Wysłany: 2010-05-17, 00:39 DZIWNE DZWIEKI Z MOJEJ VENTKI
Witam...mam 2 problemy...moze ktos bedzie wiedzial co moze byc do wymiany??
1. pukniecia z prawej strony...glownie przy skrecie w prawo i podczas przejezdzania powoli niektorych grabow...ja bym stawial na przegub lub sworzen...ale nie bardzo wiem co jakie ma objawy...
2. druga sprawa to jak autko stoi na biegu jalowym, jak wcisne sprzeglo i szybko je puszcze slychac z pod maski cos w stylu jakby zgrzytniecia(trudno to opisac)...poza tym nie zauwazylem innych objawow...
Silnik: Połykacz Uno Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 887 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2010-05-17, 09:35
Pierwsze nejpweniej przegub...zwykle przy skrętach się odzywają i słychać je jak się drą:P
Pewnie z przegubem bedziesz miał jeszcze kilka rzeczy do roboty w przednim zawiasie, ja np miałem przy przegubach jeszcze końcówki drążka kierowniczego, sworznie i wachacze do roboty...jedno sie zużyje - to potem szybciej inne podzespoły się zużywają. 2gie nie mam pojęcia, spróbuj ponaciągać linkę sprzęgła pod maską.
a czym sie roznial objawy sworznia, a przegubu...bo przegub chyba puka caly czas np przy skrecie, a u mnie sa pojedyncze pukniecia jeden skret jedno pukniecie, chyba jakos to dziwnie opisalem:P
objawy siadającego sworznia są takie ze jeżeli siada ci sworzeń prawy to będzie ci on pukał najczęściej przy skręcie w lewo. a jeżeli sworzeń lewy to będzie pukał przy skręcie w prawo
siadający przegub będzie ci klekotał przy skręcie obojętnie w która stronę i będzie to znacznie głośniej i więcej razy robił niż sworzeń
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-05-18, 07:35
miki9a napisał/a:
objawy siadającego sworznia są takie ze jeżeli siada ci sworzeń prawy to będzie ci on pukał najczęściej przy skręcie w lewo. a jeżeli sworzeń lewy to będzie pukał przy skręcie w prawo
Dokładnie...najlepiej to słychać przy skrętach na mokrej kostce.
Ale sworzeń da sie łatwo sprawdzić...trzeba mocno telepać kołami. U mnie w tej sposób wyczułem minimalny luz a sworzeń jeszcze nie stukał. Załapiesz za koło obiema rąsiami, zaczniesz telepać i luzy powinieneś wyczuć. Albo prościej....kopnij w oponę....jeśli będzie głuchy dźwięk to OK....jeśli metaliczny to jest gdzieś luz.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-05-18, 07:42, w całości zmieniany 1 raz
no to w takim razie raczej bedzie to sworzen tylko nie zgadza mi sie troche bo to metaliczne pukniecie jest przy skrecie w prawo i ewidentnie tez z prawej strony...ale przy kopnieciu w opone chyba jednak dzieje sie cos z prawej strony...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum