Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2012-12-22, 21:44
4sin, myśl dobra, kolorowo będzie napewno, ale narazie zadaje sobie pytanie jak?
Panowie a co do tajemnic to nie od razu o wszystkim możma informować, przyjdzie czas to wszyscy zrozumieją o co kaman Hormon
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2013-01-01, 18:15
Dziś z racji dużej ilości wolnego czasu w samochodzie zagościł elektryczny siłownik otwierania tylnej klapy z US który od dawna zalegał na półce w garażu. Po sprawdzeniu na krutko działa poprawnie zostało jeszcze pociągnąć wiązkę od przełącznika. A tu słaba fotka z kalkulatora
Wysłany: 2013-01-02, 21:07
4sin napisał/a:
łaaa nie wierzę , że się za to wziąłes xD D
No jednak, odleżał już swoje trzy lata na półce więc można było przystąpić do montażu
Jak pisałem została mi do podłączenia instalacja pod przyciski bo posiadam dwa w aucie (jeden w podłokietniku, a drugi w łudeczce siedzenia kierowcy) i zamierzam obydwa podłączyć oraz dociągnąć impuls do samego siłownika. Ale tym pewnie zajmęsię jutro, bo dziś postanowiłem zrobić ambitniejszy plan tzn podłączyć przycisk ryglowania drzwi który również pochodzi a US i już od lata jeździł sobie w samochodzie ale podłączonne miał jedynie podświetlenie, a fajnie by było gdyby spełniał swoją funcję Po ok dwóch godzinach pracy mogę pochwalić się już działającym ryglowaniem poniżej fotki jak wygląda to od podszewki
Wysłany: 2013-01-03, 21:31
Dziś jak planowałem zabrałem się za podłączanie siłownika klapy. Tylko miałem nie wiele czasu na tą robotę dziś. A z racji tego że chcę podłączyć siłownik pod dwa włączniki wystąpił problem w postaci niezgodności dwóch włączników w układzie. A mianowicie przycisk potrzebuje masy, a kiedy nie jest wciśnięty to ta masa ma zamknięty obwód z wyjściem na siłownik, a w momencie wciśnięcia obwód z siłownikiem tworzy plus i kiedy wciskam jeden przycisk to drugi powoduje zwarcie, ale myśle nad obejściem tego na dwa sposoby:
1 diody prostownicze na wyjściu do siłownika żeby nie cofał się prąd w kierunku przełączników
2 przekaźniki dodatkowe żeby odłączać mase
Jak myślicie który sposób będzie lepszy?
Wysłany: 2013-01-04, 16:38
Otwieranie klapy ogarnięte udało się wszystko zgrać ze sobą i działa bez zarzutu, teraz klapę można otworzyć zarówno z zewnątrz jak i ze środka, nawet dwoma przyciskami jeden zanjduję się pod klapką podłokitnika, drugi zaś w łudeczce siedzenia kierowcy tuż przy progu. Narazie wszystko zostało ogarnięte i schowane pod tapicerką, tak ryglowanie drzwi jak i otwieranie kalpy, więc prawie nic się nie zmieniło. Ale dzięki temu auto stało się jeszcze trochę bardziej funkcjonalne
Wysłany: 2013-01-05, 16:38
TT600 napisał/a:
Jeszcze fajnie jakby klapa sama się podnosiła po otwarciu I jak rozwiązałeś problem przełączników?
Myślałem nad tym ale chyba będzie ciężko coś zrobić żeby mieć taki bajer, jak coś mi przyjdzie do głowy to nie omieszkam spróbować. A co do włączników to na masie przed każdym włącznikiem dałem diodę prostowniczą 100V 1A
Wysłany: 2013-01-08, 20:30
W tym tygodniu przyszły kolejne elementy mojej układanki
niestety lustro manual, ale mam jeszcze matę, więc ją wkleję i też będzie grzać
Oprucz tego wpad nieoczekiwany fant jakim jest rozpórka, po resztkach naklejek i wyglądzie wydaje mi się że jest to WIECHERS SPORT
ogólnie stan bdb, tylko na mocowaniach do kielichów trochę rudej wznosi farbę, dlatego został dobrany lakier tylko te części będą wypiaskowane i pomalowane, a rurka zostanie bez malowania
Wysłany: 2013-01-09, 22:56
ale wiem kto zgarnął Ci z przed nosa tamtą z forum golfa Z przesyłką dałem 100PLN, i narazie nie jest na sell bo zdaje się że będzie pasować do mojej fury
Wysłany: 2013-02-26, 22:29
Mały aktual
Narazie w ventce nic się nie zmienia i rzadko opuszcza garaż zimową porą, co nie znaczy że nic nie będzie sią dzaiało Dziś przyszła kolejna paczuszka a w niej jednomas z ABFa. I w związku z tym mam pytanie czy zakładał ktoś z forum jednomas zamiast dwumasa i jakie sprzęgło zastosował z G60 czy VR6? Bo czytałem już trochę na ten temat i nie wiem które brać? W obu zestawach docisk i łożysko są takie same, a różnica tkwi w tarczy, z VR6 ma twardsze sprężyny i boję się że będzie szarpać lub jeszcze coś innego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum