Witam wszystkich mam takie pytanie, bo dawno mnie tu nie bylo, poniewaz mialem dachowanie moim ventemal jakos mam sentyment do niego i kupiłem drugie. Chcę ogolnie troche je obniżyć i chciałem abyscie mi podpowiedzieli jakie kupić zawieszenie do niego, oraz mniej wiecej koszt takiego zawieszenia.Mowie rownież ze chce kupic alufelgi 15" szerokosc to okolo 6,7/7 " o opone bede mial mysle 195/55. wiec jak ktos sie tym interesuje niech podpowie mi dokladniej
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-02-18, 12:19
Przymierzam się do wymiany sprężyn z przodu na -40. Zawieszenie jest to po 08.94 a sprężyny, które chcę założyć z przed. Co muszę dokupić żeby to zgrać? Czy będzie to całe kompletne mocowanie mcperson'a czy jakiś pojedynczy element? Robił ktoś z Was taki "zabieg"??
Guma z łożyskiem i talerzyk do sprężyny. Tyle potrzebujesz do zmiany.
dokładnie tyle potrzebujesz żeby to zgra, ale jak już to robisz to sprawdź stan osłon i odbojów, bo i to za jednym zamachem możesz wymienić żeby gdzieś później się nie krzanic a koszt tego niewielki.
Tak, na pierwszym zdjęciu masz poduszkę starego typy. Potrzebny Ci będzie jeszcze talerzyk, taki metalowy co idzie pomiędzy sprężyną a poduszką,
taki jak tu http://auto-truck3.pl/product.php?id_product=3869
Panowie pytanie za 1000 punktów.. Mam cholernie twardy tył.. i komplet springów obniżających.. chyba -60/-40.. Amory "żółte" z przodu.. i ori sprężymy.. Czy jak założę te obniżające do tych amorków, to nic się nie stanie ? Nie stracę na żywotności amortyzatorów ? Rozwiązanie takie dlatego że nie chce gwintu.. twardo będzie a auto używam na codzień i nie raz jest w trasie..
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2012-02-20, 22:09
zależy co masz na myśli mówiąc zółte amortyzatory jest to jakaś konkretna firma zawieszeń sportowych do zwykłych amorów możesz założyć springi max -40mm nic wiecej .
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-02-20, 22:17
Hormon, zB3ig, dzięki za info. Mam już te sprężynki u siebie i co się okazało nie będzie mi nic potrzebne. Raczej podejdą na to co jest. Górny zwój (mierząc po wewnątrz) ma ok 65mm. Ale wymiana będzie musiała poczekać.... ze dwa tygodnie:(
Panowie pytanie za 1000 punktów.. Mam cholernie twardy tył.. i komplet springów obniżających.. chyba -60/-40.. Amory "żółte" z przodu.. i ori sprężymy.. Czy jak założę te obniżające do tych amorków, to nic się nie stanie ? Nie stracę na żywotności amortyzatorów ? Rozwiązanie takie dlatego że nie chce gwintu.. twardo będzie a auto używam na codzień i nie raz jest w trasie..
czy - 40 czy -60 i tak amorki po du..e dostaną, oczywiście mniej na -40, komfortu takiego jak na ori springach i tak nie utrzymasz, sprężyny obniżające są twardsze. A co do twardego tyłu może masz amorki gazowe?
to pewnie masz sztywniejszą wersje sprężyn, tam bodajże ze trzy klasy twardości idą. o ile masz oryginalne i nie odchodzi ci jeszcze farba to możesz sprawdzić na nich czy masz jakąś plamkę kolorową na czarnej sprężynie, bodajże czerwona oznacza sztywne, pomarańczowa miększe, i jeszcze jakiś kolor był nie pamiętam.
Wysłany: 2012-02-22, 23:27
MaxS napisał/a:
A można trochę skrócić standardowe sprężyny?
Słyszałem, że niektórzy skracali sprężyny przeważnie o jeden zwój. Nie wiem czy jest to w stanie obniżyć samochód... Też nad tym myślałem lecz szybko mi przeszło. Obcinając więcej ryzykuje się tym, że sprężyna w czasie jazdy wyskoczy z mocowań w momencie rozprężania i z opinii nieraz wychodzi, że seryjna cięta zachowuje się gorzej niż taka typowa skrócona. Widziałem kiedyś na wulkanizacji jak facet podniósł samochód podnośnikiem to sprężyna z przodu latała luźno. Przy opuszczaniu jeden ustawiał (właściciel) a drugi opuszczał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum