Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 12:10
płyn chłodniczy
Autor Wiadomość
marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-06-28, 17:33   płyn chłodniczy

obawiam sie, ze przez moja nieuwage doszlo do najgorszego :| . jakis czas temu jechalem przez miasto po ktorym zazwyczaj nie jezdze(czyli zwracalem uwage na droge a nie na wskazniki... :( ) co gorsza byla to 2 w nocy (odwozilem znajomkow z 18 kumpeli...) nagle psojrzalem na wskaznik temp-a tam 110... no to sie zatrzymalem, wygasilem auto-juz spod maski unosila sie para... :( otworzylem maske-bylo slychac syczenie-gdzies z tylu silnika... poczekalem az przestygl, uzupelnilem stan zwykla woda-ale jak sie okazala to syczenie dochodzilo z peknietego przewodu-no to juz w tej nocy nie kombinowalem tylko auto scholowalem, rano skrocilem waz(pekl w miejscu, gdzie przychodzi opaska) zalalem autko almatinem z woda-w nadzieji, ze nie poszla uszczelka pod glowica... sprawdzilem kilka razy po tym stan oleju-bez zmian-wody tez tam nie widac. ale dzisiaj musialalem niecale pol litra dolac do zbiorniczka wyrownawczego (bylo to po podrozy do poznania i dosc czestym jezdzeniu w tym upale...) mam pytanie: czy taki ubytek moze byc spowodowany temperaturami, a moze auto dopiero sie do konca odpowietrzylo(po tym incydencie nie odpowietrzalem nagrzewnicy-moglo stac sie to na jakims wiadukcie albo cos? ) bo poki co auto chodzi normalnie(nie dlawi sie i nie paruje z wydechu...) moze ktos mnie uspokoic? :( . pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-06-28, 19:43   

Na pewno pół litra na trasie do Poznania to jest za dużo, ale nie koniecznie musi to być spowodowane uszczelką pod głowicą. U mojej matuli w aucie, jak miała jeszcze poldencjusza, skubaniec wciągał na 100 km 4 litry płynu do chłodnicy i w końcu wyżygał olej zmieszany z płynem na cały silnik, w każdym razie na razie nie stresuj się na zapas, sprawdź konsystencje oleju, czy nie jest przypadkiem taki mlekowaty... Skoro nie odpowietrzyłeś układu to może to to...

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-06-29, 01:03   

od tego zdarzenia sprawdzalem olej kilka razy-nie przybyo go, nie jest tez w zaden sposob podejzany... zobaczymy co bedzie sie robic dalej-czy po tej ostatniej dolewce cos jeszcze wezmie...

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2006-06-29, 01:12   

mi oleju nie przybywalo mimo uszczelki pod glowica w golie..

ale sprawdzaj czy masz stan w zbiorniczku teraz i czy jak snie nagrzeje nei wywala cieczy zbiorniczkiem ...

mogles miec zapowietrzony uklad i jak dolales to sie nie odpowietrzyl i teraz po tarsei to wyszlo...

poza tym jak doszlo tylko do 110 stopni to normalne czyli jeszcze nic sie nei powinno stac...

teraz tylko stan sprawdzaj.. powinno byc ok
pzdr

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-07-14, 03:21   

no to jestem mile zaskoczony-po takim przegrzaniu silnika nic- ten ubytek to widoczeni odpowietrzenie bylo. teraz wszystko wporzadku, plynu nie ubywa, olej wporzadku. jednym slowem-kamien z serca :) pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-07-15, 01:01   

No to najważniejsze, że wszystko jest OK, bo zabawa z znikającym płynem niestety w wielu przypadkach kończy sie poważniejszymi wydatkami...

Odpowiedz do tematu