Mam takie pytanko do tych co nie mają klimy ani air conditionera, czy jak dacie na niebieskie pole czyli w teorii zimne powietrze a w praktyce powietrze z zewnątrz to czy to powietrze jest choć trochę chłodne chociażby z samego powiewu? Bo u mnie jest gorące, dzisiaj stałem dobre 30 min w korku i masakra, ponad 100stopni na zegarze, ze mnie się leje, pomyślałem więc włączę na "4" zimne powietrze to się ochłodzę trochę i tak było przez parę sekund a potem gorące powietrze buchnęło w mnie tak jakby przeszło przez nagrzewnicę. Jak sprawdzić czy powietrze zasysane pomija nagrzewnicę?
U mnie jest to samo.
Tzn nie wiem ile stopni ale jak jest upał na maxa to wieje ciepłym powietrzem.
Pytanie czy to coś mimo wszystko daje czy nie? Sam się zastanawiam.
No bo niby wieje ciepłym ale nie bardziej ciepłym niż na zewnątrz.
A przynajmniej jest cyrkulacja
W korku to się nie sprawdza ale w czasie jazdy chyba jednak coś daje.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-06-30, 18:31
Tzn jak stoisz w korku to i tak Ci zimne nie poleci bo to nie jest klima.... ja jeszcze nie miałem tak żeby na zimnym ustawieniu tak mi buchnęło gorącem, jest ciepłe ale nie gorące
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-06-30, 18:32
piotrek_inf, u mnie jest tak że gdy furka stoi w garażu a na dworze jest upał to z nawiewu leci zimne powietrze....można nawet długo jechac i powietrze będzie w miarę rześkie....ale niestety jak sie gdzieś nagrzeje na parkingu to już tak kolorowo nie jest.
Wydaje mi się, że tak jest i powinno być. Powiem szczerze, że TERMOTRONIC to nic innego jak zwykły nawiew i mam u siebie podobnie. W takie upały 30 st. tylko klima ratuje
Wydaje mi się że nie ma żadnej różnicy, sprawdzałem. Dlatego chcę wiedzieć jak sprawdzić czy powietrze zasysane omija nagrzewnicę? Można to jakoś zobaczyć bez rozbierania deski?
U mnie wieje cieplym, a jak dam na czerwone to wieje bardzo bardzo goracym
Jak auto stoi w cieniu czy garazu to wieje zimnym. No cos, tak ma byc. A jak chce sie szybko ochlodzic to otwieram szyber na maxa i moja szybe w drzwiach i jest szybka cyrkulacja
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
aha, jeżeli nie ma różnicy to może i jest jakiś problem. Pamiętam w służbowej cytrynie też cały czas mi buchało ciepłe powietrze. Pojechałem do magika, który odciął przewód od nagrzewnicy i zabezpieczył go ściągaczem... później miałem tylko zimne powietrze.
No raczej nie inaczej
U mnie przy utrzymywaniu predkosci 180-200 temperatura wody stoi jak wryta 90C. Gorzej z olejem
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-07-01, 11:38
No ale to i tak za dużo, nie powinno przekraczać stówki, z tego co się naczytałem 95 st i powinno załączyć wentylator i chłodzić wodę. Ale może się mylę
U mnie bardzo szybko się załącza. Tak jak napisał cinek82, w okolicach 95st.
W korku włączam nawiew max na 2 biegu. Wieje gorącym powietrzem, które nie dość że jest gorące na zewnątrz (30st) to jeszcze ogrzewa się od komory silnika.
Opuszczam 2 szybki , szyberdach odsuwam i modle się o powiew wiatru.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-07-01, 16:31
Zawsze bez klimy będzie leciało gorąco powietrze. Zasysa Ci je z miejsca które jest blisko silnika, więc ukrop murowany. TO jest niestety ogromny minus braku klimy ;(
Bylem dzis na rowerze. Debowiec, Szyndzielnia, Klimczok. Piekna sloneczna pogoda. A jak zaczalem zjezdzac to zaczelo padac. Przez 10km wracalem do domu w deszczu, nawalnicy, burzy. Bylo ekstra
Uzywany thermotronic mozna wyrwac za 500-600zl
Myslalem, ze thermotronic jest prosta klimatyzacja ze sterowaniem recznym (pokretelko) a to sie okazuje, ze to tylko steruje klapka ile ma byc w aucie. Bez sensu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum