Silnik: 1,9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 8 Skąd: Skoczów Śląsk
Wysłany: 2009-03-08, 11:40 Klima
Witam wszystkich , mam pytanie bo posiadam VW Vento 1,9 TDI 90ps niestety nie posiadam w nim klimy a takie coś by mi sie przydało , czy da sie zamontowac klimatyzacje do niego , czy to trudne , czy to się opłaca , i ile to może kosztowac . pozdrawiam
Ja zadawałem sobie to samo pytanie i jechałem o to pytać i jechałem do mechanika który tym się zajmuje powiedział że juz w 2 ventach zakładał jednak myślę że nie warto ponieważ same częci do tego to juz 1000 zł a u niego robocizna 800 zł no ale czego sie nie robi dla swego auta
Pewnie, ze sie da. Ale to na pewno kwestia wymiany:
nagrzewnicy, panela sterujacego, kawalka wiazki elektrycznej
dokupienie: chlodniczki, sprezarki, paska klinowego. Nie wiem jak w vento wyglada sprawa z napedem czy jest klima napedzana jest paskiem od wspomagania czy paskiem od alternatora.
Koszt mysle, ze 1500zl jak nic kupujac uzywki. Najwazniejsza jest w sumie szczelna nagrzewnica i sprawna sprezarka.
Ja mam szyberdach, jakos daje rade i jest namiastka cabrio
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Tak jak napisali poprzednicy da sie.
Jak dobrze poszukasz to kompletną klimę można kupić już za 500zł na aledrogo, do tego pozostaje dokupić jeszcze przedni pas, i chłodnica (taki zestaw ostatnio widziałem).
Co do montażu, na forum.vwgolf.pl ktoś robił pordę jak to samemu zamontować, z tego co pamiętam zajęło mu to 2 dni i działało.
Szyber to nie klima ale po otwarciu szybciutko ucieka cieple powietrze z rozgrzanego jak piekarnik auta. Moj brat jak mial Octavie 1 to mial i klime i szyberdach (rzadko spotykany widok)
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
gdybys juz chcial faktycznie klime w aucie , to lepiej klimatronik zaadoptowac z mk4 .
nagzewnica z panelem srodkowym , oraz troszku czujnikow . reszta podchodzi od mk3 .
masz 1.9 tdi , wiec pas mmasz na 2 dmuchaawy , czyli nie musisz wymieniac .
potrzeba przewody , parownik , chlodnice , wiazke elektryczna , nagrzewnica mk4 , panell mk44 , pompa oraz uchwyt do pompy . no i pare dupereli .
koszt to faktycznie gdzies okolo 1500 zlotych , a jeszcze ktos musi to poskladac .
chyba , ze chcesz samemu , a i to nie problem .
moim zdaniem warto , bo satysfakcja to zamontowaniu samemu - BEZCENNA .
Silnik: 1,9 TDI Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 08 Mar 2009 Posty: 8 Skąd: Skoczów Śląsk
Wysłany: 2009-03-14, 10:10
witam ponownie , wiem że nie zastąpi ale nie można miec wszystkiego , strasznie dużo problemów z tym by było , częsci to jedno ale nie ma mi to kto zrobic a ja sam nie mam warunków na taką zabawe , trudno cos zrobic pod blokiem no i ta kasa troche to kosztuje.
Wysłany: 2009-03-17, 20:07
hejka, ja mam jeden wiatrak , więc to fakt że to nie reguła
Zależy kto w 95r miał zmianę na produkcji vw i jaki miał dzień i dał raz dwie a raz jedna hi hi hi
Wysłany: 2009-03-17, 20:10
jak już tak gadamy to mam pytanie jak mam sprawdzic czy ten mój TDI ma 90 ps czy 110 ps bo jedni tak a drudzy że musi miec 110 bo tak ciągnie, jak wymieniam oil to tez problem bo filtr jest inny do 90 niz do 110 ?
Wąski, zdjecie silnika daj albo zaworka n75 bedzie jeszcze szybciej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum