Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-28, 22:35 Zbieżność
Zerknijcie proszę na wydruk z ustawiania zbieżności szczególnie na pozycję wyprzedzenie swożnia wahacza. Borykam się z problem lekkiego drżenia kierownicy i sciągania. Nie wiem czy auto było bite z przodu ale 3 lata temu jak go kupiłem nie było takich problemów i zbieżność wychodziła ok. Od tego czasu w nic nie stuknołem. Wymieniłem co było do wymiany w zawieszeniu już nie wiadomo gdzie szukać problemu. Patrząc na wydruk zbieżności i swiadomość że wyprzedzenie swożnia wahacza tak dalece odchodzi od normy zaczynam się bać tym autem jeździć. Czy jazda z czymś takim zagrża bezpieczeństwu?Podobno jest to kwestia kolumny pcpherosna ale co dopiero wymieniałem amorytzatory z poduszkami.
_________________ Vento'97 2.0 LPG
Ostatnio zmieniony przez Poldi 2009-05-28, 22:38, w całości zmieniany 1 raz
ze zdjęcia wynika, że lewa strona jest lekko nie tak jak trzeba ustwiona. Ten pomiar to po ustawieniu zbierzności... co to jest? Ja zawsze z mechanikiem sam ustawiałem zbierzność. Ostatnio z lukasz_lwo robiłem u niego w warsztacie. Według wskazań komputera. Przykręciliśmy śruby pojeździłem jakieś 10 km i koła mi się rozjechały w negatywie. Zresztą zawsze miałem z tym problem.
Wysłany: 2009-05-30, 13:00
Po kilku wizytach u mechnika, wymianie amortyzatorów, opon, kilku elementów zawieszenia, ustawianiu 3 razy zbieżności w ciągu ostatnich kilku miesiecy chcę się już poddać i zaakceptować sciąganie auta i drżenie kierownicy. Ale po ostatnim pomiarze zastanawiam się na ile ryzykuje czy coś się nie urwie podczas jazdy czy coś się nie rozleci.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-05-30, 13:12
Poldi napisał/a:
drżenie kierownicy
A tą kierownicą bardzo Ci rzuca U mnie też nie jest idealnie....tzn bicia jako takiego nie ma ale przy większych prędkościach gdy się kierownicę puści to minimalnie chodzi-widać to dopiero gdy się mocniej przypatrzę.....jeśli się normalnie trzyma kierownicę wtedy jest ok. W moim przypadku będzie to wina nieidealnych opon-tzn tego że są minimalnie wyząbkowane.
hah miam ten sam prpblem wszystko w zawieszce spoko wymienione i po przejecjaniu jakiego kolwiek dystansu jest inne wskaza nie jest lekki luz na maglu i dla tego ale jak na razie nie rzuca mi autem i duzej rozbierznosci nie ma i nic nie ruszam opon nawet nie tnie a juz przjechałem tak 10 tys
Wysłany: 2009-05-30, 18:01
Tygrysisko napisał/a:
Poldi napisał/a:
drżenie kierownicy
A tą kierownicą bardzo Ci rzuca .
Kurcze nie ma tego jak określić bo nie znam żadnej skali żeby zjawisko opisać:)
Ale nieee, nie jest to taki problem żeby nadgarstki wybijało:) Właściwie odczuwalne to jest tylko na trasie i drażni mnie to tylko po przy dłużej jeździe. Jak puszcze kierownice to widze ze faluje lekko w prawo i lewo wokół własnej osi.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-05-30, 19:38
Poldi, a czy może to drżenie kierownicy ustaje gdy wrzucisz na luz
Tygrysisko napisał/a:
U mnie też nie jest idealnie....tzn bicia jako takiego nie ma ale przy większych prędkościach gdy się kierownicę puści to minimalnie chodzi-widać to dopiero gdy się mocniej przypatrzę
Heh-głupio się przyznać tak sobie pomyślałem to koła dokręcę....podociągałem trochę śruby, za wiele nie poszły, oczywiście wszytko z umiarem, a przed chwilą robiłem test-wszystko ok
Poldi napisał/a:
Ale nieee, nie jest to taki problem żeby nadgarstki wybijało:)
ja mam ten sam problem ze sciaganiem i telepaniem kierownica ... a mam to od chwili zalozenia letnich opon ... byc moze dlatego ze w poprzednim sezonie jezdzily na tylnej osi ...
P.S. taki OT ostatnio jakis baran odkrecil mi sruby w kole i nie wiedzialem co sie dzieje dobrze ze dojechalem do domu ...
_________________ Ventyl W Rekach Nowego Właściciela ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum