Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Centralny zamek, nie da się otworzyć drzwi
Autor Wiadomość
0wen 
Ventofan

Silnik: 1.8
Wysłany: 2016-01-23, 19:36   Centralny zamek, nie da się otworzyć drzwi

Siemanko Panowie, mam niemały problem. Dziś po przejażdżce na parkingu jak zamknąłem samochód zorientowałem się że mam okno otwarte i gdzieś z 2-5s po naciśnięciu na pilocie zamknięcia auta nacisnąłem jego otwarcie, łapię za klamkę a tu nic, od wewnątrz to samo. Nie da się otworzyć drzwi kierowcy ani od wew ani od zew. Rygielek normalnie się opuszcza i otwiera, reszta drzwi działa, tylko te kierowcy. Mam tylko pilot do otwierania bo na kluczyk jest rozwalone i wkład zamka w ogóle nie mam podpięty. Zdjąć tapicerkę będzie ciężko chyba bez otwierania drzwi, gdzieś jeszcze czytałem że zdjąć drzwi pasażera z tyłu i będzie dojście do śrub. Może Wy coś wymyślicie? Z góry dzięki za pomoc ;)

zordi12 
Ventofan

Silnik: 2.0
Wysłany: 2016-01-23, 20:01   

A może po prostu coś tam zamarzło? Miałem podobny problem kiedyś, ale nastawiłem nawiew na drzwi i pomogło, wszystko zaczęło działać.

wojtas83 
Już prawie mieszkam w Ventce

Silnik: AFN++
Wysłany: 2016-01-23, 20:31   

Dokładnie jak pisze zordi12 pewnie zamek zamarzł, to przypadłość mk3 i vento. Podgrzej jakąś suszarką lub farelką okolice zamka i powinno puścić.
http://forum.vwvento.org/...p=282826#282826

0wen 
Ventofan

Wysłany: 2016-01-23, 20:46   

No niby jest taka opcja ale dzis dosc dlugo auto chodzilo i bylo nagrzane i otwierane wielokrotnie i nagle po zamknieciu by zamarzlo w kilka sekund? A jesli nie zamarzlo to jakies inne opcje ?
Sorki za brak pl znakow pisze z tableta ;)

zordi12 
Ventofan

Silnik: 2.0
Wysłany: 2016-01-23, 21:35   

Jakby coś się tam zepsuło to prawdopodobnie nie działało by wcale, a u Ciebie czasem działa czasem nie, więc ja dalej przystaje przy tym że coś zamarzło.
Proponuje albo nagrzać wszystko jakąś suszarką, albo opalarką, ale z nią to ostrożnie, no lub też ciepły garaż :P
Ostatnio zmieniony przez wojtas83 2016-01-23, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

jankes3d 
Ventofan

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2016-01-23, 22:30   

Polecam ci 0wen, abyś kupił sobie jakąś wkładkę do zamka i sobie ją poskładał bo w takiej sytuacji się manualnie przydaje. Ja już kilka wkładek rozbierałem i składałem z kilku. Możesz spróbować zdjąć klamkę ale w drzwiach masz śrubę, która ją trzyma - może ją wykręcisz po otwarciu tylnych drzwi. Jak ci nie pójdzie jak koledzy napisali wyżej to zdjęcie tapicerki drzwi ciężkie nie jest ale bez wyjęcia fotela kierowcy może być bardzo ciężko. 3m się ;)

0wen 
Ventofan

Wysłany: 2016-01-24, 13:29   

Panowie jednak mieliście racje dziś +1*C idę otwierać auto i cyk elegancko. Musiało zamarznąć od tego że było ciepło mega w aucie długo i puściło w drzwiach wodę a później stał na dworze i jak już się otworzyło raz to się zacięło czy coś. W sumie nie wiem ale ważne że już działa normalnie ;D. A propo zamka to w bagażniku działa mi na kluczyk także w razie co to przez bagażnik wejdę jak się CZ zepsuje ( testowane ) xD. Dzięki za pomoc i zainteresowanie ;)

Odpowiedz do tematu