Witam od jakiegos czasu mam problem z moim ventylem, urywa mi pasek pk zeby nie sklamac od kwietnia to bedzie juz 5 pasek ktory teraz zaloze. wszystko zaczelo sie po wymiani e rozrzadu mechanik stwierdzil ze tulejki na tej lapie od napinacza sa zuzyte zalozylem nowa lape dobra i problem dalej wystepuje. na wolnych obrotach pasek jest luzny i napinacz strasznie podskakuje, a wymienialem napinacz z rozrzadem. co to moze byc ? i jaki pasek trzeba do silnika AAZ ostatnio mialem zalozony 6PK 1045 boscha zaczelo go ciac wzduz az sie rozpolowil i urwal. z gory dziekuje za pomoc
jak go tnie to któreś koło jest wyszlifowane i ma ostre krawędzie. W aaz nie powinno być napinacza paska, gdyż napinamy go alternatorem. Jeśli masz napinacz to ktoś wsadził z tdi i sztywny alternator. Co do szarpania na wolnych obr to sprężyna jest słaba i dlatego się poddaje i pasek skacze. Sprawdź też koło na wale czy czasem nie ma bicia i to też może być przyczyna.
nie mam klimatyzacji, jak to nie ma napinacza ? jest taka lapa przed alternatorem i tam takie kolko, wszystko zaczelo sie tego samego dnia jak odebralem samochod po wymianie rozrzadu. Ostatnio sporo problemow z ventylem :p wybite tulej tylnej belki ale z ym sie juz uporalem. akurat wczoraj i zerwalo pasek pk poznij co dziwnejsze paska od wspomagania tez nie ma
Przemek, teraz przypomniało mi się, że kiedyś na złomie też widziałem AAZ z łapą pod klimę, nawet pas przedni miał na klimę na dwa wiatraki i otwór na rurkę u góry. Może jednak tak fabrycznie montowali.
Mateusz Huba, posprawdzaj to co wcześniej wymienione i daj znać wtedy będziemy dalej myśleć.
mam dwa wiatraki mam jeszcze jedno pytanie bo mam tez problem auto ostatnio strasznie ciezko pali i glosno chodzi. po odpaleniu obroty skacza i szarpie silnikiem. i zaczal dymic na niebiesko. stalo sie to z dnia na dzien. Boje sie ze to moze byc klin na wale slyszalem ze ma to takie objawy i po nidlugim czasie silnik nadaje sie na zlom. czy to prawda ? do tej pory nie mialem problemow z silnikiem palil ladnie nie dymil. a teraz bez tego tak zwanego ssania praktycznie nie zapala, czasami mi aku potrafi padac bo przez te problemy z paskiem chyba go nie laduje za dobrze
:/ boje sie ze silnik zaczyna sie konczyc :/
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2014-11-23, 20:14
po pierwsze w każdym AAZ jest chłodnica z dwoma wentylatorami niezaleznie czy ma klime czy nie po drugie w niektróch wersjach jest napinacz podobny do tych w tdi ale to jest rzadkośc niewiem czemu nie zagłebiałem tematu normalnie jest alternator na spreżynie która reguluje naciąg paska . Po trzecie silniki 1.9 TD AAZ pasek PK który należy zastosowac to 6PK925 6PK1045 jest przeznaczony do TDi a do zwykłego bedzie zadługi ale Ty ze względu na ten napinacz moze musisz miec dłuższy niewiem . Co do odpalania sprawdz na początek swiece zarowe bo prawdobodobnie trzeba je wymienic w lato bedzie palil normalnie a w zime bez podgrzania nie pojedzie .
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
Silnik: AAZ Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 03 Maj 2013 Posty: 110 Skąd: DSR
Wysłany: 2014-11-23, 22:01
Jak dymi i ciężko pali to ja bym bez zastanowienia się sprawdził koło na wale bo to wygląda na to że ucieka Ci kąt wtrysku i to jest pewnie przyczyną niszczenia się paska.
Dorwi geniusza ktory robil rozrzad , zapytaj czy odkrecal kolo na wale jak wymienial roztzad, jak tak uciac rece przy samej d@@@@@@ i tyle. Sprawdz na poczatek swiece zarowe a pozniej klin na wale.
Ja bym radził zmienić mechanika.
Poza tym lepiej darować sobie dalszą jazdę autem w takim stanie. Oddaj go do kogoś, kto ogarnia temat. Złoży Ci rozrząd na nowo, rzuci okiem na koło pasowe i podejrzewam, że jednocześnie bardzo szybko znajdzie przyczynę rwania pasków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum