundusze już się kończą.
Zaraz spróbuje, a co mniej wiecej powinno się dziać co odpięciu tego czujnika? A reset kompa jak zrobić? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i wyrozumiłość.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-01-22, 11:32
bongkox napisał/a:
a co mniej wiecej powinno się dziać co odpięciu tego czujnika?
U mnie przy zimnym silniku to bez zmiany....za to jjak odepnę na ciepłym to ciągle silnik chodzi na ssaniu....czyli 1200obrotów czy jakoś tak.
bongkox napisał/a:
A reset kompa jak zrobić?
Odłączeniu klemy od akumulatora na pół minuty...może minutę....być moze komp jakieś błędy wyłapał i tak to wygląda....zreszta...okaże sie jak przetestujesz....oby to było to.
Przetestowałem i wygląda to tak: reset kompa nic nie pomógł, a silkim po odpięciu czujnika gdy jest zimny chodzi tak jak z nim czyli gaśnie trzesie sie przy dodawaniu gazu, natomiast na ciepłym chodzi tak samo czyli takie same obroty na podpietym czujniku jak i na odpiętym. Co teraz?
Ostatnio zmieniony przez Mati_89 2009-01-22, 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Witam! Nareszcie chyba dotarłem do tego co jest przyczyną tego wszystkiego. Wymieniłem czujnik ale to jednak nie o to chodziło. Okazało się któryś z kabelek był luźny i gdzieś nie łaczył wystarczyło że poruszałem wszystkimi kablami podociskałem wtyczki i problem znikł jak narazie. dzieki za wszystkie odpowiedzi już niedługo pochwale się moim ventylkiem:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum