Wysłany: 2009-05-17, 18:38 Ventyl 1,8 GT by wojtekgtd
MODEL: VW Vento
SILNIK: 1.8 ABS
MOC: 66kW
MODY POD MASKA: seria
ZAWIESZENIE: gwint TA Technix
UKŁAD HAMULCOWY: seria - 4 x tarcza
KOLA: szeroka stal 16x9' + opony 205/45
NADWOZIE: w dobrym stanie, lotka z klapy pójdzie out
WNęTRZE: skóra
AUDIO: póki co brak
ZMIANY PRZEPROWADZONE: wszystko opiszę w temacie
PLANY: za dużo by o nich pisać
Witam wszystkich. Przez ponad dwa lata jeździłem i modziłem Golfa III 1,9 GTD. Służył mi wiernie i cały czas służy ale stwierdziłem że nadszedł czas by zająć się innym autem. Dlaczego vento? Chodził mi po głowie od dłuższego czasu, podobnie jak Golf XX Jahre i Colour Concept. Na ten egzemplarz trafiłem przypadkiem i stwierdziłem że będzie dobrą bazą do modów, tym bardziej że mało jest ventylów na ulicach. Musiałem go uratować przed rozbiórką na części. Jak każde kilkunastoletnie auto ma kilka wad ale mam nadzieję że wkrótce się z nimi uporam. Ventyl powstał w 1993r. i z dodatkowego wyposażenia posiada wspomaganie kierownicy, elektryczne lusterka, elektryczną regulację wysokości świateł, MFA, centralny zamek i klimatyzację. Wg licznika przejechał 210 tys. km.
Póki co zdjęcia z aukcji, wkrótce dojdą nowe:
Maj 2009r.
Ventyl trafił w moje ręce i zaczęło się usuwanie usterek i planowanie kolejnych kroków:
Po kilku dniach zaczęły przychodzić zamówione paczki:
Fotki z prac nad założeniem gwintu i felg:
Po kilkudziesięciu kilometrach gwint się ułożył i trzeba było go podkręcić bo felgi tarły o nadkola, tak więc póki co Vento stoi wysoko ale po zrobieniu nadkoli to się zmieni. Potem próbowałem odświeżyć lakier. Oto co z tego wyszło:
Wkrótce kolejne modyfikacje.
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2009-05-17, 19:48
No no i powitać kolejnego vento maniaka za "ocalenie" vento masz jusz wielki plus ,widać że auto masz nie tylko do przemieszczania się
Co do wyglądu zewnętrznego to po wywaleniu lotki z tylnej klapy wywalił bym jeszcze nakładki nadkoli bo przy tj feldze wsio się zlewa z oponami i z daleka wygląda jak by byłu opony z zetora założone, ale to tylko moje zdanie
Co do koloru to jest to jedyny i najładniejszy kolor vento.
Powodzonka w dalszych planach ,i czekamy na foty z postępów.
Wąski 2, podziękował Planuję poszerzyć nadkola i wtedy sierpy pójdą out.
Kilka fotek mojego drugiego auta i wnętrza które już przerzuciłem do Vento :
grzybek31, to że długo wisiało jeszcze nic nie znaczy Auta w ciemno nie kupiłem, wiem jakie ma wady i z czasem się z nimi uporam. Alu póki co nie planuję, szeroka stal bardziej mi się podoba. A jakbym miał brać alu to chyba tylko Borbet A z polerowanym rantem lub całe w polerce.
Ostatnio zmieniony przez wojtekgtd 2009-05-17, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnie zmiany:
- płyny i filtry ogarnięte (dzięki Włochaty ), duperele w zawieszeniu ( tuleje, końcówki drążków, końcówki stabilizatora) ogarnięte (dzięki Pastor ), ustawiona zbieżność i kąty
- powrót do stali 14' , w 16' wprowadzę pewne zmiany , chyba że wypali opcja z innymi felgami ;-)
- hamulce rozebrane i wyczyszczone żeby lepiej chodziły
- znaczki na czarno, blendy i przednie kierunki na czarno, przednie lampy na czarno
- założony stożek
- wymieniona blaszka zabezpieczająca linkę sprzęgła, stan starej wskazywał że lada moment się wysra
- zakupione reparaturki tylnych błotników i ori błotniki przód (posłużą jako dawcy samych łuków), pod koniec tygodnia Ventyl leci do blacharza na poszerzanie nadkoli i inne poprawki.
Obecny wygląd:
Ostatnio zmieniony przez wojtekgtd 2009-06-10, 23:01, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2009-06-12, 15:20
Wiem ale Borbet A to jest kultowa fela....sam będę szukał w niedalekiej przyszłości 16 cali z rentem hehe Ja mam 15 z rantem 2,5cm chyba i wygląda super jak dla mnie ale jest za wysoko buda...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum