Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
oczyszczanie przewodow wentylacji - konserwacja
Autor Wiadomość
marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Silnik: ajm
Wysłany: 2009-08-11, 21:19   oczyszczanie przewodow wentylacji - konserwacja

witam, sprawa jest nastepujaca. Moj vento byl przez dlugie lata u jednego wlasciciela we Francji, ktory podobno jaral jak smok (palil papierosy znaczy). Ja tego nie robie, auto mam wyczyszczone, wyprane i zadbane, szczegolnie w srodku, jednak jest pewien problem nie tak latwy do przeskoczenia. Wydaje mi sie, ze pyl nikotynowy nagromadzil sie w rurach wentylacji (szczegolnie tych skierowanych na pasazera i kierowce ("kratki"), polaczyl sie z wilgocia lub srodkami typu dashboard cleaner w spraju i w sumie tworzy "niezwyczajna" kompozycje zapachowa, bez wiekszej checi wlasciciela :) Na kratkach tez zauwazam od czasu do czasu male fragmenty gąbki, ktora chce sie przedostac do kabiny auta wraz z powietrzem. Pytanie mam nastepujace: jak wyczyscic/odkazic wnetrza przewodow wentylacji? Czy po zdjeciu kratek (co jest chyba pracochlonne) dostane sie daleko w glab przewodow wentylacyjnych czy tylko na 10 cm, do pierwszego zakretu? Czy macie podobne doswiadczenia i jak poradziliscie sobie z takim problemem? Z gory dziekuje za wypowiedzi. Pozdrawiam

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-08-11, 21:25   

Na początek to wymień filtr kabinowy:
http://forum.vwvento.org/...ighlight=#68668

marizaga napisał/a:
Na kratkach tez zauwazam od czasu do czasu male fragmenty gąbki,

Byc może resztki filtru.

marizaga napisał/a:
Czy po zdjeciu kratek (co jest chyba pracochlonne) dostane sie daleko w glab przewodow wentylacyjnych czy tylko na 10 cm, do pierwszego zakretu?

http://www.vwvento.org/porady/zegary/index.htm
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-08-11, 21:25, w całości zmieniany 1 raz  

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-11, 21:42   

czyli kratki wentylacyjne wystarczy delikatnie podwazyc zprawej strony, by je wyjac - to moze sporo dac. Myslalem, ze trzeba odkrecac caly front deski rozdzielczej. Wiem, ze mialem okolo roku czasu temu wymieniany filter zwiazany z wentylacja - wowczas nie ja zaprowadzalem autko do warsztatu, wiec nie jestem pewien o co chodzilo. Przejrze filtr kabinowy w pierwszej wolnej chwili. Raczej problemow z sila nawiewu nie ma. Kurz tez nie leci do srodka.

Te cieniutkie fragmenty gąbki, ktore wylatuja z kanalow to jakby okladzina ich powierzchni, ktora sie strzepi, jest tlusta - tzn nasiakla sprajem do kokpitu

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-08-11, 22:06   

gąbka jest z brzegów wszystkich klapek regulujących przepływ powietrza w wentylacji. Jek się powykrusza to klapki będą świstały, warto dorobić te gąbeczki z podobnego materiału, dobra jest podkładka pod mysz z pianki gumowej.
Po wyjęciu kratek można już dużo wyczyścić, sam to robiłem. Zakładając na kawałek drutu szmatkę sięgasz prawie gdzie chcesz, warto to zrobić. Piszę to jako palacz :(

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-17, 18:57   

jak sie okazalo filtr kabinowy mial rok czasu, ale kilka garsci piasku i lisci wokol stelaza filtra kabinowego z pewnoscia pare lat. Az szkoda, ze poprzednio mechanik nie zwrocil na ten syf uwagi, bo przeciez nowy filter po chwili zaciagal sporo zanieczyszczen. Po wyczyszczeniu podszybia detergentem, wymianie filtra i oczyszczeniu kratek wentylacyjnych w kabinie - zmiana jest bardzo duza. Kilka kropel olejku eterycznego (pomarancza) w ramke filtra dodatkowo na calkiem dlugi czas ladnie odswieza powietrze. Raz jeszcze dzieki dla Tygrysisko. Przy okazji wyszlo, ze prawe podszybie (plastik) mam bez uszczelki gumowej, ktora styka sie z szyba - ale i na to cos sie poradzi. Pozdro

Odpowiedz do tematu