Wysłany: 2008-09-14, 13:16 Które kable są od elektrycznych szyb ?
Jak w temacie.. Nie działają mi elektryczne szyby z tyłu. A to dlatego że jakiś majster nie podłączył wtyczek i przy zamykaniu drzwi połamały się praktycznie wszystkie piny od wtyczek.
Chcę to przerobić - poobcinać wtyczki i polutować przewody na"krótko" . I tu moje pytanie - które przewody ( jakiej barwy) są od szyb - i ile ich jest bo kabli we wtyczce jest chyba około 20... A z całą pewnością - so szyb idą ze cztery....
ze zdjęcia które widzę w pierwszej odpowiedzi jest 5 kabli do sterowania szybą tak ?
Mówiąc o połamanych pinach we wtyczce miałem na myśli te przy słupkach które łączą instalację drzwi - z resztą samochodu...
Schemat mało mi mówi - ale no nic - dziękuję postaram się na "chłopski rozum" odtworzyć instalację.
Dziękuję za porady - w razie wątpliwości będę pytał.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-09-14, 19:44
A kolorami nie próbowałeś połaćzyć NA tych schemacikach co wrzuciłem na kablach masz nazwy kolorów po angielsku...tzn w symbolach....jedź po kolorach....
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-09-14, 19:56
Na schematach nie ma zaznaczonej tej jakby wtyczki...wiec działaj po kolorach...bo przeciez kolory z jednej jak i drugiej strony wtyczki nie powinny się różnić...przynajmniej tak mi się wydaje...
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-09-16, 22:10
Proszę schematy na 4 szyby (tył to nie to samo co przód który podał Tygrysisko)
teraz propozycja, bo przechodziłem to samo po robocie blacharskiej - palant trzasnął drzwiami a wrtczka była wypięta). Odtwórz styki jak w oryginale. Odpowiednie wsuwki męskie lub żeńskie dostaniesz w lepszym sklepie moto. Miedzianych nie kupuj, są za miękkie. Ja tak zrobiłem. Jak widzisz po schemacie tych kabli jest dużo, dochodzą kable od centrala, od głośników. Jeśli jeszcze nie poucinałeś wtyczek połamanych to dojdziesz pomału która gdzie pasuje nawet bez schematu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum