Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Malowanie lamp przednich - legalność?
Autor Wiadomość
YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-11, 16:30   

Przy malowaniu lamp i każdej innej ingerencji w nie - nie ma mowy o żadnej legalności, tylko jak to zrobisz dobrze to niby jak policja ma się dowiedzieć ze są przerabiane (Hella wypuszczała seryjnie takie lampy).

A co do świecenia - przemolas ma rację, miałem malowane lampy, później jedna z nich się stłukła i zmieniłem na seryjne. Jest różnica w świeceniu, być może podyktowana też tym, że malowane miałem lampy 14 letnie, a włożyłem nówki teraz.

Niemniej - te też czeka operacja niebawem :twisted: .

tomek87 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 GTD AAZ
Wysłany: 2009-02-11, 17:13   

Ja ze swojego doświadczenia powiem jedno, lampy z biegiem czasu napewno gorzej świecą, nie raz widziałem jak prawie połowa odbłyśnika odpadła lub sie poprostu wypaliła. Wszelkie podróbki jak np depo, itp. dużo gorzej świecą ;) A po ostatnim weekendzie mogę powiedzieć że np. xenon w nowej Toyocie Avensis świeci bez rewelacji, może delikatnie lepiej niż w VENTO, więc nie ma co narzekać :)

A tu obiecane fotki moich lamp:

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-02-11, 17:16   

Diagnosta powiedzial, ze zarowka prawa swieci bardziej na zolto niz lewa i jakie mam zarowki. A zarowki przeciez takie same night breakery osramu. Podejrzewam, ze to wina klosza. A te czarne wygladaja ladnie, tez sobie takie zrobie bo pasuja do mojego koloru auta. Opalarka, srubokrecik, spray, silikon :)

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Silnik: diesel
Wysłany: 2009-02-13, 13:08   

bradley napisał/a:
Diagnosta powiedzial, ze zarowka prawa swieci bardziej na zolto niz lewa i jakie mam zarowki. A zarowki przeciez takie same night breakery osramu. Podejrzewam, ze to wina klosza. A te czarne wygladaja ladnie, tez sobie takie zrobie bo pasuja do mojego koloru auta. Opalarka, srubokrecik, spray, silikon :)

Tylko nie opalarka :młotek: w poradzie mapeta jest wszystko jak to zrobić ja mogę dodać jedynie że sprawdza się rozpuszczalnik BIROL dzięki któremu usunąłem całkowicie resztki kleju po rozklejeniu lampy. Co do tego że Ci jedna świeci bardziej na zółto to moja sugestia jest taka że w jednej lampie masz bardziej zużyty odbłyśnik lub juz go nie wiele co zostało, w związku z tym mogę Ci podpowiedzieć abyś nie malował sprayem lamp tylko z pędzelka, może i więcej roboty ale nie musisz kleić taśmy na odbłyśniku i go nie uszkodzisz przy odklejaniu taśmy :D
Ostatnio zmieniony przez piru 2009-02-13, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-02-13, 13:13   

YACA napisał/a:
Przy malowaniu lamp i każdej innej ingerencji w nie - nie ma mowy o żadnej legalności

bez przesady....lampy muszą spełniać pewne parametry i tyle....idąc tym tokiem myślenia to modyfikacja zawieszenia także byłaby nielegalna...

YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-14, 22:44   

Nie bez przesady tylko tak jest - malując lampę robisz coś czego nie przewidział producent pojazdu i bez wątpienia zmieniasz jej parametry świecenia.

Każda przeróbka zmieniająca homologację pojazdu jest nielegalna. Diagnosta może sprawdzić wysokość świecenia reflektorów i na tej podstawie Cię przepuści, bo nie masz obowiązku pokazać mu homologacji - ale legalna taka przeróbka nie jest. A już na wspomnienie o pomalowaniu jakiegokolwiek elementu świetlnego diagności dostają alergii.

Przejedziesz pieszego i biegły stwierdzi że dokonałeś przeróbki reflektora - masz przechlapane bo biegły uzna, że zmiany będą powodować błędną ocenę dokonywaną przez innych uczestników na drodze, co za tym idzie mogą być przyczyną kolizji drogowej, lub wypadku. Dobry przykład ?

Co do zawieszeń - tak, nie wszyscy przepuszczają obniżone samochody (z autopsji :D ).
Ostatnio zmieniony przez YACA 2009-02-14, 22:47, w całości zmieniany 1 raz  

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2009-02-15, 00:02   

i tutaj przyznam racje w razie wypadku nawet nie z winy to przez lampy można stać się jego winowajcą, czytałem o wielu takich przypadkach ostatnio i przez to dużo się zmieniło w zmianach u mnie w aucie

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-02-15, 07:36   

YACA napisał/a:
malując lampę robisz coś czego nie przewidział producent pojazdu i bez wątpienia zmieniasz jej parametry świecenia.

i chodzi o to żeby robić to tak aby nie zmieniać właściwości lampy...

YACA napisał/a:
Dobry przykład ?

dobry....co prawda nie miałem na myśli przednich lamp ale ok....

Respect 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-02-15, 10:07   

Tygrysisko, niestety jak by chcieli dość to każde malowanie przedniej lampy jest złe

YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-16, 00:08   

Tygrysisko napisał/a:
dobry....co prawda nie miałem na myśli przednich lamp ale ok....

Uuuu, co do tylnych lamp to już by była kompletna wpada - już nieraz po stwierdzeniu że lampy tylne sa malowane uznawali współwinnym kierowce auta któremu ktoś wjechał w zadek.

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2009-02-16, 06:08   

Tygrysisko napisał/a:
idąc tym tokiem myślenia to modyfikacja zawieszenia także byłaby nielegalna...

:tygrysek: sie myli .
wymiana klosza lamp to wymiana jednego celego - nie rozbieralnego juz - elementu skladowego pojazdu , takiego jak inne elementy - czyli - sprezyna , amortyzator .......lozysko .......itp.
o ile wmieniasz caly element to jeszcze o legalnosci mozesz byc pewien ( pod warunkiem , ze dany element ma nadrukowany na sobie symboleuro - normy ) - o tyle jesli np. zrobisz w amorku dziorke , wspawasz nakretke , by wlac w niego do pelna plyn , lub by rozebrac lampe do psikania , lub by sprezyne o iles tam zwojow upitolic itp ........ tu juz legalnosci nie ma . I nie bedzie dopuki nie przejda pozytywnie badan i nie zostana sklasyfikowane euro - normma .
proste . nie minej jednak ja bede nie legalny i swoje bede psikal ...... tyle ze to sa :

tylko zeby byla dobra pogoda ..... :deszcz: :deszcz:
a propos malowania : malo osob glosowalo !! !!! prosze o pomoc . http://forum.vwvento.org/...p?p=75670#75670

Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-02-16, 06:16, w całości zmieniany 2 razy  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-02-16, 07:46   

YACA napisał/a:
co do tylnych lamp to już by była kompletna wpada - już nieraz po stwierdzeniu że lampy tylne sa malowane uznawali współwinnym kierowce auta któremu ktoś wjechał w zadek.

przeszukałem neta odnośnie tego tematu i już nic nie wiem...bo albo ktoś opisuje jak przyciemnił na maxa całe lampy-także pozycje z tyłu, lub pomalował na czerwono i kierunkowskazy zaczynają migać na jakiś róż itp....oczywiście odblask już nie działa....

nigdzie nie ma takiej sytuacji jak u mnie czyli przyciemnione same kierunki-delikatnie przyciemnione w taki sposób że nie tłumią światła a kierunek jest jeszcze lepiej widoczny z racji kontrastów kolorystycznych.....i co teraz ??

Respect 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-02-16, 09:35   

Tygrysisko, to zależy od tego na kogo trafisz, np na kontroli mogą nie zwrócic na to uwagi, podczas stłuczki jak ktoś Ci wjedzie w tył tez może tego nikt nie zauważyć, ale jeśli sprawca wypadku się uprze no i ktos się zgapnie że są malowane, to wtedy będzie Twoja wina bo on może powiedziec że nie widział świateł hamulcowych, ja wiem że je u CIebie widać dobrze i malowanie nic nie przeszkadza ale policja a szczególnie ubezpieczyciel się ucieszą i zrobią Cię winowajcą

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2009-02-16, 09:51   

Czytam o tym malowaniu lamp i nie wierze , co za głupoty wypisujecie. Lampa przednia jest tak pomalowana że nie zmieniasz jej parametrów świetlnych w żaden sposób, przecież nie malujesz odbłyśników tylko to co nie wpływa na efektywność świecenia. Lampy z tego co słyszałem wychodziły jako oryginalne ciemne w VR-ce i można na ebayu znaleźć czasem taka perełkę oryginalną tyle że kosztuje przeszło 300 euro. Co do zawieszenia kolejna głupota co tu czytam. Skoro wychodzi zawiecha tuningowa z wszystkimi homologacjami i atestami to kto się ma dopieprzyć że jest nisko ? Diagnosta to co najwyżej się dziwi że jeździsz na trak niskim zawieszeniu po polskiej drodze. Jak juz poruszam temat zawieszenia to jak się dowiedziałem teraz stan amorów nie podlega ocenie przy przeglądzie i aby było smieszniej to możesz mieć wszsytkie amory rozlane i tak ci musi podbić przegląd. Jak się o tym dowiedziałem to tez byłem w szoku ale już co niektórzy diagności co są na bieżąco z przepisami amorów nie sprawdzają przy okresowym przeglądzie tylko jako osobne badanie i potrafia kasować za to osobna kaskę. Jest to dla mnie nie normalne ale takie mamy przepisy - podobno. Jedyne co się zgodze to jesli chodzi o malowanie lam tylnych. Sam miałem pewien problem w MK 2 jak mi gościu wjechał w dupe że nie widział bo mam lampy pomalowane. Tyle że zapomniał że mam trzecie światło stopu i to mi dupe uratowało.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-02-16, 10:16   

Respect napisał/a:
nie widział świateł hamulcowych

stop-y mam niemalowane ;)
ogólnie rzecz biorąc widze kupe samochodów, które latają od lat z zamalowanymi na totalnie czarno lampami, że nic z nich nie widać---i jakoś sobie śmigają....

piru napisał/a:
Jak juz poruszam temat zawieszenia to jak się dowiedziałem teraz stan amorów nie podlega ocenie przy przeglądzie i aby było smieszniej to możesz mieć wszsytkie amory rozlane i tak ci musi podbić przegląd

:wow:

Respect 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-02-16, 10:21   

Tygrysisko, u Ciebie jest ok :]

YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-16, 12:41   

Cytat:
Czytam o tym malowaniu lamp i nie wierze , co za głupoty wypisujecie. Lampa przednia jest tak pomalowana że nie zmieniasz jej parametrów świetlnych w żaden sposób, przecież nie malujesz odbłyśników tylko to co nie wpływa na efektywność świecenia.

Tak, ale ją pomalowałeś, jak diagnosta, albo rzeczoznawca się zorientuje - to jesteś przegrany - nie ma mowy o żadnej legalności jak malujesz lampy. Powiedz mi - skąd wiesz że nie zmieniasz jej parametrów świetlnych - zbadałeś to ?

piru napisał/a:
. Co do zawieszenia kolejna głupota co tu czytam. Skoro wychodzi zawiecha tuningowa z wszystkimi homologacjami i atestami to kto się ma dopieprzyć że jest nisko ? Diagnosta to co najwyżej się dziwi że jeździsz na trak niskim zawieszeniu po polskiej drodze.

Zawiecha jest tunigowa i jest homologowana - ale do użytku na drogach, a w homologacji Twojego Vento nie ma przewidzianej tej zawiechy. Czy to znaczy że jak zamontujesz tą zawieche (tudzież kierownicę tuningową, czy tunigowe folie do przyciemniania szyb z "homologacją") - powiedzmy w Starze 200, to dalej jest wszystko w porządku ?

A niestety diagności się często dziwią że jedzisz na niskim zawieszeniu - i nie przepuszczajątakich samochodów.

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2009-02-16, 18:57   

piru . spokojnie . co sie tak unosisz ?? ?
zawieszenie utwardzone , czy inne - jesli posiada homologacje , to mozna zaakladac .
tyle ze powinna byc wydana homologacja na auto , a nie na czesc sama w sobie .
( wiadomo , jednak , ze nikt z ksiazka homologacji nie jezdzi - hehehehe)
pisalem jedynie , ze jesli amorek , czy sprezyna mechanicznie zmieni swoje wlasciwosci , to automat traci homologacje i pozozstaje bezuzytecznym smieciem .
nie inaczej ma sie sparawa jesli chodzi o lampy . czy tylne , czy przednie.
to jesli chodzi o kwestie formalna .
wiadomo jednak , ze prawda jest inna .
nie ma co sie spierac w tej kwesttii .
faktycznie moj diagnosta wjezdzal moim sprzetem na rolki , bo ja nie moglem tego przejsc .
tak nisko bylo , a nie byl to gwint , by moc sobie podkrecic .
lampy tez mialem pomalowane i tez nic nie mowil .
wszystko mozna przejsc , jesli jest odpowiednio do tego nastawiony diagnosta .
brak kata tez idzie przezyc .
u mnie nawet nie zauwazyl ruznicy .
moje spostrzezenie tylko na temat tych ori lamp co by trza malowac , to wszystko tez mozna dobrze zrobic .
tylko wsio w rozwaga .
JACA mial ori pomalowane lampy i u niego tez to ladnie wyglada .
w srodku roznica miedzy zwyklymi , a jego modelem jest taka , ze na dolnej powiezchni nie ma tych wytloczen w zdloz (bo najwyrazniej nie potrzebne .)
ogolnie - chlopy - nie ma co sie spierac , tylko dzialac .
:bije: :bije: :bije:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-02-16, 19:43   

przemolas4 napisał/a:
ogolnie - chlopy - nie ma co sie spierac , tylko dzialac .

Pewnie....coco jumbo i do przodu :dresik:

na wszelki wypadek będę woził w furaku zmywacz do paznokci kobity :hahaha:

Respect 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-02-16, 21:54   

diagności to małe piwo , w ubiełgym tyg musiałem odbierać dowód za brak kierunków, a diagnosta nawet nie spojrzał i odrazu kartke podbił mówić że znowu za głupoty zabrali :]

Reth 
Ventofan

Silnik: Brak :P
Wysłany: 2009-02-16, 22:01   

Przeglad jak przeglad... To to jest maly problem... gorzej w razie wypadku... Kumpel zalozyl ksenony do passata (bez soczewek) i podczas gdy mu zabierali dowod policja mu wytlumaczyla jakie beda konsekwencje w razie wypadku... i ze co by sie nie stalo to jest jego wina i oc/ac nic mu nie wyplaci...

YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-16, 23:54   

No i własnie o tym mowa jeśli chodzi o legalność - w razie wypadku moga być problemy, bo w sumie w innym razie (przegląd etc.) zawsze jest sposób na przejście.

W każdym razie ja niedługo biorę się za swoje reflektory :D

piru 
Zapalony Ventkarz
Ventka 1,9 D 92 r

Wysłany: 2009-02-17, 07:50   

przemolas4 spokojnie nie unoszę się :)
Reth mam koleżankę co pracuje w HDi i kiedyś z nią rozmawiałem i jeszcze u niej nie było przypadku aby nie wypłacili komuś odszkodowania z OC czy tez AC tylko dla tego że samochód był tuningowany, jeśli nie było by przeglądu to owszem ale skoro go wszyscy mamy :D
Yaca działaj z lampionami i na problemy przy ewentualnej stłuczce się nie oglądaj, pały bardzo gonią ale za lampy malowane z tyłu tak na maxa na ciemno :młotek:
Ostatnio zmieniony przez piru 2009-02-17, 07:50, w całości zmieniany 1 raz  

YACA 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-20, 11:46   

piru napisał/a:
Yaca działaj z lampionami i na problemy przy ewentualnej stłuczce się nie oglądaj, pały bardzo gonią ale za lampy malowane z tyłu tak na maxa na ciemno

Nie mam zamiaru się oglądać, bo już miałem czarne... Tylko miałem stłuczkę z jakimś gołębiem i trzeba było zmieniać. :D

Odpowiedz do tematu