Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 16:13
Wymiana chłodnicy
Autor Wiadomość
Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: M52B25
Ostrzeżeń:
 1/3/6
  Wysłany: 2007-06-20, 17:09   Wymiana chłodnicy

Dzisiaj strzeliła mi chłodnica, poszedł przez nią cały płyn chłodzący. Czy warto kupić zamiennik na allegro czy lepiej oryginalną używkę ? I czy da sie wymienić ją jakoś we własnym zakresie, tzn czy jest trudne zadanie i jak tego dokonać ? Proszę o szybką pomoc bo moja Ventka będzie stała bezużyteczna do czasu naprawy :beczy:

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2007-06-20, 20:22   

z wymiana to raczej filozofii nie ma-odkrecasz stara, weze przekladasz, czujnik ( od wentylatora chyba i juz) co do nowych podrobek sie nie wypowiadam, bo nie wiem... a jak Ci strzelila? moze da sie ja polutowac?

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-20, 20:57   

Szczerze to nie wiem, zajechałem dzisiaj na parking, wysiadam z samochodu patrze a po zderzaku leje mi sie płyn chłodniczy :wow: Zamówiłem na allegro jakiś zamiennika za sto pare złoty, zobacze jak będzie sie to spisywać. Jak przyjdzie to pomęcze sie sam z wymianą, mam nadzieje że nie pogorsze sytuacji :]

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-06-20, 21:07   

Niewielkie dziurki można zalutować, ja kiedyś w innym autku pokleiłem poxipolem dziurkę nieopatrznie zrobioną śrubokrętem i śmiga do dziś (a było to w 2003 roku). Inna sprawa to powód powstania wycieku - jeśli to osad z kamienia, lepiej nie łatać, bo za krótki czas wyjdzie obok albo w nowym miejscu. Zamiennik to raczej dobry pomysł, jedyną kwestią jest jego trwałość - dla mnie nieznana.
Ostatnio zmieniony przez Stopa 2007-06-20, 22:11, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-20, 21:48   

U mnie to raczej nie jest dziurka bo lało sie strumieniem. Wymontowałem chłodnice to nadole nie było już praktycznie tych blaszek, były przeżarte także do łatania do już sie nie nadaje. Teraz to kiedy pojeżdże Ventylem zależy od Poczty Polskiej, a znając ich możliwości to z tydziń pochodze na pieszo :nerwus:

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-06-20, 21:56   

Bartek, też bym zamiennik kupił, jednak używana chłodnica może być identyko jak Twoja poprzednia, czyli po paru tygodniach nawet może strzelić. Lepiej nówke założyć...

misiek 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 ABS +LPG
Wysłany: 2007-06-21, 11:12   

Cześć Bartek! Ja w swoim venciaku wymontowywałem chłodnicę osobiście i nie jest to az takie trudne. :OK: Trzeba tylko zachować określona kolejnośc przy demontażu no i można to zrobić w warunkach domowych.Nawet nie są potrzebne jakieś specjalne narzędzia. Potrzebne narzędzi napewno masz w domu :OK: A co do chłodnicy to z używana wiąże się ryzyko tak jak napisał Spyro że może być niewiele lepsza od tej którą już masz :( Sam,a wymiana chłodnicy wiąze się z koniecznością demontażu całego przedniego pasa wraz ze światłami :załamka: ale idzie to zrobić. Najpierw pościągaj atrapeę z chłodnicy wraz z paskiem pod spodem, wtedy Ci się ukaża łby śrub(klucz chyba 10mm) odkrecasz je i jeszcze takie łby będą od spodu przedniego zderzaka(2 sztuki chyba) odłaczasz światła przednie,migacze halogeny(itp) wykręcasz z góry po dwa wkęty i dwie śruby w okolicy lamp,musisz rozpiąć linkę od otwierania pokrywy silnika, wiadomo po uprzednim spuszczeniu płynu z układu odpiąc dwa węże dochodzące do silnika,odłaczyć wentylator chłodnicy od zasilania, odłączyć czujnik włącznika, i w okolicy zamka maski jest taka wtyczka z kabelkami to ją też rozkręć :OK: Ja na końcu odkręciłem cały pas przedni(po dwie śruby M8 na klucz S=13mm z prawej i lewej strony) i masz wszystko na zewnątrz. Zderzak możesz wyciągnąć wcześnij ,zanim odkręcisz przedni pas :OK: UWAŻAJ ABYŚ NIE POZBIJAŁ SOBIE REFLEKTORÓW!!!!! :achtung: !! Wkładasz inną chłodnicę i montujesz w odwrotnej kolejności :tak: :OK: Powodzenia :OK:

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-21, 11:44   

Dzięki Panowie za pomoc. Mam nadzieje że chłodnica jutro przyjdzie i pobawie się z jej wymianą, bo bez Ventyla to jak bez ręki :(

kynio 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-06-21, 21:18   

ja kupiłem chłodnice do mej Ventki na allegro za 108zł i wszystko gra pozdr z wymianą dasz sobie rade

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-06-21, 21:35   

bierz zamiennik, z wymianą sobie poradzisz spokojnie
powodzonka :OK:

Niepolski 
Zapalony Ventkarz
Grupa pościgowa LB

Wysłany: 2007-06-25, 04:03   

100zł i po kłopocie a w wymiana raczej nie bedziesz miał problemu z kumplem około 2godzin wyszło (z przerwami na papierosa... ;) )

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-25, 12:12   

Chłodnicy jeszcze nie dostałem, Poczta Polska jest the best :dół: Ale wyjąłem już starą bez problemu, roboty na pół godziny :P Teraz tylko czekać aż pan listonosz raczy przyjść z przesyłką :bezradny:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-25, 12:23   

Bartek napisał/a:
Poczta Polska jest the best

strajkują od tygodnia, jest jakiś cholerny cichy strajk, bo ie dochodzi 90% przesyłek... W robocie szlag nas trafia bo klienci się wściekają że paczki idą po 2 tygodnie...

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-25, 14:37   

Ja czekam na dwie paczki od tygodnia, sam wysłałem paczke i kontrahent z allegro ma do mnie pretensje że jeszcze nie doszła. Szlag mnie trafia jak myśle że mam coś załatwić przez poczte, chyba lepiej dopłacił pare zł i zainwestować w jakąs firme kurierską, chociaż ostatnio paczka stolicą szła do mnie prawie tydzień :wow:

Niepolski 
Zapalony Ventkarz
Grupa pościgowa LB

Wysłany: 2007-06-25, 21:50   

hhehehe 30min dobry czas :OK: w tamtym tygodniu kumplowiw golfinie wymienialismy a jutro moja :buuu: koszt u Niedziałka 120zł jak nie zapomne (a ztym nie wiadomo ) to fotki sie zrobi i moze kiedys komus sie przydaBartek, czekaj cierpliwie...no bo co pozostało.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-25, 23:49   

zróbcie fotki plus opis dobry i będzie porada kolejna

Bartek 
Pan i władca oktanów
GRUPA MAZOWIECKA

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2007-06-26, 15:28   

Dostałem dzisiaj wkońcu chłodnice ale po nocy w robocie nawet nie mam siły jej rozpakować :zzz: Jak będę ją zakładał to postaram sie jakoś to udokumentować ale nic nie obiecuje bo ostatnio ciągle nie mam czasu, nie mogę sie już doczekać października i początku studiów bo ta robota mnie wykończy a w domu tez nie chce mi sie bezczynnie siedzieć :dół:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-06-27, 00:02   

Bartek, to nie kosztuje aż tyle czasu, poprostu wymieniając chłodnicę rob fotki każdej czynności, potem to zrzuć na kompie, zrób opisik do każdej fotki i już... A na pewno się przyda takowa porada.

Niepolski 
Zapalony Ventkarz
Grupa pościgowa LB

Wysłany: 2007-06-27, 20:41   

dzis sie wziołem za ta nieszczena chłodnice..iii dwa razy przywiezli zła trzecia była niby oki ale tylko niby..okazało sie ze przewod ktory idzie od zbiorniczka wyrownawczego (taki cienki 8-semka)idzie do cienkiej wypustki ktora w mojej starej była umiejscowiona z prawej strony(stojac przodem do przodu auta)a w nowej jest z lewej i za chole..nie chce sie przez tego "piśkuta" zmiescic bo blokuje swiatło ...masakra jutro na bank zrobie fotki bo to anomalia dla mnie jakas Zawiozłem do człowieka ktory trudni sie przerobka plastikow i powiedział ze nie ma problemku z przerobka tego dziadostwa na druga strone i dzis pozostaki tylko znajomi z autami i dobre buty :nerwus: pokazcie moze na fotce jak to macie u siebie Silnik 1.8 66kw 90km

Odpowiedz do tematu