Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 09:30
Coś z hamulcami
Autor Wiadomość
Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-03-28, 18:24   Coś z hamulcami

Problem mój do tej pory pojawiał sie głównie w trasie.
Po przejechaniu 100-150 km (Ostatnio głównie takie trasy pokonywałem poza miastem) w lewym kole incydentalnie coś zaczynało wycić, ocierać, szumieć.
Następnego dnia rano wszystko bywało ok i tak dniami, tygodniami jeździłem po mieście i wszystko działało bez zarzutu aż do kolejnego wyjazdu w trasę i potem znów miasto i powrót do normy.
Wczoraj natomiast trafiła mi się dłuższa trasa Kraków<->Warszawa. Już po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zaczęło wyć non stop. Zatrzymałem się wcisnąłem mocno pedał hamulca i był spokuj przez pewien czas. Taki manewr wykonałem kilka razy i w ten sposób dojechałem do Warszawy. Z powrotem już nie było tak łatwo, deptanie hamulca już nie pomagało, wyło prawie połowe drogi głównie przy prędkości poniżej 100 km/h. Jak rozpędziłem się powyżej stówy z regóły przestawało za to czuć było czasami lekkie wibracje na kierownicy.
Jak dojechałem do domu to lewa tarcza przednia była bardzo gorąca natomiast prawa lekko ciepła. Lewa felga miała sporo sadzy z klocków w porównaniu do prawej. I co to może być? Zastanawia mnie też dlaczego jedna strona tarczy (zdjęcie) jest grupsza od drugiej. To normalne?

janes 
Ventofan
##VW## POWER ;))

Silnik: 1.8 20VTURBO
Wysłany: 2007-03-28, 21:10   

Na twoim miejscu rozebrałbym zacisk, a głównie ślizgi - prowadnice klocka i wyczyścił z osadów i rdzy, po czym sprawdziłbym stan tłoczka , sprawdz luz na przegubie najlepiej przy skręconym kole i przy wyprostowanym kole.... Prosta sprawa sądze.... a dalej, należy przyjżeć się temu dokładnie i rozebrać conieco :D
ps. Twoja tarcza szybciej zużywa się od wewnętrzej strony więc przyjżałbym się prowadnicą klocków oraz sruba z tulejkami prowadzącymi zacisk którymi jest przykręcony do piasty, one lubią sie brudzić i zapiekać - skrupulatnie bym go wyczyścił, miałem taki problem kiedyś jak miałem OPLA CORSE tam też były wentylowane tarcze ( 1,4i 82KM ). Rozbierz idobrze wyczuyść wszyskto. Pozdro...

jaca 
Pan i władca oktanów
jacawil

Silnik: 2e
Wysłany: 2007-03-28, 21:47   

:OK: co do twojego problemu to nic innego jak ci jakiś kamyk wpadł po miedzy tarcze a osłonę tarczy
Wystarczy jak troszkę odegniesz tą blachę i będzie po kłopocie

http://pl.youtube.com/watch?v=yC2PNih4aXo

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-03-28, 22:55   

Nie wiem co dzieje sie z twoimi hamulcami ale tarcze mam dokladnie tak samo zuzyte, od wewnatrz bardziej ale hamulce dzialaja bardzo dobrze

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-03-29, 07:46   

jaca napisał/a:
kamyk wpadł po miedzy tarcze a osłonę tarczy

To było pierwsze co sprawdziłem ale osłona ma spory dystans od tarczy i żadnych ciał obcych nie ma pomiędzy nimi.

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2007-03-29, 13:11   

tarcze to norma ze sa zuzyte nierownomeirnie.. ag mnei moga ci kolcki nei odbijac i to jest powod...

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-04-01, 18:31   

janes napisał/a:
Na twoim miejscu rozebrałbym zacisk, a głównie ślizgi - prowadnice klocka i wyczyścił z osadów i rdzy

I to było rozwiązaniem moich problemów. Prowadnice były przyrdzewiałem i klocek nie mógł się po nich poruszać i nie odbijał. Dzięki! Oczywiście plusik

Odpowiedz do tematu