Silnik: 1.8eLPeGie Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 12 Sie 2011 Posty: 128 Skąd: Bialystok
Wysłany: 2011-10-18, 07:31
Szyby to raczej folią kolego, z tego co pamiętam, tylne możesz przyciemnić chyba nawet w 100% boczne przednie jakoś mniej a przednia tylko orginał, ale głowy akurat za to nie dam
Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2011-10-18, 07:35
KondziorR napisał/a:
Szyby to raczej folią kolego, z tego co pamiętam, tylne możesz przyciemnić chyba nawet w 100% boczne przednie jakoś mniej a przednia tylko orginał, ale głowy akurat za to nie dam
przednie boczne i przednia szyba według przepisu musi mieć 75% przejżystości
jeżeli masz te szyby tzw. zielone to już nic z nimi nie powinieneś robić.
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
a jak to prawidłowo zrobić samemu? macie jakieś linki do takich poradników? bo ja kierując się poradami z opakowania po takowej foli zmarnowałem całą rolkę prawie, zawsze jakieś bąble wyskakiwały i choinki. jak wy to koledzy robicie że tak ładnie sami sobie przyciemniacie?
Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2011-10-18, 19:39
ja przyciemniałem w firmie, wyjąłem szybki boczne i zawiozłem je do nich a tylna pojechałem autem poczekałem 30 minut i zrobione wzięli 50 zł od szyby razem z folią to nie opłacało się samemu kombinować bo zpie.... idzie łatwo.
a tutaj proszę opis jak to samemu zrobić http://czarneszybki.prv.pl/
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
dobre pytanie, ja też chętnie się tego dowiem. czy trzeba uszczelki przy szybie zrywać np. i czy potem nie ma problemu z ich umocowaniem i czy nic później nie przecieka itp.
Wysłany: 2011-10-20, 20:46
żadnych problemów. dużą w drzwiah wyciągasz normalnie, ściągasz tapicere i tam odkręasz ją od prowadnie i wyjmujesz, a tą małą razem z uszczelkami, jest przykręona u góry i pod tapicerkę śróbkami na śrubokręt.
musisz troszkę uważać bo ta dolna uszczelka jest metalowa i tylko powlekana gumą żby jej nie pokrzywić
a tylną na aucie przyciemniasz, kształt wycinasz od zewnątrz i od środka kleisz jak widziałem jak to mi robili to nie wiedziałem że to takie łatwe.
kolego ładnie to wygląda jak napisałeś, ale ja bede naklejał to 1 raz i najlepiej jak by ktoś jakoś to pokazał bo jak ja mam sam ja zdjać i cos sie uszkodzi to wole to zrobic bez wyjmowania szyb:)
krotko zwięźle i na temat
wiec wyciągniesz szybkę umyj dokładnie i tez nie byle jaka szmata żebyś potem nie miał żadnych farfocli na szybie ze szmaty bo to potem bąbel wyskoczy na foli.
Jak umyjesz dokładne to folie odmierz na szybę woda i kleisz folie
następnie ściągasz wodę i potem nożykiem sobie ja przytniesz i szybka na boczek aby trochę obeschła.
Ja venciaka przyciemniałem całego w firmie lecz po jakimś czasie problem nastał i foli się pozbyłem z przednich drzwi lecz znalazłem taka samą dobrą folie na necie tak ze po ziemie będę się bawił.
Silnik: ON
Wysłany: 2011-12-10, 14:13
po pierwsze to odłtuśc potem przejedz zyletka czy nie ma opiłków i brudu wez sobie troche denaturatu i płyny do mycia szybi wymieszaj to z woda tym pojel folie i wycisnij wode razem z powietrzem dobrze wysusz i gotowe folie jaka ci polecam to firmy sungard
Odkopię ostatnio myślałem żeby przyciemnić sobie szybki z tyłu ale za groma nie wiem jaką folę kupić żeby wytrzymała długo a nie po roku wyblakła i w ilu % przyciemnić żeby było dobrze widać w nocy
Silnik: od kosiarki Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 438 Skąd: lublin
Wysłany: 2012-07-28, 17:47
A nie myślałeś o jakiejś firmie co się tym zajmuje? Ja brałbym jakąś droższą. Te tańsze niby czarne wpadają w taki fioletowy odcień. Paskudnie to wygląda. W poprzednim samochodzie miałem przyciemniony tył i w nocy nie sprawiało to problemów. Do cofania używałem lusterek. Prawdą jest że jak postawisz samochód tyłem do słońca to nie zrobi się w nim piekarnik. Ja planowałem w ventylu przyciemniać w jakiejś firmie ale jeszcze sporo za to liczą.
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2012-07-28, 19:47
hose napisał/a:
A nie myślałeś o jakiejś firmie co się tym zajmuje? Ja brałbym jakąś droższą. Te tańsze niby czarne wpadają w taki fioletowy odcień. Paskudnie to wygląda. W poprzednim samochodzie miałem przyciemniony tył i w nocy nie sprawiało to problemów. Do cofania używałem lusterek. Prawdą jest że jak postawisz samochód tyłem do słońca to nie zrobi się w nim piekarnik. Ja planowałem w ventylu przyciemniać w jakiejś firmie ale jeszcze sporo za to liczą.
Ja dzisiaj ściemniłem tylne boczne szyby zajęło mi to ok 4 godziny z wyjęciem szyb itp. Kupiłem najtańszą folie bo tylko taką mieli 17,5zł , ale warto zainwestować w lepszą koszt ok 80zł. Zobaczymy co się z tą folią będzie działo.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2012-07-29, 21:00
dawno robilem bo z 6-7 lat temu to za cale vento łacznie z przednimi placilem cos kolo 550 zl ale przynamniej wiem ze jest dobrze bo nie ma najmniejszej roznicy po tylu latach
tu masz dane do goscia
22-400 Zamość
ul. Dobra 21
tel. 084-639-90-90
kom. 506-353-688 Piotrek (chyba juz nie pamietam)
Zadzwon i zapytaj sie teraz moze byc tanie bo sie tych zakladow troche narobilo
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Ostatnio zmieniony przez czarnysauber 2012-07-29, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum