Mam mały problem z oświetleniem tablicy rejestracyjnej, tylnej rzecz jasna.
Otóż spaliły mi się żaróweczki w dwóch lampkach, wydaje mi sie że nie były wymieniane od nowości bo jednego światełka nawet nie mogę odkręcić i wydaje mi się, że będę musiał to poprostu wyłamać. Natomiast drugą odkręciłem i wyjąłem, jednak mam problem z wyjęciem żaróweczki z obudowy. Nie wiem czemu ale wszystko tam się klei, jaka jest tego przyczyna to też nie wiem.
Proszę o radę.
Mam też pomysł na zastąpienie standardowego oświetlenia tablicy jednak nie mam pojęcia jak to dokładnie zrobić ( chodzi mi o montaż i legalność takiego czegoś).
Mianowicie myślałem o zamontowaniu nad tablicami krótkiego neonu ( tu sie pojawia problem montazu i podłączenia zasilania) koloru czerwonego (biały byłby chyba za jasny a czerwony podkreślałby to, że coś w ogóle jedzie.
Tutaj też proszę o radę.
Może istnieje jeszcze jakiś inny sposób na oświetlenie tablicy. Może to szczegół, ale policja może sie przyczepić to takiego czegoś.
Te żaróweczki są po prostu takie wciskane, więc musisz, jak ręką nie idzie, złapać czymś, ścisnąć lekko i pociągnąć. Ja też kiedyś nie mogłem wyciągnąć, ale przez szmatkę dało rady - trochę się nagimnastykowałem, ale wyciągnąłem. I nie kombinuj lepiej nic z tym oświetleniem, bo szybko możesz się dowodu pozbyć. Mi jedna lampka nie świeci - spaliła się. I nie chce mi się jej wymieniać. Najwyżej, jak mnie niebieski złapie to wtedy wymienię, bo przecież skąd wiedzieć mogłem, że mi się żarówa spaliła?
to czeka mnie wizyta na szrocie w poszukiwaniach nowych lampek. Jedną będę musiał żywcem wyrwać bo nie da się tego odkręcić.
Mimo wszystko dzięki za odpowiedź
no to wykręcasz i po kłopocie.
Są dwa sposoby:
1. Odkręcasz dwie śrubki i kobinerkami łapiesz delikatnie i wyciągasz.
2. Odkręcasz śrubki a od wewnętrznej strony wypychasz tą osłonkę i masz łatwiejsze wyciągnięcie tej żarówki
no to wykręcasz i po kłopocie.
Są dwa sposoby:
1. Odkręcasz dwie śrubki i kobinerkami łapiesz delikatnie i wyciągasz.
2. Odkręcasz śrubki a od wewnętrznej strony wypychasz tą osłonkę i masz łatwiejsze wyciągnięcie tej żarówki
Właśnie o te śrubki mi chodzi:P
jeden klosz jest niemożliwy do odkręcenia, chyba że jakimś cudem WD40 od środka by pomogło to wtedy tak.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-07-23, 09:20
Jeśli jest tak że wkręt obkorodował do tego stopnia że nie chce wyjśc to osobiście uważam że lepiej to wszystko rozebrac, wyczyścic i zabezpieczyc bo szybko rudy wyjdzie na klape w widocznym miejscu.
Jaki jest symbol zarowki w podswietleniu tablicy? W5W ?
Bo spalila mi sie jedna.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
No, z tym bym był ostrożny, bo ja kiedyś miałem takie z metalową obramówką na dole. przełożyłem kostki jak kupowałem nowe lampy i teraz aktualnie mam jedną taką, a drugą inną. I to o różnych mocach, bo inaczej się tego nie dało kupić, ale jakoś jest
W bagazniku jest rurkowa, a w postojowkach jest T10 (W5W), chyba bede musial to rozkrecic
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-08-24, 11:35
bradley napisał/a:
Jaki jest symbol zarowki w podswietleniu tablicy? W5W ?
Dokładnie tak. Choć lepiej sprawdź najpierw czy przypadkiem Niemcy nie wymyślili Ci jakiegoś innego patentu bo jak uczy życie (i forum ) Ventki w niejednym elemencie umieją nas zaskoczyć
A w przednich ori lampach były oba rodzaje postojówek (chyba było to zależne od rocznika). Ja ostatnio kupowałem takie diodowe zamienniki: http://allegro.pl/item717...da_walcowa.html i jak na razie jestem zadowolony.
To ja mam inne postojowki, w sensie rodzaj zarowki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum