mam pytanie jak rozpoznać czy mam do czynienia z silnikiem 1.9 GTD (75KM) czy
1.9 TDI (90KM) w modelu VW Vento z 1993. Konkretnie nie jestem pewien czy w
93 roku silnik miał już plasykową osłonę z napisem 1.9TDI. Poczym jeszcze można to rozpoznać.
Pomógł: 7 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Maj 2006 Posty: 101 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 2006-09-09, 11:15
Ja mam ventke z 94 roku i nie jest to TDI. Na silniku nie ma osłony plastykowej, a koło wlewu oleju jest naklejka z napisem TURBO DIESEL. Dodatkowo kiedyś podczas sprzątania bagażnika natknąłem się na nalepkę z parametrami silnika, gdzie napisana jest także moc. Naklejka ta jest u mnie w bagażniku pod dywanikiem (obok koła zapasowego). A tyle powiem, że nie natknąłem się jeszcze na TDI sprzed 95 roku, ale mogę się mylić.
"Przełomowym momentem w historii serii było wprowadzenie w 1993 roku jednostki wysokoprężnej TDI z bezpośrednim wtryskiem. Dzięki temu udało się połączyć doskonałą dynamikę i bardzo niskie zużycie paliwa."
ale niewiem jak ten silnik wygląda (z 93) jak by ktoś miał 1.9 TDI z 93 to niech napisze czy ta plastykowa osłona czy nie na silniku.
jak mi się zdaje to 1993r. nie pakowali TDi do Vent , a pozatym łatwo się dowiedzieć TDi miały kostke diagnostyczną na 16 pinów i możesz sprawdzić Vagiem i zrobić diagnoze silnika , a w GTD i TD diagnozy nie zrobisz , pozdrawiam. Jeszte jedno linke gazu masz ? jak tak to nie masz TDi , sprawdź czy masz linke gazu.
A powiedzcie ktory ma Intercooler ? Bo mi sie zawsze wydwalo ( ale moglem tkwic w błędzie ) ze oznaczenie silnika TDI to skrót od Turbo Diesel Intercooler... VW opatentowalo nazwe TDI za którą inni producenci daliby sie zabic . Wlasciciele Volvo i zapewne innych aut zapytani o silnik mowia 1.9 TDI a fabryczne oznaczenie to 1.9 TD z dopiskiem intercooler.
_________________ W sercu mym na zawsze ----------------> VENTO
TDI-no to napewno turbo diezel z intercooler'em .a ze niemcy to potatentowali to pojecia nie mialem ...
Zobacz ze oznaczenia TDI maja tylko auta koncernu VAG. Inni porobili cos w podobie typu JTD, TDCi... Kopiuja nawet pomysł Volkswagena co do oznaczania mocy. VW oznacza moc silnika kolorujac literki w symbolu TDI np cale srebrne TDI to 90 KM, srebrne TD i czerwone I to chyba 105 lub 110 KM , srebrne T i czerwone DI to 130 KM. I nie wiem ale widzialem jeszcze wszystkie trzy czerwone TDI nie wiem jaki to silnik ale chyba w golfie V to widzialem. Nie wiem tylko czy koles sam sobie nie przykleił ( na lodówke )
_________________ W sercu mym na zawsze ----------------> VENTO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum