Wysłany: 2009-07-31, 19:39 zmiana glosnikow na tylnej polce
mam dwa glosniki z przodu w podszybiu. Mam tez dwa glosniki w tylnej polce. W drzwiach niestety nie mam glosnikow - brak okablowania. Z tylu sa glosniki Pioneera o mocy muzycznej 80 w, pewnie zatem ratet output nie wiecej jak 20 w. Chce je wymienic na mocniejsze, poniewaz przy glosnym sluchaniu nie daja rady. Srednica tych glosnikow to okolo 16-17 cm. Otworow w polce nie powieksze (metal). Koledzy, co macie w swoich venciakach i co polecacie. z gory dzieki za sugestie.
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2009-07-31, 20:34
Ogólnie z tyłu nie montuje się głośników tylko wkłada dobry przód....Przeważnie inwestuje sie około 300zł Na taki podstawowy zestaw odseparowany np:Helix db,Hertz,Sinuslive itp...I resztę na Suba i jego zasilenie...Ja na twoim miejscu bym tak zrobił odłożyć trochę wsadzić pod samo radio Helix db 62,1 na przód(przydało by się także drzwi wygłuszyć) natomiast w dziury które masz w półce porty br...I potem Wsadzić do bagaja jakiego suba i będzie gitara
kiedys w aucie (MKII) mialem system dwudrozny - wysokie tony w podszybiu i srednie w drzwiach - bardzo dobry efekt, byl czysty bas nawet przy glosnym odsluchu. W venciaku niestety nie mam okablowania na drzwi. Gumy sa zaslepione, w sumie to troche zabawy z pociagnieciem kabli pod deska rozdzielcza i odpowiednim zabezpieczeniem przejsc kabla do drzwi. Dlatego bazujac na obecnym stanie (radio - sprzet jest calkiem ok), zastanawiam sie nad wzmocnieniem tylnych glosnikow. Wbrew pozorom teraz gra to wszystko ladnie gdy jest ustawione niezbyt glosno - tzn nie slucham muzyki bardzo glosno w aucie, jednak wyraznie system dzwiekowy odbiega od mojego poprzedniego auta przy glosnym odsluchu (wspomniany mk2), a w ogole nie ma porownania do fabrycznego w A4 tdi, ktorym ostatnio troche musialem pojezdzic. Dlatego najprostrzym rozwiazaniem jest wlozenie mocniejszych ale dobrych glosnikow?
_________________ bylo srebrne Vento, jest nadal stajnia Vw, ale to juz nie to samo... Vento rules
to co widi i Iwomati opisuja byloby idealnym rozwiazaniem, ale i kosztownym (jesli tuba to i wzmacniacz) - tzn pewnie wiele zalezy od kosztu uslugi montazu - niestety w Poznaniu nie znam tego typu zakladow/uslugodawcow (car audio), wiem, ze mozna roznie trafic cenowo
_________________ bylo srebrne Vento, jest nadal stajnia Vw, ale to juz nie to samo... Vento rules
kable pociagnac w drzwi to chwila moment i wszystko podlaczyc wiec dzialaj tam a jak chcesz wzmocnic tylnie glosniki to i tak musisz dac wzmaka wiec lepiej dac skrzynie wzmaka i dobry przod
Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2009-07-31, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
ja mam u siebie polke z malymi dziurami ale przerobilem ja na polke z wiekszymi otworami wyrzynarka brzeszczot do metalu i 0,5 wyborowki na kazdego z majstrow :D:D
Hm.. ja robilem ostatnio tak, ze mialme w drzwiach glosniki.. chcialem miec tez z tylu.. no i sobie myslalem, ze tak jak tutaj ludzie pisali sobie podciagne kabelki tez do tylu.. ale jednak po rozebraniu wszystkichplastikow stwierdzialem ze nie wiem jak ja mam te kable pociagnac(pozatym nie moglem sciagnac tego takiego co nie jest plastikowe tylko pomarszczony jakby material) i zorbilem tak ze wylookalem ktore kable ida do glosnikow dzwiowych.. ucialem kabel zanim wchodzil w ta kostke w drzwiach no i dosztuokwalem inny, ktoryy puscilem do tylu.. i teraz mam wda wyskokotonowe pod szyba przednia i jeden zamkniety w dosc sporej skrzyni(orbionej wlasnorecznuie, wyciety i wlozony bass reflex) i gra naprawde przednio.. basem porzadnie leci mimo fatelnego radioa 2x20W fabrycznego.. i teraz jesli bede cops zmienial to tyklko poporstu glosniki na lepsze bo takie rozlozenie mi odpowiada.. i moglbym go polecic
kolega mial kiedys w audi 100 na tylnej polce dwa subwoofery 30 cm, gralo to bez wzmacniacza, rewelacyjnie. Zrodlo dzwieku mial dobre i zastosowal grube kable. Bagaznik robil za pudlo rezonansowe.
Ja wam powiem że mam u siebie na przodzie hertz w drzwiach a w bagatku suba i ci co siedza z tyłu skarża się ze sam bas słychać a na wzmaku bas na suba wcale mocno nie jest ustawiony więc ja jestem zdania że wstawienie głośników w tylną półkę to dobra sprawa, narazie ja zamiast głośników mam tam dwa br ale pomyśle w przyszłości o jakiś głośnikach.
na tylnej polce dwa subwoofery 30 cm, gralo to bez wzmacniacza, rewelacyjnie.
rewelacyjnie bez wzmaka?? Cos mi sie nie wydaje żeby dwa głośniki o takiej średnicy dobrze zagrały pod samym radiem, które może miec mniej wiecej jakieś 4x24rms
byly to magnaty (same glosniki), sprzet chodzil na jakims wyzszym pionieerze. oczywiscie z przodu byl sredni i wysoki ton.
Nie wazne czy niższy czy wyższy pionieer zaden nie będzie tak mocny żeby pociągnąć nawet jednego głośnika o tym rozmiarze widi, Voice krafty nawet by dobrze nie zagrały , chyba że jakieś Riki Tiki ze spożywczego:diabełek: Te niskie i średnie tony też pewnie jeszcze pod radio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum