Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
zmiana glosnikow na tylnej polce
Autor Wiadomość
marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Silnik: ajm
Wysłany: 2009-07-31, 19:39   zmiana glosnikow na tylnej polce

mam dwa glosniki z przodu w podszybiu. Mam tez dwa glosniki w tylnej polce. W drzwiach niestety nie mam glosnikow - brak okablowania. Z tylu sa glosniki Pioneera o mocy muzycznej 80 w, pewnie zatem ratet output nie wiecej jak 20 w. Chce je wymienic na mocniejsze, poniewaz przy glosnym sluchaniu nie daja rady. Srednica tych glosnikow to okolo 16-17 cm. Otworow w polce nie powieksze (metal). Koledzy, co macie w swoich venciakach i co polecacie. z gory dzieki za sugestie.

Wydym 
Vento to ja!
wściekły lopez:)

Silnik: w komorze
Wysłany: 2009-07-31, 20:34   

Ogólnie z tyłu nie montuje się głośników tylko wkłada dobry przód....Przeważnie inwestuje sie około 300zł Na taki podstawowy zestaw odseparowany np:Helix db,Hertz,Sinuslive itp...I resztę na Suba i jego zasilenie...Ja na twoim miejscu bym tak zrobił odłożyć trochę wsadzić pod samo radio Helix db 62,1 na przód(przydało by się także drzwi wygłuszyć) natomiast w dziury które masz w półce porty br...I potem Wsadzić do bagaja jakiego suba i będzie gitara :D

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-07-31, 20:44   

marizaga, u Ciebie jest potrzebna zmiana półki na bez dziur. Głośniki to zamontuj sobie z przodu i w bagatku. Tyle w temacie :papa:

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-07-31, 21:18   

kiedys w aucie (MKII) mialem system dwudrozny - wysokie tony w podszybiu i srednie w drzwiach - bardzo dobry efekt, byl czysty bas nawet przy glosnym odsluchu. W venciaku niestety nie mam okablowania na drzwi. Gumy sa zaslepione, w sumie to troche zabawy z pociagnieciem kabli pod deska rozdzielcza i odpowiednim zabezpieczeniem przejsc kabla do drzwi. Dlatego bazujac na obecnym stanie (radio - sprzet jest calkiem ok), zastanawiam sie nad wzmocnieniem tylnych glosnikow. Wbrew pozorom teraz gra to wszystko ladnie gdy jest ustawione niezbyt glosno - tzn nie slucham muzyki bardzo glosno w aucie, jednak wyraznie system dzwiekowy odbiega od mojego poprzedniego auta przy glosnym odsluchu (wspomniany mk2), a w ogole nie ma porownania do fabrycznego w A4 tdi, ktorym ostatnio troche musialem pojezdzic. Dlatego najprostrzym rozwiazaniem jest wlozenie mocniejszych ale dobrych glosnikow?

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-07-31, 21:24   

to co widi i Iwomati opisuja byloby idealnym rozwiazaniem, ale i kosztownym (jesli tuba to i wzmacniacz) - tzn pewnie wiele zalezy od kosztu uslugi montazu - niestety w Poznaniu nie znam tego typu zakladow/uslugodawcow (car audio), wiem, ze mozna roznie trafic cenowo

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-07-31, 22:34   

kable pociagnac w drzwi to chwila moment i wszystko podlaczyc wiec dzialaj tam a jak chcesz wzmocnic tylnie glosniki to i tak musisz dac wzmaka wiec lepiej dac skrzynie wzmaka i dobry przod

Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2009-07-31, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

piotrek/wawa 
Ventofan
glizda

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2009-07-31, 23:28   

ja mam u siebie polke z malymi dziurami ale przerobilem ja na polke z wiekszymi otworami :P wyrzynarka brzeszczot do metalu i 0,5 wyborowki na kazdego z majstrow :D :D:D :diabełek:

vwkrzysio 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TDI AHU
Wysłany: 2009-08-01, 12:09   

ja u siebie tez miałem małe otwory ale jest coś takiego jak szlifierka kątowa :D

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Silnik: 1.8,75 B+G.
Wysłany: 2009-08-01, 21:36   

Hm.. ja robilem ostatnio tak, ze mialme w drzwiach glosniki.. chcialem miec tez z tylu.. no i sobie myslalem, ze tak jak tutaj ludzie pisali sobie podciagne kabelki tez do tylu.. ale jednak po rozebraniu wszystkichplastikow stwierdzialem ze nie wiem jak ja mam te kable pociagnac(pozatym nie moglem sciagnac tego takiego co nie jest plastikowe tylko pomarszczony jakby material) i zorbilem tak ze wylookalem ktore kable ida do glosnikow dzwiowych.. ucialem kabel zanim wchodzil w ta kostke w drzwiach no i dosztuokwalem inny, ktoryy puscilem do tylu.. i teraz mam wda wyskokotonowe pod szyba przednia i jeden zamkniety w dosc sporej skrzyni(orbionej wlasnorecznuie, wyciety i wlozony bass reflex) i gra naprawde przednio.. basem porzadnie leci mimo fatelnego radioa 2x20W fabrycznego.. i teraz jesli bede cops zmienial to tyklko poporstu glosniki na lepsze bo takie rozlozenie mi odpowiada.. i moglbym go polecic :)

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-01, 21:59   

kolega mial kiedys w audi 100 na tylnej polce dwa subwoofery 30 cm, gralo to bez wzmacniacza, rewelacyjnie. Zrodlo dzwieku mial dobre i zastosowal grube kable. Bagaznik robil za pudlo rezonansowe.

Mati_89 
Pan i władca oktanów
Sie gra Sie ma :)

Silnik: 1.8 ABS 90KM
Wysłany: 2009-08-01, 23:07   

Ja wam powiem że mam u siebie na przodzie hertz w drzwiach a w bagatku suba i ci co siedza z tyłu skarża się ze sam bas słychać a na wzmaku bas na suba wcale mocno nie jest ustawiony więc ja jestem zdania że wstawienie głośników w tylną półkę to dobra sprawa, narazie ja zamiast głośników mam tam dwa br ale pomyśle w przyszłości o jakiś głośnikach.

Mati_89 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-08-01, 23:09   

marizaga napisał/a:
na tylnej polce dwa subwoofery 30 cm, gralo to bez wzmacniacza, rewelacyjnie.
rewelacyjnie bez wzmaka?? Cos mi sie nie wydaje żeby dwa głośniki o takiej średnicy dobrze zagrały pod samym radiem, które może miec mniej wiecej jakieś 4x24rms

Wydym 
Vento to ja!
wściekły lopez:)

Silnik: w komorze
Wysłany: 2009-08-02, 00:53   

Może to były Voice krafty :diabełek: 30cm na półce w Audi 100 jestem pełen podziwu :D :diabełek:

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-02, 17:51   

byly to magnaty (same glosniki), sprzet chodzil na jakims wyzszym pionieerze. oczywiscie z przodu byl sredni i wysoki ton.

Mati_89 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-08-02, 19:18   

Cytat:
byly to magnaty (same glosniki), sprzet chodzil na jakims wyzszym pionieerze. oczywiscie z przodu byl sredni i wysoki ton.

Nie wazne czy niższy czy wyższy pionieer zaden nie będzie tak mocny żeby pociągnąć nawet jednego głośnika o tym rozmiarze widi, Voice krafty nawet by dobrze nie zagrały , chyba że jakieś Riki Tiki ze spożywczego:diabełek: Te niskie i średnie tony też pewnie jeszcze pod radio :faja:
Ostatnio zmieniony przez Mati_89 2009-08-02, 19:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu