Witam, od miesiąca jestem posiadaczem VW Vento 1.9TDI rok prod.1994. W moim vento mam z tyłu hamulce tarczowe i tu jest mały problem, mianowicie z prawej strony nie odbija zacisk a z lewej strony nie pracuje linka jest jakiś sposób na naprawienie tego we własnym garażu ? Mam również problem z elektrycznym szyberdachem który bardzo ciężko otwiera się do tyłu (chowa się) ponieważ prawdopodobnie przez długi okres nie był otwierany z uchylaniem do góry nie ma problemu jak macie jakieś pomysły to proszę o pomoc .
_________________ nie odwracaj się, póki jeszcze nie wiesz czego potem zechcesz.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-07-18, 22:05
Sposób na hamulec to taki, że trzeba wymienić linkę, jak nie odbija zacisk to kupuje się zestaw naprawczy gumek, wymieniasz gumki i ma chodzić . Spokojnie da się to zrobić samemu.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2010-07-18, 22:13
linke mozna spróbować ruszyć sila i psiknac olejem w sprayu w pancerz ,jak nic nie pomoze wymienic. Zacisk jak juz Hormon, napisał wymiana gumek i troszke przesmarować i bedzie chodzić
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
niestety bolączką Mk3 i Vento są zapiekające się zaciski tylne,w szczególności prawy(sam tego doświadczyłem) Doraźne psikanie i rozruszanie nie wiele pomoże,potrzebna jest całkowita regeneracja,można wymienić samemu gumki ,trzeba też dokładnie sprawdzić tłoczek czy nie wdała się korozja.Takie naprawy są jednak na jakiś czas,poprostu ten typ tak ma,najlepszą metodą jest wymiana zacisków z Mk4 (aluminiowe) i po kłopocie.
http://www.vwgolf.pl/pora...dzie-golfa-mk2/ co prawda to golf2 ale to to samo
Koledzy mam pytanko, czy ktoś z Was wie czy zacisk tylny z golf III GTI jest taki sam jak w vento TDI, bo widziałem jak wygląda w GTI i na moje oko chyba są identyczne
_________________ nie odwracaj się, póki jeszcze nie wiesz czego potem zechcesz.
czy zacisk tylny z golf III GTI jest taki sam jak w vento TDI, bo widziałem jak wygląda w GTI i na moje oko chyba są identyczne
zależy jaki to system hamulcowy, LUKAS czy GIRLING. Ja brałem zaciski od VR6 ,system Lukasa i spręzynka od ręcznego jest w środku ,a są jeszcze zaciski które mają spręzynkę od linki na zewnatrz.Generalnie powinny pasować obojętnie od jakiej wersji bo tarcza z tyłu jest jednej srednicy i grubości
zdemontowałem dziś zacisk wszystko wyczyściłem okazało się że tłoczek był zapieczony teraz cięgno od hamulca ręcznego chodzi lekko i cały zaśniedziały ale mam pytanko czy na tym cięgnie nie powinno być jeszcze jakaś sprężynka która pomaga odciągnąć to cięgno
tak wiem o tamtym poście ale gdzie to jest napisane czy to LUCAS czy inna firma. W moim zacisku jak ruszam tym cięgnem to teraz wszystko ładnie powraca jutro założę nowe linki bo na starych nie zbyt chciało wracać dlatego pytam o te sprężynki bo tam jest otwór na sprężynę tylko to może być tak że we wszystkich modelach cięgna z otworem na sprężynę bez względu na to czy jest ona w środku czy na zewnątrz.
A czy jest możliwość kupienia samych sprężynek czy zaraz trzeba kupić cały zacisk?
W moim zacisku jak ruszam tym cięgnem to teraz wszystko ładnie powraca
odpowiedziałeś sobie sam,jeśli by była potrzebna sprężynka to by nie wracało.W moim temacie masz zdjęcia tylnych zacisków Lukasa bez sprężynek. Niestety nie dokupisz osobno takich spręzynek
te stare zaciski tak wypicowałeś czy to są nowe ? ja w końcu mam już ręczny i wystarczyło tylko poczyścić, przesmarować i założyć nowe linki ale jeszcze dla pewności poszukam gdzieś samych sprężynek i założę na zacisk.
Kruchy69 Już prawie mieszkam w Ventce Octavia, Vento
Silnik: z turbo Pomógł: 20 razy Wiek: 32 Dołączył: 30 Gru 2011 Posty: 1588 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-04-03, 19:50
A ja mam pytanie. Kupiłem cały komplet hamulców tarczowych na tył (Piasta, jarzma, tarcze, zaciski) w okazyjnej cenie 100 zł, lecz w jednym nie działa reczny. Gdy poruszam dzwignia, to nic sie nie dzieje. w drugim w porzadku jest, ale jeden nie działą. I powiedzcie mi, co z tym jest nie tak, co trzeba wymienic/zregenrowac. Z góry dzieki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum