Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Podłoga
Autor Wiadomość
Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2007-07-09, 22:07   Podłoga

Dziś tak z ciekawosci ściągnąłem sobie wykładzinę pod przednimi fotelami i zauważyłem że wokół tych gumowych zaślepek w podłodze jest wilgotno i jest troche syfu. To normalne czy to u mnie jest coś nie tak???? mozliwe że to woda z wilgotnego powietrza się zbiera???? Strasznie mnie to ciekawi. Dodam że podłoga jest w super stanie nie ma dziur i wogóle....

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-07-10, 11:59   

Poprostu te zaślepki skończyły CI se że tak powiem, najlepiej je wymienić. Ich rola polega na tym, że wypuszczają wodę z wewnątrz a nie wpuszczają z zewnątrz. Czyli pewnie są już zatkane i stąd masz mokro wokół tych zaślepek. A woda zbiera się od wszystkiego. Np piach, który masz w dywanikach, normalne w lato, ze wsiadaj ac wnosi się mikroskopijne cząstki piachu. one magazynują wodę w sobie i potem przez to np. parują szyby strasznie w aucie. Poza tym wystarczy, że w zimę w mokrych butach wsiadasz i tez gdzieś przecież ta woda musi ściec. Dlatego warto te zaślepki co jakiś czas sprawdzać i w razie potrzeby wymieniać lub udrażniać jak się da.

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-07-16, 16:47   

spyro napisał/a:
wystarczy, że w zimę w mokrych butach wsiadasz i tez gdzieś przecież ta woda musi ściec.

Najlepiej jak scieka na gumowe dywaniki z rantem a potem się ją wylewa

[ Dodano: 2007-07-16, 16:52 ]
a tak a propo odparowywania szyb to powiem szczerze że byłem troszke zaskoczony jak trudno w moim wentylu odparowywuje się szyby przy pomocy nawiewu, troszke się to poprawiło po wymianie filtra kabinowego ale i tak gdyby nie klima to ze sciereczką bym latał podczas wilgotnych dni niczym w miało to miejsce w maluchu

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-16, 17:00   

Poldi, to oznacza, że ma dużo piachu w dywnikach, który to gromadzi wilgoć i paruje w mokre dni. Ja po bardzo dokładnym sprżatniu problem wyeliminowałem... Choć nigdy nie będze to tak szybko i lładniejak przy klimie, bo klima to parę sekund i po problemie...

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2007-07-16, 20:31   

Poldi napisał/a:
Najlepiej jak scieka na gumowe dywaniki z rantem a potem się ją wylewa

Ja np mam gumowe dywaniki, nawet wykładzina nie jest wilgotna, tylko jest mokro tzn wilgotno między podłogą a taką warstwą izolacynją, która jest tuz pod wykładziną.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-16, 20:45   

Tygrysisko, już Ci pisałem, że pewnie te kanały masz zapchane, poświęć jeden dzien ciepły, wyjmij siedzenia, ściągnij wykładzinę, wysusz wszystko, uzdatnij te kanaliki i po sprawie bo takto będzie Ci podłoga gniła po jakimś czasie...

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-07-16, 23:23   

Tygrysisko napisał/a:
Ja np mam gumowe dywaniki, nawet wykładzina nie jest wilgotna, tylko jest mokro tzn wilgotno między podłogą a taką warstwą izolacynją, która jest tuz pod wykładziną.

to całkiem normalne, że na wewnętrznej powierzchni podłogi gromadzi się nieco wilgoci ( chyba, że stoi tam woda to już inna sprawa ), przecież auto przy deszczowej pogodzie jest chlapane tą wodą od dołu, poruszając się po mokrej nawierzchni cała podłoga od spodu jest non stop mokra, co umożliwia skraplanie i pojawianie się wilgoci na jej wewnętrznej części. żadne przepychanie korków odpływowych tutaj nie pomoże, ani też nie zaszkodzi jeśli naprawdę mocno są zabrudzone, ale chodzi głównie o to, że cienka blacha ( w tym przypadku podłoga samochodu ) polewana przez jakiś czas wodą z jednej strony, na swojej drugiej stronie będzie wilgotna i na to raczej siły nie ma. nie wiem, czy ktoś z was zaobserwował co dzieje się we wnętrzu samochodu po wyjechaniu z myjnii przy średniej temperaturze powietrza na zewnątrz 15-25 st.C ? przed wjechaniem do myjni, jadąc z zamkniętymi szybami w aucie w miarę da się wytrzymać, nadmuch powietrza z dmuchawy zupełnie wystarcza ( nadmuch na drugim biegu ). po umyciu auta, zakładając że było dość konkretnie moczone nadwozie przez około 15 min i wyjechaniu na drogę w samochodzie nie da się wytrzymać i nie pomaga nawet nawiew na czwartym biegu, bo w samochodzie jest ukrop. klimat w kabinie jest wynikiem odparowywania wody z powierzchni nadwozia właśnie do wnątrza auta, tak jak w przypadku wyżej opisanej podłogi. dla niedowiarków proponuję zaopatrzenie się w jakiś większy kawalek blaszyska i polewanie go przez chwilę z jednej strony wodą, zabaczycie, że na drugiej stronie już po chwili stanie się wilgotny.
w żadnym z moich samochodów posiadanych do tej pory ( a trochę ich było ) nie zdarzyło się żeby podłoga pod warstwą głusząco-izolacyjną była idealnie sucha, tymbardziej po jeździe w deszczu, no chyba, że w tych, w których tam nie zaglądałem ...

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-17, 08:02   

To mnie zdziwiłeś, bo powiem szczerze, że póki miałem podłogę jak ser szwajcarski, to miałem problemy o których piszesz czyli wilgoć, szczególnie po deszczach czy myciu auta. W tej chwili gdy podłoga jest cała zrobiona nowo, do tego nowe progi, nowe odpływy, w tej chwili jest suchutko jak na pustyni... Także chyba coś w tym jest...

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2007-07-17, 12:33   

yahoo napisał/a:
chyba, że stoi tam woda to już inna sprawa

no u mnie jest wilgoć wymieszana z drobinami piachu. Niue wiem jak jest teraz w te upały bo nie chce mi sie zaglądać, ale jak tam lukałem to było gdzieś po deszczu.

yahoo to co piszesz ma nawet sens bo u mnie w deszczowy dzień gdy szyby parują jak odsłonie przesłonę od szyberdachu i sięgnę pod podsufitkę i dotknę blachy od dachu to jest na maxa zimna i prawie jakby zaparowana mimo że szyber na 100% nie przecieka.

yahoo napisał/a:
czy ktoś z was zaobserwował co dzieje się we wnętrzu samochodu po wyjechaniu z myjnii przy średniej temperaturze powietrza na zewnątrz 15-25 st.C ?

ja podobnie zaobserwowałem jak jechałem samochodem w wysokiej temp i nagle się zaczęła burza. Nawiew nawet musiał na 3biegu chodzić bo szyby strasznie parowały-różnica temperatur.

yahoo i spyro macie u mnie po plusiku za naświetlenie sprawy.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-17, 15:08   

Tygrysisko, naprawdę weź poświęc jakiś słoneczny dzień, wymontuj siedzenia, zdejmij wykładzinę i wysusz wszystko, udrożij odpłwy myślę, że problem minie... Poza tym trzeba dbać bardzo o uszczelnienie drzwi, czyli to co masz pod tapicerką drzwi. Ja ostatnio wszystko zakleiłem bardzo dokładnie folią budowlaną, wyeliminowałem główny powód dostawania się wody do wnętrza auta, bo kazało się że co ktoś grzebał przy drzwiach to coraz bardziej rozrywał oryginalną folię a z tyłu skretyniały blacharz wogóle folie wywalił i lało się jak z kranu do środka :-)

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-07-17, 16:42   

Potwierdzam, folia dobrze założona to podstawa. W mojej starej skodzie blacharz wywalił wszystkie folie w drzwiach i efekt był taki, że po ulewie to wodę wywalałem łopatką, bo wody było tyle że wsiąkała w wytłumienie filcowe i jeszcze na górze tworzyła się kałuża. Wogóle to był powód że auto się rozsypało a ja w pore nie zadziałałem i wyleciały takie dziury że samochód przypominał pojazd flinstonów. Teraz w ventylu każde niepokojące objawy wilgoci przyprawiają mnie o ból serca.

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-07-17, 21:50   

Tygrysisko napisał/a:
yahoo i spyro macie u mnie po plusiku za naświetlenie sprawy.

dziękulski :OK:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2007-07-17, 22:26   

Jeśli chodzi o szczelność to u mnie jest super, jeszcze nigdy nie spotkałem sie z jakimiś przeciekami itp.
spyro napisał/a:
Tygrysisko, naprawdę weź poświęc jakiś słoneczny dzie

kiedyś w końcu to zrobię ale ostatnio jakoś czasu mi braknie.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-18, 12:19   

Tygrysisko napisał/a:
ostatnio jakoś czasu mi braknie.

Skąd ja to znam... :hmmm:

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2007-07-18, 18:50   

spyro napisał/a:
Skąd ja to znam... :hmmm:

jak to skąd?
opowiadałem Ci ostatnio jak to jest :mrgreen:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-19, 12:45   

Nie odpowiadam na zaczepki, w Krzeczowie będę bił i patrzył jak puchnie :hahaha: Pzdr.

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2007-07-19, 15:33   

spyro napisał/a:
w Krzeczowie będę bił i patrzył jak puchnie

hehehe w Krzeczowie to Ty będziesz p:pijacy:
a puchnąć to Ci będzie brzuch od piwa :hahaha:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-19, 23:04   

to napewno... Tym razem zamknę okna w aucie jak już będę leżał dogorywając w nocy...

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2007-07-20, 10:55   

spyro napisał/a:
Tym razem zamknę okna w aucie

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

No dobra ale wróćmy do tematu podłogi - mi też by się zabieg czyszczenia tych odpływów przydał ale najpierw muszę chyba wziąć urlop. No chyba że ktoś ma ochotę wpaść do mnie i spędzić dzień w mojej Ventce? Oprócz niewątpliwej przyjemności popracowania przy najwyższej Ventce w kraju gwarantuję mały zapasik złocistego trunku :mrgreen:

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2007-07-20, 22:16   

spyro napisał/a:
wymontuj siedzenia,

może to głupie pytanie, ale jak to zrobić?? Gdzie sa śruby mocujące?? Wiem że metodą prób i błędów sam do tego doszedłbym, ale wolę zapytać, tak po prostu na przyszłość

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-07-20, 23:24   

Nie ma głupich pytań, moga być tylko głupie odpowiedzi.
Wymontowanie jest proste, przy podłodze zobaczysz dokładnie na samym środku siedzenia śrubkę... Odkręcasz ją i gotowe, możesz wyciągnąć fotel, dokładnie chodzi o to , że ta śrubka blokuje możliwość przesunięcia fotela do końca do tylu, po jej zdjęciu fotel wysuwasz z prowadnic i gotowe, możesz go wytachać z autka. Postaram się fotkę strzelić o co mi chodzi.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2009-04-06, 20:16   

spyro napisał/a:
To mnie zdziwiłeś, bo powiem szczerze, że póki miałem podłogę jak ser szwajcarski, to miałem problemy o których piszesz czyli wilgoć, szczególnie po deszczach czy myciu auta. W tej chwili gdy podłoga jest cała zrobiona nowo, do tego nowe progi, nowe odpływy, w tej chwili jest suchutko jak na pustyni... Także chyba coś w tym jest...

Spyro dzisiaj właśnie odkryłem że podłoga to ser szwajcarski do roboty wraz z progami,czy orienujesz się ile będzie mnie kosztowała taka naprawa,orientacyjnie?
Lepiej wiedzieć i przyszykowac się, w gre wchodzi nawet warsztat poza miejscem mojego zamieszkania aby był rzetelny i sprawdzony no i w ramach rozsądku????

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-04-06, 21:45   

krzysiekjg, w ŁDZ mogę Ci śmiało polecić, ale czy chce i się tyle kilometrów jechać? Jeśli tak to śmiało polecam gościa.

Myślę że tysiaka to lekką ręką wydasz.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2009-04-08, 15:36   

Pytanko czysto techniczne?
Czy do naprawy podłogi można kupić w sklepie części "zamienne" czy blachaż naprawia to na zasadzie wspawywania wyprofilowanych przez siebie blach,jak to wygląda bo niemam pojęcia?!

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-04-08, 17:33   

a na jakiej zasadzie dzialaja te zaslepki w podlodze?? jak one sa cale bez dziurek do odprowadzania :P

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-04-08, 20:05   

krzysiekjg napisał/a:
Czy do naprawy podłogi można kupić w sklepie części "zamienne" czy blachaż naprawia to na zasadzie wspawywania wyprofilowanych przez siebie blach,jak to wygląda bo niemam pojęcia?!

Z tego co wiem bo blacharz wspawuje swoją blachę i w miarę możliwości odpowiednio ją profiluje.

lesny1982 napisał/a:
a na jakiej zasadzie dzialaja te zaslepki w podlodze??

Nie mam pojęcia....ale mi np wyrządziły więcej szkody niż pożytku.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-04-08, 22:49   

nie kupisz gotowców, dlatego warto znaleźć blacharza z polecenia, który jest sprawdzony w tej materii, bo jak mu się nie chce i zrobi to na od... się to wszystko się rozpitoli po pół roku.

Zaślepki w podłodze działają świetnie - w nowym aucie a niestety po nastu latach są do du...

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2009-04-15, 13:30   

lesny1982 napisał/a:
a na jakiej zasadzie dzialaja te zaslepki w podlodze?? jak one sa cale bez dziurek do odprowadzania :P

Jeśli chodzi o otwory w podłodze to dowiedzialem sie od znajomego blacharza ze to sa otwory do mocowania elementow na prasie jak montuja auto i nie maja nic wspolnego z odprowadzaniem wody. :megafon:

lesny1982 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-04-15, 17:39   

no to si mozna je zaspawac :brawa:

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2009-04-15, 19:12   

:oklaski: mozna mozna :oklaski: to samo mówił mi blacharz

lesny1982 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-04-15, 19:21   

no to jutro po pracy szukam jakiegos magika ktory zrobi mi to w jeden dzien :faja:

Sadzik 
Ventofan

Silnik: Diesel xD
Wysłany: 2009-04-15, 19:25   

Mi jedna za siedzeniem pasazera zaslepka wypadla podczas jazdy bo ja zezarlo na okolo i pojechalem do znajomego blacharza i zaspawal i jest w pytke :)

Nowy Bolid Nabyty

Mazda 323 BJ 2,0 CiTD

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-04-15, 22:11   

lesny1982 napisał/a:
no to jutro po pracy szukam jakiegos magika ktory zrobi mi to w jeden dzien :faja:

Od kiedy ja swoje zabezpieczyłem, zniknął problem mokrej podłogi i w autku jest suchutko-serdecznie polecam ;)

Odpowiedz do tematu