Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z lakierem
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2010-07-08, 19:55   Problem z lakierem

Panowie, co z tym fantem zrobić ??

Byłem na myjni i pod wysokim ciśnieniem z Karchera zlazła bezbarwna powłoka lakieru, ale podkład nieruszony. Każdy mi mówi, że tylko malowanie całej maski (350-450), ale czy obyło by się bez jej malowania, tylko w tym miejscu coś zrobić? Rdzewieć to nie będzie, ale mimo wszystko wolałbym, żeby pozbyć się jakoś tego. Jak sobie z tym poradzić ??

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-07-08, 20:01   

haaa jak chcesz odwalic maniane to kup sobie w sklepie z farbami bezbrwną w spreju i pomaluj.tak zrobił mój kolega
ale to i tak ci nic nie da bo to bedzie zchodzic i zchodzic

Ostatnio zmieniony przez FWD350 2010-07-08, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-07-08, 20:04   

Minimalny ślad gdyby został to jeszcze może być, nic strasznego jeszcze by się nie stało, ale spytałem tylko czy nie obyłoby się jakoś bez malowania całej maski...

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-07-08, 20:04   

McGyver says: use a duct tape :D

wasil1 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 AAM+LPG
Wysłany: 2010-07-10, 19:06   

Niestety nie, mnie złazi na dachu niedaleko szyberka. Paskudnie to wygląda, kiedyś zamalowałem bezbarwnym ale jeszcze szybciej zmyłem bo wyglądało fatalnie. Żeby tak nie odróżniało się to w miejscu gdzie brak lakieru bezbarwnego połóż twardy wosk.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-07-10, 20:21   

Ułaaaaa...ale sobie furaka urządziłeś :( Ja zawsze z dystansem i respektem podchodzę do myjki ciśnieniowej. Dziś sobie po paluchu przejechałem najmocniejszym strumieniem....nadal piecze.

Mam coś podobnego na dachu...odparzenie lakieru od anteny CB....nie ruszam tego....można się pobawić z lakierem bezbarwnym ale nie wiem z jakim skutkiem. Dla pocieszenia napisze że u mnie odparzenie się nie powiększa, więc chociaż tyle w tym dobrego :D

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-07-10, 21:27   

Paweł J. napisał/a:
można się pobawić z lakierem bezbarwnym ale nie wiem z jakim skutkiem

No dlatego spytałem, czy można uniknąć kosztownego malowania maski i coś samemu pokombinować... Ale chyba czeka mnie niestety ten wydatek... Spytałem, by zasięgnąć więcej opinii od wielu ludzi.

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-07-10, 22:31   

podobno VW miał troche niedopracowane te zielone kolory i szybko schodził ta farba bezbarwna. Mówię podobno. U mnie w pasku b4 też zielonym cały dach poleciał.
Lepiej daj do malowania fakt faktem musisz wydać kasę, ale będziesz miał dobrze zrobione i spokój

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

Sprzedaje części do Vento

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-07-10, 22:57   

Arcaj, ale każdy lakier wymięknie pod wpływem myjki. Mam w domu karchera średniej jakości i wiem jakie szkody może zrobić....ustawiasz na najmocniejszy strumień, dajesz z bliska i masz praktycznie piaskowanie do gołej blachy.

Zawsze dziwię się ludziom którzy tak traktują swoje auta....rozumiem....podłoga, nadkola itp....ale nigdy takim mocnym strumieniem po lakierze. Z własnego doświadczenia wiem, że takim strumieniem nikt auta nie umył, a tylko lakier zniszczył....lepszy efekt daje zwykły wąż podczepiony do kranu, przytkany palcem :P

Chodź nie powiem....sam dziś myłem autko karcherem, ale z dużej odległości i z dosyć sporym pyleniem.....jedyne gdzie mocniej przydusiłem to przednie blachy w celu usunięcia ubitych owadów. A myłem tylko po to aby usunąć z fel osad z klocków....
kto ma fele skręcane ten wie o co chodzi....ale i tak kicha...nie ma to jak gąbka nasączona wodą z płynem do mycia aut.

Także Panie i Panowie....jak już myjemy to gąbeczka i wiadro wody....a nie napierdzielamy myjką z lenistwa :P
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-07-10, 22:59, w całości zmieniany 1 raz  

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-07-11, 17:49   

Zawsze mozna przypylić bezbarwnym ,a później polerka ;) nic nie tracisz w najgorszym przypadku bedziesz mial maske do malowania

andRyou 
Kierowca eLki

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-07-12, 12:14   

Arcaj napisał/a:
podobno VW miał troche niedopracowane te zielone kolory i szybko schodził ta farba bezbarwna. Mówię podobno. U mnie w pasku b4 też zielonym cały dach poleciał.
Lepiej daj do malowania fakt faktem musisz wydać kasę, ale będziesz miał dobrze zrobione i spokój

Coś w tym jest.. mam ten sam kolor i tydzień temu "wykarczerowałem" sobie punktowe ubytki bezbarwnego na masce :( Ale nie ruszam tego na razie, bo nie jest aż tak widoczne..

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Wysłany: 2010-07-12, 13:55   

wujek miał Passata b5 sedan i tez dach poleciał i zaczęło maskę ściągać a nigdy nie używał myjki zawsze wiaderko i gąbeczka

dlatego najlepiej kupować czerwony kolor :D

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Silnik: 2.8 V6
Wysłany: 2010-07-12, 13:59   

Arcaj napisał/a:

dlatego najlepiej kupować czerwony kolor :D

koledze Jendker'owi też tak schodzi bezbarwny, tylko on ma to duuużo większe i kolor czerwony

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2010-07-12, 14:05   

najlepszy jest chyba srebrny metalik właśnie, na czarnym i zielonym tez widziałem przypadki schodzenia bezbarwnego na pasku b5 patrząc nie patrząc autko już ma ok 10 lat ( czas szybko leci ) no i zdarzają się tez wadliwe egzemplarze ( jak są na gwarancji można się ubiegać o wymianę na nowy )

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Wysłany: 2010-07-12, 14:08   

było nie było koniec bo nie chodzi o jakie kolory są najlepsze jakie najgorsze tylko Sebuś ma problem :(

p.s http://moto.wp.pl/gid,123...ml?ticaid=1a826
trochę się zdziwiłem

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

Ostatnio zmieniony przez Arcaj 2010-07-12, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2010-07-12, 14:30   

Arcaj napisał/a:
było nie było koniec Obrazek bo nie chodzi o jakie kolory są najlepsze jakie najgorsze tylko Sebuś ma problem :(

trochę się zdziwiłem

Robi się OT małe, ale według mnie ten test jest mało wiarygodny ( tak samo jak piszą w komentarzach ) Jaki jest sens badania temperatury na samochodach różnych wielkości, różnej przepuszczalności % szyb, różnych temp. nagrzania itp. według mnie trochę bez sensu ( jedno auto może mieć plastikowe błotniki drugie z blachy itp. ).

Jak już robić to wszystkie auta takie same we wszystkich szczegółach tylko inne kolorki.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-07-12, 22:48   

Ventkę często dawałem do mycia karcherem i nic się nie działo. Na forum passata czytałem (z racji poszukiwań mojego problemu), że użytkownicy czergonych B5 też się skarżą na schodzenie bezbarwnego, i to nagminnie. Ponoć czerwony w tych autach to porażka. Będę coś kombinować z tym, bo w sumie nic nie ryzykuję, tak czy siak będę musiał oddać mache do malowania, ale przedtem spróbuję samemu coś zrobić, może akurat się uda i nie będzie to takie widoczne.
Arcaj napisał/a:
trochę się zdziwiłem
Bez sensu ten test, bo nic nie wnosi. każde auto się nagrzeje, nawet jak białe, które teoretycznie najmniej się nagrzewa, ale deska, fotele, i inne ciemne elementy wnętrza swoje zrobią. Ja dzisiaj mało się pasami nie poparzyłem zapinając je - tak były rozgrzane...

czarnysauber napisał/a:
Zawsze mozna przypylić bezbarwnym ,a później polerka

Powiedz dokładnie jak to mam zrobić, bo ja z takimi rzeczami jestem zielony, jak moje auto :)
Krok po kroku co i jak zrobić
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2010-07-12, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

kucyk 
Kierowca eLki
King of the road...

Silnik: TDI AHU
Wysłany: 2010-07-13, 21:55   

ja mam zieloną ventkę i na masce te same efekty opisane wyżej, coś z tym zielonym musi być. Jedyny ratunek, ale tymczasowy to lakier bezbarwny i pasta cierna a potem polerująca. Na zakładzie taką mamy, jednak w miarę dobry efekt do kolejnego mycia karcherem :zšb:

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2010-08-12, 19:12   

No i cała maska już pomalowana... 350 poszło... Ale już jest dobrze. Nigdy więcej nie skorzystam z myjni ciśnieniowej już, jak coś to tylko albo automatyczna albo sam , chociaż samemu to mi za bardzo się nie chce, a i warunków odpowiednich nie ma, bo wszędzie trawa, kwiatki, krzewy, a detergenty szkodliwe :P

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2012-12-24, 13:57   

I znów powtórka z rozrywki, chociaż lakier mi nie schodzi, to dzisiaj po myciu zauważyłem odprysk samej powłoki lakierniczej. Nie wiem czy to od mycia się zrobiło, czy gdzieś kamień uderzył... Wygląda to tak (maska):

I pytanie, co z tym zrobi, jak to zabezpieczyć? Białe widać, to podkład zapewne. Wystarczy jak kupię deczko farby i pędzelkiem naniosę czy coś więcej trzeba działać?

wojtas83 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: AFN++
Wysłany: 2012-12-24, 14:13   

Ja u siebie miałem to samo, to są odpryski od kamieni i nie da się przed tym uchronić na naszych drogach :mur: . Dorażnie to weź troche bazy na pędzelek i zamalój cienko, a jak chcesz żeby było w miare gładko to później bezbarwny też pędzelkiem i po zaschnięciu papier 2000-2500 przymatój i spolerój, nię będzie idealnie ale nie będzie się tak rzucać w oczy ;)
http://forum.vwvento.org/...p=282826#282826

Odpowiedz do tematu