Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
jak załozyc rozrząd?
Autor Wiadomość
krzysko 
Autostopowicz

Silnik: 1.8 90 ps
  Wysłany: 2009-02-27, 14:03   jak załozyc rozrząd?

Witam wszystkich forumowiczów mam mały problem i prosił bym o pomoc. Mam Vento z 93r 1.8 benzyna 90koni oznaczenie silnika ABS no i zdjąłem z niego głowice do uszczelnienia i teraz mam problem bo nie zaznaczyłem sobie rozrządu :( :( a chce to sam poskładac , troche się w tym orientuje ale prosił bym o jakies schematy lub cos w tym stylu zeby nie popełnic jakiegos błędu. Z góry dziękuje za pomoc i czekam na podpowiedzi Pozdrawiam

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-02-27, 14:25   

argo 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-02-28, 16:25   

Najpierw sobie ustaw dol czyli tak zeby pierwszy tlok byl na samej gorze, sciagnij na skrzyni biegow zielona plastikowa zaslepke, po sciagnieciu tej zaslepki zobaczysz w srodku znak cos jak trojkacik albo grot strzalki jak kto woli. Jak juz masz to wszystko czyli pierwszy tlok na gorze i sciagnieta zaslepke powinna strzalka pokryc sie z wycieciem na kole. Jezeli sie nie pokrylo to pokrec jeszcze raz zeby tloki zrobily drugi obrot. Dol juz jest ustawiony wiec teraz gora. Przykrecasz glowice zakladasz walek i krzywki na pierwszym garze powinny byc skierowane w gore i powinny sie rozchodzic, cos w tym stylu

Teraz powinny ci sie pokryc rowniez znaki na obudowie rozrzadu na gorze, wystarczy teraz napiac odpowiednio pasek i dokrecic wszystko. Jak juz to zrobisz najpierw wez klucz i i zaloz na srube ktora trzyma kolo na walku rozrzadu i krec tak zeby silnik zrobil choc 2 pelne obroty tak dla pewnosci czy dobrze wszystko zlozyles, jezeli nic sie nie zablokuje podczas tego krecenia sprawdz dla pewnosci wszystkie znaki jeszcze raz.
<P>
Sprawdzaj znaki bo to podstawa jak nie jestes pewien co robisz to lepiej popros kogos o pomoc zeby strat nie narobic
<P>
Mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem :]
Ostatnio zmieniony przez argo 2009-02-28, 16:29, w całości zmieniany 4 razy  

Odpowiedz do tematu