Wysłany: 2014-06-22, 07:27 zmiana oleju z 15W40 na 10W40
witam.silnik 1.8 ABS B+G przebieg 247 tys.obecnie na 15W40.zbliza sie termin wymiany.czy mozna zmienic na 10 W40?silnik bez wycieków.nie bierze grama oleju.silnik w doskonalej kondycji.czy zmiana taka moze zaszkodzic?jakie moga byc konsekwencje?
Tematów i opini o tym jest mnóstwo. Ja zmieniłem na 10W40 i nie ma różnicy . Nic nie cieknie, kultura pracy dobra. Tylko warto lać Valvoline , Motul. Czy coś sie stanie wątpię , olej zalecany przez VW to 10W40.
15w40 to minerał, minerał doszczelnia silnik dlatego teraz nie bierze, 10w40 jest rzadszy i pół syntetyk wiec mógłby go troche wypłukać i mogło by sie okazac, ze jednak olej bierze
przeerabiałem to z kumplem, olej pół syntetyk, dymił, głośno chodził bo wałki i szklany cykały fest, po zalaniu minerałem cisza, spokój i nie dymi
_________________ Wciskam gaz, zegar przestaje mierzyć czas
Lewy pas, zaglądam śmierci w twarz
Silnik: AFN++ Pomógł: 34 razy Wiek: 42 Dołączył: 01 Mar 2012 Posty: 1736 Skąd: Warka
Wysłany: 2014-06-22, 11:57
Dokładnie, jeśli silnik jest w super kondycji to możesz zalać syntetykiem i będzie dobrze. A jak silnik zajechany to nawet na towocie będzie dymił i go przepalał.
Ja teraz będe przechodził z 10W40 na 5W50
jak jest w idealnej kondycji to mozesz półsyntetyk z siarczkiem molibdenu, drogi ale dobry olej, do pałowania jest idealny, ale nawet zimny jest jak woda
_________________ Wciskam gaz, zegar przestaje mierzyć czas
Lewy pas, zaglądam śmierci w twarz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2014-06-29, 19:31
Możesz przechodzić, 15w40 może i gęstszy ale jak jest zimny, żyjemy w takiej strefie , że czasami w zimie temperatura spada do -30 i w tedy 10w40 będzie lepszy w rozruchu jak i w szybkości przepompowania przez pompę olejową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum