Koledzy odnosnie lampek,
lampkę pasażer włącza sam i sam ja wyłącza ,
orginalnie nie ma wyjścia lampki pod włączniki krańcowe w dziwach ani w żaden sposób nie sa połączone z przednimi lampkami ,
nie ma różnicy czy drzwi zamknięte ,otwarte czy kluczyk w stacyjce jeśli ja włączysz świeci naciskasz drogi raz gaśnie ... i oto cały sekret
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-03-06, 15:19
Czyli gdzie się z nimi najlepiej podłączyć Jakby ciągnął kable od przedniej lampki i podłączył tak jak w niej to by może tak świeciły A jak nie ma szans na taki efekt jak w przypadku przedniej lampki to gdzie się najlepiej z nimi wpiąć w instalację żeby nie ciągnąć aż do przodu kabli
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-03-06, 20:36
ja bym to podłączył na Waszym miejscu dwojako, czyli włączanie/wyłączanie ręcznie a oprócz tego możliwość żeby świeciły się przy otwartych drzwiach. A jak najprościej? Pociągnąć kabelki od czujnika otwartych drzwi tylnych. Montaż prościzna. Zdejmujesz plastiki ze słupka i ciągniesz kabelki pod podsufitkę.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-03-07, 09:55
Kupiłem te lampki, bo widzę na drugiej aukcji kolega (pewnie kosmi ) się bije o nie. teraz niech tomek wytłumaczy który najlepiej kabel "wymacać" do podłączenia tak żeby świeciło i po otworzeniu drzwi i gdy pasażer sobie sam wkliknie lampkę.
Wysłany: 2009-03-07, 11:01
No wzięło, wzięło. Od początku jak kupiłem Ventyla to mi zawsze z tyłu ciemno było i mówiąc szczerze nie wiedziałem że niektóre Ventki miały tylne oświetlenie w standardzie No ale wszystko można ulepszyć. Także jak dotrą lampki to zacznę z nimi działać. Ja myślę że jakby się podłączył do lampki z przodu to powinno być si. Powinno działać jak przednia lampka.
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-03-07, 15:23
Jako iż widzę że liczycie na mnie to postaram się to w miarę sensownie opisać
Ja osobiście widzę podłączenie tych lampek na 4 sposoby
Kostka w lampce z przodu :
1- stała masa
2- stały plus
3- masa po otwarciu drzwi
Oryginalna kostka przy małej lampce:
1- stały plus
2- stała masa
1. Tak jak w serii, czyli to co najprostsze, podłączyć się pod główną lampkę i po kłopocie
2. Lampki zapalają się po otwarciu drzwi i ewentualnie można je zgasić wbudowanym włącznikiem. Należy zamienić przewody w kostce przy małej lampce i zamiast stałej masy dać ta po otwarciu drzwi.
3. Lampki zapalają się dopiero gdy otworzymy tylne drzwi i to w taki sposób że jak prawe to tylko prawa lampka, jak lewe to tylko lewa lampka No i tu musimy też zamienić plus z masą w małej kostce. Plus na stałe a masa od poszczególnych krańcówek.
4. Wariacja sposobu 2 i 3 na taki ze można jeszcze zapalić lampki po zamknięciu drzwi
Do 1 podpinamy na stałe plus , do 2 na stałe masę , a w miejscu 3 należy dolutować jeszcze przewód który podłączymy tak jak w 2 lub 3 sposobie( tylko należy dodać jeszcze po diodzie prostowniczej aby zapobiec cofaniu się masy na krańcówki po włączeniu lampki przy zamkniętych drzwiach
Ale przestrzegam że mogą być komplikacje w zrobieniu sposoby 3 i 4 z zapalaniem się lampek po otwarciu tylko tylnych drzwi, bo o ile dobrze pamiętam to krańcówki są ze sobą połączone i trzeba będzie gdzieś dolutować jakieś diody prostownicze
No no porada jak sie patrzy co fachowiec to fachowiec
Panowie administratorzy a może gdzieś utworzyć miejsce gdzie będą wrzucone same konkretne tego typu porady bez możliwości dopisywania itd, taki jakby zamknięty temat a w nim sam konkret zdjęcia i opis ,na forum jest juz kilka takich min pora na rożne tematy.
Co Wy na to
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Wysłany: 2009-03-07, 17:48
Ale zobacz Tomek, w sposobie drugim. Czy jeżeli one się zapalą po otwarciu drzwi i możesz je sobie zgasić, czy potem podczas jazdy jak są zamknięte drzwi można je sobie zapalić Czy jak je zgasisz to już amen, nie zapalą się przy zamkniętych drzwiach i będą się świecić tylko jak się drzwi otworzy
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2009-03-07, 23:35
krzeszak napisał/a:
tomek87, - a ze tak zapytam co masz za żarówki założone w tych lampkach
czy świecą na niebiesko??
A to są jakieś Philipsa, dostałem razem ze swoimi H4 w komplecie
A święcą napewno jaśniej niż oryginały i raczej na biało Ale nie tak biało jak moja żarówka w dużej lampce która jest złożona z 9 ledów
cinek82 napisał/a:
skąd dorwać takie oprawki do tych żarówek, chyba że będą w komplecie
Powinny być w komplecie, a ja mam lampki od zawsze
a ja swoje lampki (małe boczne) zostawiłem w spokoju tylko zamontowałem coś takiego i podłaczyłem pod lampke z przodu , więc jak otwieram drzwi to "to" też się zapala (dokładnie tak jak ta lampka z przodu) a jak jest teraz jasno z tyłu
Wysłany: 2009-08-02, 12:04
Wczoraj w końcu wziąłem się za lampki (które leżały już pół roku w garażu) i porobiłem kilka fotek poglądowych. Nie za dużo ale zawsze coś
Najpierw należy odkręcić rączki i słoneczniki (nie mam fot) potem ściągnąć plastiki ze środkowych słupków. Potem można ściągać plastiki z przednich słupków i z tylnych. Można ciągnąć śmiało, są mocowane na ząbkowanych spinkach. Na końcu ściągamy listwę plastikową przy tylnej szybie i w zasadzie podsufitkę mamy uwolnioną. Należy ją wyjąć z autka wymierzyć otwory (foto od kolegi krzeszaka kilka postów wcześniej) i można ciąć.
Ja do wycinania używałem zwykłego noża takiego do tapet czy tam innych rzeczy
Jako że robiłem to najprostszym sposobem czyli tylko stała masa i plus (fotki rozmieszczenia kabli również kilka postów wcześniej dzięki tomkowi87) do wiązki wystarczą po dwa kabelki na lampkę. Przylutowałem je przed wtyczką lampki przedniej
Przy zakupie lampek nie dostałem w komplecie wtyczek do nich to poradziłem sobie tzw konektorkami które zabezpieczyłem koszulką termokurczliwą:
Gotową wiązkę poprowadziłem nad zagiętą blachą pod dachem i nad blachą mocującą szyberdach:
Przed założeniem podsufitki oczywiście najlepiej ją wyprać przy okazji i koniecznie zrobić test czy wszystko gra i buczy:
Jeżeli wszystko ładnie świeci, można składać sufit z powrotem. I po wszystkim cieszyć się oświetleniem tylnej części swojego wozu:
Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ).
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-08-03, 09:31
cinek82 napisał/a:
Czas pracy ok 2,5 godziny (przy moich zagęszczonych ruchach ).
to i tak szybko
Ja też w sobotę zabrałem się za podobną robotę ale że po południu był grillik to wczoraj ledwo wstałem o 14 i nie dałem rady skończyć... Dziś do roboty przyjechałem bez podsufitki i z wiszącymi kablami nad głową
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-08-03, 09:54
Na razie w sumie nic specjalnego - zdążyłem tylko instalację sobie zrobić choć w sumie i tak nie do końca bo konektorków mi zabrakło
Muszę dziś po robocie na małe zakupy do elektrycznego skoczyć bo po tych moich wszystkich ostatnich modach to zapasy się pokończyły
chciałbym kontynuowac temat... bo zamontowałem trzeci stop ale wymieniłem diody na niebieskie i chciałbym zeby mi podswietlało tylnia połke i troche kanapy to skierowałem stop do srodka.no i podpinałem pod przednia lampke ale zapalaja mi sie tez wszystkie kontrolki ktos wie co jest grane???
_________________ kto testuje urzadzenia testujace samochody...oczywiscie ze VW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum