Antena magnes czy uchwyt
Radio nowe czy uzywka
Ile mozesz wydac.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Za 300zl to nie poszalejesz.
Uchwyt mam bagaznikowy SF-40 za 20zl bo mialem antene na magnesie chyba sirio ML-150 ale mnie szlag z nia trafial. Co stala to stala. Kupilem lemma eagle at-1000 w bytomiu za ok 105zl
Radio mam presidenta herberta ale to nie ta polka cenowa. Pozostaje Ci kupno czegos dobrego i nie bedacego szumofonami. Uniden 520xl jest fajny, ale tylko i wylacznie made in philipines. Made in china czy P.R.C (to taki kamuflaz:P ) jest mizerne.
Na jakakolwiek antene z prawdziwego zdarzenia trzeba wydac ~100zl.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Antena ze stalym montazem bedzie zawsze lepsza swoimi parametrami od anteny na magnesie. Dodatkowo na magnesie wkurzalo mnie wieczne odkrecanie i przykrecanie kabla (beczki) i losowania czy dzisiaj jak poloze na klapie to bede mial SWR 1.3 czy moze 2.0. Roznica polozenia anteny o doslownie 2mm robila juz duza roznice.
tomek87, za ta kasa to jeden z sensowniejszych zestawow.
Bez przesady. Jedyna ingerencja to wkrecenie mocniej dwoch srubeczek na imbusika do klapy od strony niewidocznej. Nie wiem czy to gorsze od magnesu ktory moze zjechac powyzej pewnej predkosci albo przesuwac sie i rysowac lakier bo niedokladnie wyczyscilismy miejsce montazu.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-02-23, 20:05
spyro napisał/a:
(identyko jak ma Tygrysisko )
czyli mamy identyczny zestawik ....jakas elita to na pewno nie jest, ale da się na tym komfortowo śmigać...nawet nie pamietam kiedy o ścieżeczkę pytałem-bo faktycznie z daleka ściąga
spyro napisał/a:
Ale antena do bani
mam ja jeszcze-za browara moge oddać bo się po garażu pałęta...dla stałych forumowiczów gratis
ja to leciałem 170km/h i nic nie zdmuchnęło...
bradley, i jak podniesiesz klapę to nie przywalisz batem o dach lub przednią szybę
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-02-23, 20:07, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-02-23, 20:07
bradley napisał/a:
Bez przesady. Jedyna ingerencja to wkrecenie mocniej dwoch srubeczek na imbusika do klapy od strony niewidocznej. Nie wiem czy to gorsze od magnesu ktory moze zjechac powyzej pewnej predkosci albo przesuwac sie i rysowac lakier bo niedokladnie wyczyscilismy miejsce montazu.
[url=http://img43.imageve...6lo.JPG]Obrazek[/URL]
Magnes na pewno się sam nie przesunie a na pewno nie pod wpływem prędkości, ML145 Midlanda testowana ( 220 km/h i ani milimetra sie nie przesunęła, tylko bat byl równolegle do jezdni )
ojciec u siebie w audicy ma antene od CB montazowke na tylnej kpaie i wszystko jest gites, ja u siebi w Viperku mam magnesowke i co prawda przy 190 jeszcze mi jej nie zdmuchnelo, ale jak nieraz zdejmuje do myjni to sie troche rysuje dach, ja bym bral montazowke
MLki maja duze magnesy. Ale widzialem anteny na magnesie, ktore mialy magnes wielkosci polowy piesci.
A co do otwierania bagaznika to wystarczy ze popuszcze motylka i antene dam rownolegle do podloza a moze byc nawet wyzej 20 stopni i przy otwieraniu klapy nic nie zahacza. Promiennik nie dotyka przedniej szyby, antena jest za krotka na to (1,68m)
Stroi sie antene do miejsca montazu i nic wiecej. Radiami mozna zonglowac jesli antena jest zestrojona.
Tygrysisko napisał/a:
byc może za dobrze to śmiga i tak z tym zwlekam....
Odbierac antena bedzie zawsze, chodzi o nadawanie. Nadajac z nizezestrojona antena ryzykujesz spaleniem koncowki mocy w radiu.
bradley, tak samo ja odkęcam motylek troche i odginam antene, tyle ze ja mam z boku klapy, ale kiedyś podczas ładowania motoru na przyczepe miałem otwarte drzwi od kierowcy, a potem otworzyłem bagażnik,i jak wsiadałem po coś do auta to potem zatrzasnołem antene drzwiami i do dzisiaj taka harmonijka jest
_________________ "Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy ekonomia"
tomek87, niestety ale sie mylisz.
Obecnie w calym zakresie SWR na mojej antenie to 1.1-1.2. Moge Ci udowodnic, ze jesli tylko zmienie miejsce montazu bedzie on juz inny. Jak na stalej antenie roznice beda nie wielkie to na magnesie jest juz to bardziej istotne.
2 - jesli antena jest zestrojona do miejsca montazu a nie samochodu to moge podpiac pod ta antene kazde radio i wspolczynnik fali stojacej bedzie dokladnie taki sam jak na radiu xxxx czy yyy czy zzz. Sprawdzone empirycznie.
3 - to wcale nie oznacza, ze jesli miejsce A bedzie dobre dla anteny xxx to dla anteny yyy bedzie to tez idealne miejsce montazu. Ale wszystko reguluje sie dlugoscia promiennika.
słuchaj ja mam ten zestaw już 2 rok i słowa złego nie powiem na niego - może to nie górna półka ale średnia i dobra
http://allegro.pl/item561..._100_radom.html
- ściąga od ok7 do nawet 20 kilometów zależnie od warunków i terenu. ja za to dałem ok 350 a teraz widze taniocha - pozatym skromny i solidny - każdy ci tak powie.
Chce sobie zmienic tylko antene ( nie dlatego ze chu... bo b. dobra ) na taką przykręcana na stałe - nic sie nie rysuje, stroisz raz na zawsze z radiem i pomykasz, choc i ta jeżdzi tyle czasu na klapie i jakoś nic sie nie dzieje. Jeżeli zdecydujesz sie na magnesówke to pamietaj odrazu o podkladce!!!
jeszcze jedna rada - jak kupujesz to nie bierz żadnych tzw "robionych na orginal podzespołach i tańszych" mój znajomy kupił taki szrot w ktorego skład wchodz wlasnie antena
którą poleca adbaca http://www.allegro.pl/ite...ll_rzeszow.html i unikaj marketówek
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-02-23, 22:17
1.co do podmiany radia to nie zawsze działa tak jak mówisz
2. jeśli chodzi o zmianę miejsca anteny i zmiany SWR które wtedy następują to zależy od modelu anteny, bryły samochodu, a nawet jego wyposażenia
3. to jak się zmienia antenę i stawia nawet w tym samym miejscu to normalne ze nie musi się zestroić, bo każda antena jest inna nawet jesli to ten sam model czasami może być problem
Kwestia jest taka, jak Buli, kupi CB to polecam ten zestawik zestroić do autka i pilnować ustawienia anteny, bo SWR ustawione idealnie na klapie w jednym miejscu może być znacząco inne jesli się przestawi antenę
Nadajac z nizezestrojona antena ryzykujesz spaleniem koncowki mocy w radiu
tego to jeszcze nie słyszałem... serio??? ja swojej nie stroiłem - bo jak przeszedł pan z jakaś maszynką skakał wkoło samochdu wytrzeszczał oczy az wreszcie powiedział ze " o kór.. idealnie jest " - uczciwy do bólu po chwili powiedział cytuje - ale dycha i tak sie należy a jak było to on tylko wie...
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez zlotykamil 2009-02-23, 22:29, w całości zmieniany 2 razy
Wystarczy, ze bedzie zwara miedzy oplotem a goraca zyla bo wtyczka antenowa bedzie zle zarobiona i SWR skacze szalenie.
Odbieranie niczym nie grozi. Mozesz postawic antene gdziekolwiek i bedzie odbierac;)
zlotykamil napisał/a:
ja swojej nie stroiłem - bo jak przeszedł pan z jakaś maszynką skakał wkoło samochdu wytrzeszczał oczy az wreszcie powiedział ze " o kór.. idealnie jest "
Ty nie, ale zrobil to ten pan ta maszynka Tzn miernik sluzy tylko do odczytu, regulacja jest przez dlugosc promiennika.
Ostatnio zmieniony przez bradley 2009-02-23, 23:16, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: w planach Pomógł: 17 razy Wiek: 45 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 943 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-02-24, 08:22
zlotykamil napisał/a:
bo jak przeszedł pan z jakaś maszynką skakał wkoło samochdu wytrzeszczał oczy az wreszcie powiedział ze " o kór.. idealnie jest " - uczciwy do bólu po chwili powiedział cytuje - ale dycha i tak sie należy a jak było to on tylko wie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum