Chciałbym wszystkim przedstawić mój pierwszy samochód
Jest to Vento 1.9 TD 75KM w wersji GLX
Sprowadzony z Holandii - o dziwo mam wszystkie papiery z salonu !
Do PL przyjechał w 2006 o ile się nie mylę.
Co posiada fajnego :
- Wspomaganie
- Wszystkie elektryczne szyby
- Elektryczne lusterka
- Climatronic
- Oświetlenie na podsufitce z przodu
- Małe lampki przy drzwiach tylnych przy uchwytach ( nie wiem jak to nazwać )
- Trzecie światło STOP
- Fotele fabryczne a'la kubełkowe
I nawet wszystko z tego działa tak jak powinno !
Lakier LC4T, 336KKM na liczniku
Autko na pewno wymaga trochę dopieszczenia, pierwsze polecą oba błotniki przednie i grill który mi tu wszystko psuje
Trzeba trochę umyć środeczek
Ostatnio zmieniony przez JVKUB 2014-04-16, 00:24, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 AAM Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 653 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-16, 07:23
Ładny egzemplarz Ci się trafił. Wywal tylko głośniki z półki i pomysl nad jakimś fajnym kołem i gwintem bo jest trochę koza (jak to w serii). Grill starego typu też by tu ładnie pasował. Poza tym wizualnie jast całkiem ok. Jeżeli mechanika i stężenie rudej ok to nic tylko dopieszczać.
Dbaj a posłuży.
Fotele masz zwykłe od GL i masz Thermotronic który nie ma nic wspólnego z climatronikiem. Thermotronic tylko utrzymuje stałą "ciepłą" temperaturę i nie chłodzi.
Dzięki, muszę się poduczyc Strasznie głupia pomyłka z tym Thermortoniciem, pomyliłem nazwy. A no i samo Vento jest w wersji GL a nie GLX, trzeba było nie pisac postów późno po 4 godzinach snu. Mam nauczkę
Ostatnio zmieniony przez JVKUB 2014-04-16, 10:20, w całości zmieniany 2 razy
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-04-16, 12:19
Witamy na forum. Grill bez znaczka, przedni zderzak od golfa więc popatrz sobie dokładnie jak wygląda przednie wzmocnienie i podłużnice, żeby nie okazało się że po jakimś większym dzwonie jest. Bo z wyglądu bardzo ładna sztuka się wydaje. Jak trochę dopieścisz to się odwdzięczy bezaawryjniością
Tego zderzaka nawet nie zauważyłem prawdę mówiąc, dopiero jak zwróciłeś mi uwagę wojtas Ale chyba tak tragicznie nie jest z nim ? Będę miał na uwadze i sprawdzę co i jak u kolegi.
Jak się przyjrzycie na nadkola trochę widac ze było coś robione z nimi. Ale lepsze to niż dziurawy samochód. A jeszcze za tą cenę to
Chłopaki, podpowiedzcie mi. Muszę wymienic błotniki przednie bo są w złym stanie.
Kupowac błotniki używane w swoim lakierze i potem polerka i liczyc na to, że nie będzie zbytnio wida różnicy ?
Czy 100x lepiej inwestowac w kupienie używek/zamienników i oddanie ich do lakiernika ?
Ostatnio zmieniony przez JVKUB 2014-04-16, 13:07, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co ja słyszałem to zamienniki mają zła opinie. choc moze zalezy jakie, ale dobrze je poogladaj, ja mam u siebie zamienniki i mocowania wogóle nie pasuja trzeba wiercić nowe dziury w blotniku, poza tym przy dzwiach jest za długi.
Może ktos ma inne zdanie a ja mam najtańszą podróbke i dlatego tak to jest.
Ja bym wolał kupić używki i szukac w tym kolorze a jak nie to byle jakim i je malnąć
_________________ "Diesel kopci, Diesel czadzi, Diesel nigdy Cie nie zdradzi"
Jesli chodzi o zamienniki nie kupuj wcale!! Wlasnie przez to przechodze poprostu zenada. Lepiej kup uzywke ori lub zrob reperaturki w swoim, o wiele taniej to wyjdzie, ladniej i mniej nerwow uwierz nie kupuj zamiennikow nawet najdrozszy zamiennik nie pasuje idealnie
Jesli chodzi o zamienniki nie kupuj wcale!! Wlasnie przez to przechodze poprostu zenada. Lepiej kup uzywke ori lub zrob reperaturki w swoim, o wiele taniej to wyjdzie, ladniej i mniej nerwow uwierz nie kupuj zamiennikow nawet najdrozszy zamiennik nie pasuje idealnie
Dobrze wiedzieć, bo i Ja muszę wymienić u siebie wszystkie cztery..
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-04-16, 17:47
Z błotnikami to lepiej kupic uzywki Panowie i ewentualnie wspawać reperaturki, Ja tak zrobiłem i nie zaluje wogole a ryzyko nie pasowania praktycznie zerowe
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-04-16, 18:42
Pawel J. oczywiście ze idzie dostać tylko trzeba szukac, nie wszyscy przecież wystawiają błotniki na allegro czy tablice, pozatym rdza jest przeważnie na dole przy progu wiec tak jak napisałem wspawać reperaturkę i po problemie, ze spasowaniem na pewno nie będzie problemu
Pawel J. oczywiście ze idzie dostać tylko trzeba szukac, nie wszyscy przecież wystawiają błotniki na allegro czy tablice, pozatym rdza jest przeważnie na dole przy progu wiec tak jak napisałem wspawać reperaturkę i po problemie, ze spasowaniem na pewno nie będzie problemu
To może u mnie nie trzeba wymieniać tylko do aktualnych wystarczy wspawać tą reperaturkę
Samochód oddany do naprawy :
- Okazało się, że jest centralny tylko wymienić pompkę c.z.
- Naprawa klaksonu
- Naprawa kierownicy
- Wymiana wkładek bo się zacinały
Poza tym.
Kupiony już nowy-używany grill starego typu
Wpadną prawdopodobnie Osramy H4 Night Breaker + Philips Blue Vision w5w - będzie ok ?
No i pewnie w majówkę albo później ogarnę smoked front
I się okazało, że któryś z poprzednich właścicieli wymontował wszystkie głośniki z drzwi , z tym w przyszłości też trzeba będzie coś zrobić.
Ostatnio zmieniony przez JVKUB 2014-04-22, 18:54, w całości zmieniany 1 raz
Wyprostowane i pomalowane ob błotniki, usunięta rdza z drzwi pasażerów i dołu klapy i pomalowane drzwi i klapa Cieszę się, że zaczyna wyglądać normalnie.
Vento wyprane w środku.
Zdjąłem bagażnik dachowy bo trochę bazarowo wyglądał jak dla mnie.
Wymienione światełka w środku
Zestaw lato w postaci BIEDA, narazie nie było kwitu na jakieś wypasione fele a trzeba było zmienić opony, więc stoi na świeżo kupionych serduszkach 15" na oponkach letnich 195/55
Jedyne co trzeba zrobić w samochodzie to wymienić rozrząd, końcówkę drążka, coś tam zrobić z alternatorem i wymienić olej. Dopiero wtedy będzie można powiedzieć "samochód na dzień dzisiejszy nie wymaga wkładu finansowego"
Strasznie wadzi mi ten hak w wyglądzie, i się zastanawiam czy nie wyjąć.
Zdjąłem bagażnik dachowy bo trochę bazarowo wyglądał jak dla mnie.
JVKUB napisał/a:
Strasznie wadzi mi ten hak w wyglądzie, i się zastanawiam czy nie wyjąć.
Bo hak ma nie wyglądać, tylko służyć. Jeśli nie posiadasz przyczepki i wiesz, że nie będziesz nic ciągał to wywal. Sam bym chętnie to uczynił ale mam przyczepkę i dosyć często jej używam, a pałować się w pożyczanie auta z hakiem sobie daruje..
oho ho super wyglada Ten lakier extra wszystko się odbija no i plus za ściagniecie bagaju, co do haka to jesli byś go zostawił to proponuje go malnąć i od razu bedzie lepiej albo jak pisał kowal323 nie używasz to wywal
_________________ "Diesel kopci, Diesel czadzi, Diesel nigdy Cie nie zdradzi"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum