Wysłany: 2006-09-10, 22:11 przegrzewający sie silnik a uszczelka
posiadam vento 1.9Td rocznik 93 od jakiegos czasu przy prędkości powyżej 100km/h motor lapie temperature do 95-100stopni. zauwazylem wycieki plynu spod uszczelki pod glowica, wymienilem czujnik i termostat, stwierdzilem tez zle zalozony pasek na pompie wodnej więc go przelozylem prawidlwo(co za baran go zakladal) alenic nie dalo wydaje mi sie ze jest juz i tak do wymiany sprezyna na alternaorze jest wyciagnieta na maxa.
mam pytanie czy mozna samemu wymienic uszczelke i czy trzeba za kazdym razem planowac glowice ostanio nie mam zaufania do majsterkow.
pomozcie,z gory dzieki hey
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-09-11, 01:43
Glowica powinna byc raczej planowana(zwlaszcza jak wycieka plyn-bez powodu tego nie robi...)-co z tego jak zalorzysz nowa uszczelke jak moze Ci ja wywalic przez to, ze glowica nie byla splanowana...-szkoda kasy i czasu. Jak bedzie splanowana masz pewnosc. a wymienic samemu jesli sie trosze na tym znasz, to raczej nie ma problemu
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-11, 08:57
Powinno isę splanować dla właśnego bezpieczeństwa, w sensie takim, że za chwilę możesz mieć to samo. A co d wymiany samemu, jak umiesz.... Ja tam bym się bał tego zrobić samemu
ogolnie to jade na ksiazce krok po kroku, z ta glowica to popytam gdzie i za ile
orientujecie sie moze czy potrzebna jest wymiana paska rozrzadu mieniany byl rok temu a niektorzy mowia ze zaklada sie tylko raz
Planowanie i sprawdzenie szczelnoci głowicy we Wrocławiu jakieś 100zł- wymiana uszczelki pod głowicą u TD to jakieś 150-200zł , dolicz do tego pasek rozrządu , napinacz , nowy uszczelniacz + lepiej by było wymienić uszczelniacze na zaworach jak już robić to raz a dobrze lepiej sam się za to nie zabieraj . Pozdrawiam.
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-09-11, 20:29
Jeśli zdecydujesz się na warsztat (dobry), sami stwierdzą, czy głowica kwalifikuje się do planowania, czy nie, możesz spróbować sam to określić, kładąc ją na idealnie gładkiej powierzchni i nie stwierdzając szpar. Dobrze robić to na szybie, którą obejrzysz od spodu i masz obraz całej powierzchni styku głowicy z uszczelką. Planowanie za każdym razem to gruba przesada, choć taki pogląd pokutuje u wielu mechaników. Jeśli będziesz umiał rozróżnić fazy rozrządu w/g położenia wałka i zaworów, to możesz pobawić się sam, jeśli nie - odradzam samodzielne grzebanie. Nigdy bezgranicznie nie wierz znakom, bo różnie z tym bywa, trzeba widzieć położenie wału i wałka i wiedzieć, że jest prawidłowe. Do tego ważny jest moment obrotowy przy dokręcaniu szpilek głowicy i równie ważna - kolejność ich dokręcania. Jeśli wiesz to wszystko ...
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 113 Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-09-11, 21:06
Co do głowicy to uwazam że powinno się splanować głowice i sprawdzić szczelnośc po to tylko żeby nie wracać do tego tematu jeszcze raz,jeżeli chodzi o pasek rozrządu to jeśli nie był zaolejony i napinacz jest sprawny to śmiało można go założyc i bedzie smigał,zresztą przecież nie jest stary jeśli ma rok.Do tego wymienił bym uszczelniacze i pierścionki zwłaszcza jeśli często go przegrzewałeś.
jezeli chodzi o fazy rozrzadu to bym najpierw sprawdzil przed sciagnieciem paska czy wszystkie naciecia sie zgadzaja, jezeli tak to wszystko powinno byc w pozadalu. podobno vw wypuscil odowiednie przyrzady do blokowania pompy i walka rozrzadu oczywiscie warsztaty sa zaopatrzone w takie cudenka,ale niewykluczone tez ze mozna to dorobic.
teraz sprawa uszczelki posiada ona trzy dziurki czyli z tego wynika ze jest najgrubsza,
zbyt czeste planowanie moze sie skonczyc (nie wiem moze sie myle)
co do tej szyby to wydaje mi sie ze to jest calkiem dobry pomysl
POZDRO
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-09-12, 00:08
no nie... to mi sie nie udalo-ale nitro jak najbardziej troszke ropy z traktora spuszczone do tego, zeby sie nie zatarl i sie smigalo czasami ozna bylo dolac plynu chamulcowego do mieszanki-wtedy pachnialo tak jak na stadionie Uni z tlumika hihi... tylko, ze na dizen dzisiejsy motorynka stoi bo umarla...
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum