Wysłany: 2009-05-15, 17:51 Nowa skrzynia inne przełożenie
Sypneła ni sie skrzynia wymieniłem na druga od golfa II 1.8 bo były identyczne (przełóżenia też), ale sie okazało że inaczej sie jeździ:D. PO sprawdzeniu okazalo sie że stara skrzynia była od jakiegos innego samochodu juz nie pamietam nazwy. I teraz problem. Wczesniej na 5 biegu przy 3 tys. obr/min jechalem 120 ( wydaje mi sie ze na temtej skrzyni oszukiwał predkosciomierz) teraz na tej od golfa 120 jade przy 3,7 tysiaca obr/min. Jesli by kos mógl sprawdzic i napisac to bede wdzięczny. Przyzwyczaiłem sie troche do jazdy na niskich obrotach i teraz to dla mnie troche glupio , ale kopa ma lepszego i wyprzedza sie fajniej tylko na trasie jak jade 120 to jakos te obroty mi sie za wysokie wydaja ( i teraz bedzie wiecej palil , a wczesniej to góra 9l gazu na 100)
I dodam jeszcze ze na tej nowej skrzyni na 5 biegu obie wskazówki poruszają sie tak samo czyli jak od predkosciomierza jest pionowo to na obrotomierzu też i ruwnomiernie sie wychylaja
Ostatnio zmieniony przez bebos 2009-05-15, 17:54, w całości zmieniany 2 razy
ok wielkie dzieki widac definitywnie ze na piątce przy 120 ma ponad 3tysiaki i to grubo wiec chyba jest ok chociaz przyznam ze u mnie jest wiecej obrotów ale to może prędkosciomierz przekłamywac.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-05-15, 18:34
silverek napisał/a:
to vento jednego naszego kolegi z forum
Hmmmmm.....skąd ja znam ten filmik
bebos napisał/a:
na piątce przy 120 ma ponad 3tysiaki i to grubo wiec chyba jest ok
Dokładnie 3400obrotów
U mnie przy 3 tys obrotów jest jakieś 109km/h....100km/h jest przy 2800obrotów i zawsze tak latam.
bebos, z tego co piszesz to miałeś skrzynie od golfa....kumpel ma 1.6 i jemu tak popierdziela....też ma 120 przy 3 tys.....jak mu wskazówka przekroczy leciutko 3200 obrotów to leci już 130km/h-jak dla mnie super skrzynia i bardzo ubolewam że takowej nie posiadam.
A swoją drogą ten golf ma silnik 1.6 75KM i dłuższe przełożenia niż u mnie
A z drugiej strony jeśli lecisz 120 przy 3700obrotów na nowej skrzynie to jakoś mało jest...powinieneś mieć 130km/h i to z lekkim groszem
Silnik: PAROWY Pomógł: 10 razy Wiek: 49 Dołączył: 29 Mar 2008 Posty: 733 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2009-05-15, 18:47
ale ma lzej jak sa miejsze przelożenia nie meczy sie tak motor ja tak mysle
chodzilo mi o to ze troche wyzsze obroty bo co da ze bede mial 2500 przy 120km ale ile najpierw trzeba cisnąć zeby go bujnąć
Ostatnio zmieniony przez silverek 2009-05-15, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Wy tu o obrotach i kilometrach - ale oprócz skrzyni to w tym wszystkim ważny jest jeszcze rozmiar kół - także przy poównaniach bierzcie pod uwagę i to
u mnie na 5 obie wskaówki stoją prawie idealnie w pionie - koła 14 185/60
już chyba gdzies pisałem ze kumpel ma ventylka z identycznym silnikiem i jak jechałem jego samochodem to sie przyzwyczaic nie mogłem do tych jego "wskazówek"...
a jak sie kiedyś sprawdzaliśmy to on mówił że 190 kh jechał a ja tylko 160 - a nie wyprzedził mnie ani razu
on miał R13 a ja R14 jak widać różnica jest ogromna:
http://www.v10.pl/narzedz...u,opon,204.html
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-05-23, 08:00
zlotykamil, ale seryjne koła czyli takie jak zaleca producent to 175/70R13, 185/60R14 i 195/50R15 sa praktycznie identyczne jeśli chodzi o średnicę....ich różnice to 2-3mm.....czyli kwestia mniej lub bardziej zużytego bieżnika Różnią się tylko stosunkiem felgi do gumy
hmm ktos od nas z forum aplikowal 5ty biego z diesla i wlasnie bylo tak jak na tej focie z www.vaglublin.pl , bardzo mnie interesuje to rozwiazanie bo naprawde bylo by to dla mnie wygodne i oszczedne, a jeszcze dodam ze kolega w golfie mk2 1.8 90KM mial skrzynie na ktorej jechal ok 150 km/h max ale do 120 szedl jak opentany... chyba jest kilka rodzajow skrzyni? U mnie jest jak u tygrysa 3000obr. i okolo 105, 110 km/h
A potem powstaja bajki jak to jechalem 220km/h i jeszcze byl zapas gazu
A do klekota to przydalby sie 6 bieg...
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
on jeździł wtedy na letnich R13 jak sie nie myle to 175/65 a ja stare zimówki docierałem 185/70R14 i różnica wychodzi ok10% - plus troche róznicy na licznikach i
bradley napisał/a:
A potem powstaja bajki
zgadzam sie
bradley napisał/a:
A do klekota to przydalby sie 6 bieg...
nawet przy podtlenku LPG też by był często wciskany...
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum